Н У Х Т

Наукова ідея в реальних умовах

18 november 2022

Наукова ідея в реальних умовах

16 листопада кафедра технології оздоровчих продуктів організувала та провела ІХ Міжнародну науково-практичну конференцію «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: якість, безпека, ефективність». Інтерес до тематики конференції постійно зростає, відповідно до того, як на світовому ринку зростають обсяги виробництва та реалізації продуктів оздоровчого призначення. І якщо в 1997 році обсяг такої продукції склав 38 млрд. доларів США, то в 2020 р. ця цифра зросла до 766 млрд. доларів США, а за прогнозами фахівців на 2026 рік вона перетне межу 1 трильйона доларів США. Цифра фантастична, і разом із тим фантастичною є динаміка розвитку цього напряму, який можна порівняти лише зі стрімкістю розвитку нанотехнологій.

Кафедра технології оздоровчих продуктів НУХТ тримає першість у підготовці фахівців із технологій оздоровчих продуктів і наукових розробок (теоретичних та експериментальних), які є значним внеском у науку фармаконутриціологію.

У вступному слова завідувачка кафедри Галина Сімахіна зазначила основні здобутки викладачів і студентів, які особливо чітко окреслені в акредитаційних матеріалах до освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення».

На сьогодні розуміння триєдиного зв’язку «людина – харчування – здоров’я» стало прерогативою не лише викладачів і студентів кафедри, а цим напрямом зацікавилися і магістранти інших освітніх програм. Про це свідчить той факт, що із 5 вибіркових дисциплін, представлених двома кафедрами, 97 магістрантів зі 120 обрали «Біоактивні харчові компоненти і здоров’я» та «Біологічно активні речовини в харчових технологіях», які в якості авторських курсів запропонували викладачі кафедри. Тому цілком об’єктивно можна стверджувати, що кафедра технології оздоровчих продуктів здійснює не лише освітню та наукову діяльність, а й просвітницьку.

Загальний інтерес і велике зацікавлення викликала доповідь заступника директора з наукової роботи (інноваційний розвиток), доктора сільськогосподарських наук, професора Національного ботанічного саду імені М. Гришка НАН України Джамала Рахметова. Своєю розкішною презентацією він на півгодини запросив присутніх у чудовий світ традиційних, нових і малодосліджених рослин Ботанічного саду, значну частину яких можна успішно використовувати у виробництві оздоровчих продуктів. Слухачі ще раз переконалися в неймовірному багатстві рослинного світу нашої України, її щедрих дарів, які технологам потрібно уміло використовувати, аби громадяни отримали високоякісну харчову продукцію, що забезпечила б усі необхідні потреби організму, а також сприяла поліпшенню стану здоров’я людей. Викладачі кафедри безмірно вдячні панові Джамалу за запрошення до співпраці, за спільність наукових інтересів і сподіваються, що на наступній, Х-й конференції і викладачі, і студенти зможуть оприлюднити результати робіт, виконаних спільно з Джамалом Бахлуловичем.

На конференції були представлені доповіді з багатьох навчальних і наукових закладів України – Львівського університету імені Івана Франка, Херсонського національного технічного університету, Вінницького торгово-економічного інституту, Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, Державного торговельно-економічного університету, Чернівецької районної філії Державної установи «Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОН України», представників ТОВ «ІСО-Бізнес» та інших організацій.

З проблемними доповідями виступили викладачі кафедри Світлана Бажай-Жежерун і Надія Івчук. Інтерес у присутніх викликали повідомлення Наталії Стеценко, Алли Башти, Світлани Камінської та Тетяни Федоренко.

Традиційно таку конференцію кафедра розглядає як майданчик для магістрантів другого курсу здійснити першу серйозну апробацію магістерських робіт. У цьому взяли участь усі восьмеро магістрантів кафедри, особливо варто відзначити доповіді Владислави Вінярської та Олександра Межубовського.

Приємне враження на присутніх справила третьокурсниця Альона Куделко, котра дуже впевнено й зі знанням справи зробила доповідь, присвячену проблемі дефіциту білку в харчуванні дітей, підготовлену під керівництвом доцентки Світлани Бажай-Жежерун.

Загалом істотно відчувалося, як наукові ідеї, сформульовані викладачами кафедри, втілюються в реальні проєкти магістрантів, спільні розробки викладачів і студентів, створюючи у присутніх переконливе враження, що тренд здорового харчування незабаром стане превалюючим і в харчовій промисловості України, досягаючи рівня провідних країн світу.

На завершення конференції всі присутні дійшли згоди, що філософія освітньої та наукової діяльності викладачів і студентів кафедри технології оздоровчих продуктів – здоров’я української нації.

Published on: 18-11-2022
Read also:
Carlsberg Ukraine долучилася до відновлення пошкоджених будівель університету

PJSC Carlsberg Ukraine долучилася до відновлення гуртожитків і навчального корпусу фізичного виховання нашого університету, які зазнали руйнувань унаслідок нічної атаки дронів-камікадзе 30 травня. Carlsberg Ukraine – давній друг і партнер університету. Фахівці компанії читають гостьові лекції здобувачам спеціальності 181 «Харчові технології», бака...

READ YOURSELF

Carlsberg Ukraine долучилася до відновлення пошкоджених будівель університету 20 july 2023

Кришталевий Приз і Диплом переможця – у скарбничці нагород магістранта Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого

Під час святкування 75-ї річниці від дня заснування нашого партнера – Русенського університету (Болгарія), у його вишуканій пленарній залі, яка протягом останніх років приймала лідерів держав, відомих вчених, політиків, громадських і культурних діячів, відбулася заключна наукова Конференція молодих вчених. На цьому урочистому заході переможці секці...

READ YOURSELF

Кришталевий Приз і Диплом переможця – у скарбничці нагород магістранта Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого 13 november 2020

Пандемія – не привід зупиняти свою наукову роботу!

18 жовтня 2021 року розпочала роботу англомовна International Conferenceon Advanced Mechanicaland Power Engineering (CAMPE-2021), яка зосереджена на широкому спектрі дослідницьких завдань у галузях механіки рідин і теплообміну в енергетиці, енергозберігаючих технологій, що стосується сучасних і майбутніх тенденцій інженерного проєктування, нанотехн...

READ YOURSELF

Пандемія – не привід зупиняти свою наукову роботу! 18 october 2021

Наукова стаття на тему органічного агровиробництва доценток кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів перемогла у конкурсі

Доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Наталія Фалендиш взяла участь у щорічній VІ Міжнародній  науково-практичній конференції «Органічне агровиробництво: освіта і наука», яка відбулася за ініціативи Федерації органічного руху України та Науково-методичного центру «Агроосвіта за підтримки Проєкту «Німецько-українська сп...

READ YOURSELF

Наукова стаття на тему органічного агровиробництва доценток кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів перемогла у конкурсі 29 october 2021