Н У Х Т

Наукова ідея в реальних умовах

18 листопада 2022

Наукова ідея в реальних умовах

16 листопада кафедра технології оздоровчих продуктів організувала та провела ІХ Міжнародну науково-практичну конференцію «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: якість, безпека, ефективність». Інтерес до тематики конференції постійно зростає, відповідно до того, як на світовому ринку зростають обсяги виробництва та реалізації продуктів оздоровчого призначення. І якщо в 1997 році обсяг такої продукції склав 38 млрд. доларів США, то в 2020 р. ця цифра зросла до 766 млрд. доларів США, а за прогнозами фахівців на 2026 рік вона перетне межу 1 трильйона доларів США. Цифра фантастична, і разом із тим фантастичною є динаміка розвитку цього напряму, який можна порівняти лише зі стрімкістю розвитку нанотехнологій.

Кафедра технології оздоровчих продуктів НУХТ тримає першість у підготовці фахівців із технологій оздоровчих продуктів і наукових розробок (теоретичних та експериментальних), які є значним внеском у науку фармаконутриціологію.

У вступному слова завідувачка кафедри Галина Сімахіна зазначила основні здобутки викладачів і студентів, які особливо чітко окреслені в акредитаційних матеріалах до освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення».

На сьогодні розуміння триєдиного зв’язку «людина – харчування – здоров’я» стало прерогативою не лише викладачів і студентів кафедри, а цим напрямом зацікавилися і магістранти інших освітніх програм. Про це свідчить той факт, що із 5 вибіркових дисциплін, представлених двома кафедрами, 97 магістрантів зі 120 обрали «Біоактивні харчові компоненти і здоров’я» та «Біологічно активні речовини в харчових технологіях», які в якості авторських курсів запропонували викладачі кафедри. Тому цілком об’єктивно можна стверджувати, що кафедра технології оздоровчих продуктів здійснює не лише освітню та наукову діяльність, а й просвітницьку.

Загальний інтерес і велике зацікавлення викликала доповідь заступника директора з наукової роботи (інноваційний розвиток), доктора сільськогосподарських наук, професора Національного ботанічного саду імені М. Гришка НАН України Джамала Рахметова. Своєю розкішною презентацією він на півгодини запросив присутніх у чудовий світ традиційних, нових і малодосліджених рослин Ботанічного саду, значну частину яких можна успішно використовувати у виробництві оздоровчих продуктів. Слухачі ще раз переконалися в неймовірному багатстві рослинного світу нашої України, її щедрих дарів, які технологам потрібно уміло використовувати, аби громадяни отримали високоякісну харчову продукцію, що забезпечила б усі необхідні потреби організму, а також сприяла поліпшенню стану здоров’я людей. Викладачі кафедри безмірно вдячні панові Джамалу за запрошення до співпраці, за спільність наукових інтересів і сподіваються, що на наступній, Х-й конференції і викладачі, і студенти зможуть оприлюднити результати робіт, виконаних спільно з Джамалом Бахлуловичем.

На конференції були представлені доповіді з багатьох навчальних і наукових закладів України – Львівського університету імені Івана Франка, Херсонського національного технічного університету, Вінницького торгово-економічного інституту, Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, Державного торговельно-економічного університету, Чернівецької районної філії Державної установи «Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОН України», представників ТОВ «ІСО-Бізнес» та інших організацій.

З проблемними доповідями виступили викладачі кафедри Світлана Бажай-Жежерун і Надія Івчук. Інтерес у присутніх викликали повідомлення Наталії Стеценко, Алли Башти, Світлани Камінської та Тетяни Федоренко.

Традиційно таку конференцію кафедра розглядає як майданчик для магістрантів другого курсу здійснити першу серйозну апробацію магістерських робіт. У цьому взяли участь усі восьмеро магістрантів кафедри, особливо варто відзначити доповіді Владислави Вінярської та Олександра Межубовського.

Приємне враження на присутніх справила третьокурсниця Альона Куделко, котра дуже впевнено й зі знанням справи зробила доповідь, присвячену проблемі дефіциту білку в харчуванні дітей, підготовлену під керівництвом доцентки Світлани Бажай-Жежерун.

Загалом істотно відчувалося, як наукові ідеї, сформульовані викладачами кафедри, втілюються в реальні проєкти магістрантів, спільні розробки викладачів і студентів, створюючи у присутніх переконливе враження, що тренд здорового харчування незабаром стане превалюючим і в харчовій промисловості України, досягаючи рівня провідних країн світу.

На завершення конференції всі присутні дійшли згоди, що філософія освітньої та наукової діяльності викладачів і студентів кафедри технології оздоровчих продуктів – здоров’я української нації.

Опублікований: 18-11-2022
Читайте також:
День Соборності у НУХТ

У навчально-науковому комплексі університету відзначили день Соборності України. В історії становлення незалежності і соборності України особливе місце займає 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку усіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день з’єднання Західноукраїнської Народної ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День Соборності у НУХТ 23 січня 2018

«АРТЕРІУМ» – це фантастика!

Триває технологічна практика майбутніх біотехнологів, яка дозволяє побачити як футуристичні технології, так і кар’єрні перспективи. Здобувачі 4-го курсу Марія Бондарчук, Юліана Забродська, Марія Парфенюк, Євгенія Салімова, Юлія Попова та Олександр Дешко проходять її на ПАТ «Київмедпрепарат», що входить до складу корпорації «Артеріум». ПАТ «Київмед...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«АРТЕРІУМ» – це фантастика! 23 лютого 2022

З унікальним високотехнологічним підприємством познайомилися студенти-електромеханіки

5 лютого 2020 року студенти спеціальності «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології» Полтавського коледжу харчових технологій НУХТ разом із викладачами Надією Примаченко та Тетяною Марченко відвідали унікальне промислове підприємство ПАТ «Полтавський завод медичного скла». Метою поїздки було закріплення теоретичного курсу навчання зі спе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З унікальним високотехнологічним підприємством познайомилися студенти-електромеханіки 06 лютого 2020

Триває наукове свято на кафедрі електропостачання і енергоменеджменту: другий успішний захист дисертації

15 грудня 2023 року на кафедрі електропостачання і енергоменеджменту продовжилося наукове свято – відбувся захист ще однієї дисертації на здобуття ступеня доктора філософії за освітньо-науковою програмою «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка».  Своє дослідження на тему «Автоматизоване керування систем енергозабезпечення об’єктів з а...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Триває наукове свято на кафедрі електропостачання і енергоменеджменту: другий успішний захист дисертації 18 грудня 2023