Н У Х Т

Наші дослідники аналізують імплементацію екологічного законодавства Європейського Союзу

22 серпня 2022

Наші дослідники аналізують імплементацію екологічного законодавства Європейського Союзу

Науковці кафедри екологічної безпеки та охорони праці у співпраці з колегами з Університету Масарика (Чеська Республіка) за підтримки проєктів ЄС програми Еразмус+  аналізують імплементацію екологічного законодавства ЄС у законодавче поле України.

У серії видань бази Scopus вийшла їх чергова стаття «Стан виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом щодо якості повітря» (автори – Євген Шаповалов (Національний центр «Мала академія наук України»), Ігор Якименко, Оксана Салавор (Національний університет харчових технологій) та Катерина Шебкова (Дослідницький центр токсичних сполук у навколишньому середовищі Університету Масарика, Брно, Чеська Республіка).

Із метою аналізу стану Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною науковцями здійснено порівняльний аналіз законодавчих актів щодо якості повітря, охорони повітря та його моніторингу в ЄС та Україні. Розглянуті основні риси стратегічних документів «Європа-2020» та «Україна-2020» щодо контролю за забрудненням повітря. Проаналізовано нормативно-правові акти моніторингу якості повітря, методи контролю якості повітря та особливості оповіщення громадян у законодавстві ЄС та України.

Нашими науковцями доведено, що методологічний підхід до обмеження значень забруднюючих речовин в Україні та ЄС відрізняється. ЄС використовує «граничне значення», «цільове значення», «порогове значення», «інформаційний поріг» і «критичний рівень», а Україна використовує граничні значення. Гранично допустимі концентрації вуглекислого газу, сірки (IV) оксиду (середньодобова норма), і свинцю в Україні суворіші. Проте допустимі концентрації PM10, оксиду сірки (IV) (короткострокове значення), миш’яку, кадмію та нікелю в Україні значно нижчі, ніж в ЄС. Вміст діоксину в атмосферному повітрі законодавством України не регламентується. Крім того, системи моніторингу громадян і надання даних відрізняються і повинні бути гармонізовані до стандартів ЄС.

У статті представлений поточний стан виконання дорожньої карти та продемонстрована необхідність гармонізації українського законодавства та нормативно-правових актів щодо контролю якості повітря та охорони повітря із законодавством ЄС.

Опублікований: 22-08-2022
Читайте також:
Soft Skills для бакалаврів освітньої програми «Технології харчування» від шведського економіста

Здобувачі освітнього ступеня «Бакалавр», що навчаються за освітньо-професійною програмою «Технології харчування», разом із викладачами кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції прослухали онлайн-лекцію «Нові організаційні форми та безтілесне керівництво», яку прочитав всесвітньо відомий шведський економіст, письменник, автор «Funky Bus...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Soft Skills для бакалаврів освітньої програми «Технології харчування» від шведського економіста 13 листопада 2023

Глибокі й колоритні розвідки на секції «Гуманітарні науки»

У рамках проведення ювілейної 90-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті» відбулися засідання підсекцій «Історія України», «Історія української культури», «Філософія та психологія» секції «Гуманітарні науки». Студенти представили науков...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Глибокі й колоритні розвідки на секції «Гуманітарні науки» 12 квітня 2024

Інтерстеллар: «міжзоряний» чи «міжлюдський»? – чергове засідання Movie Club

Сьогодні науковці приділяють багато уваги життю на інших планетах. І, напевно, кожний із нас запитував себе: «До відкриття яких горизонтів скеровує нас наука?». Щоб відповісти студенти збірної групи ТІ-1-8+9 разом із викладачкою кафедри іноземних мов професійного спрямування Вікторією Лебідь обрали фільм «Інтерстеллар». Сюжет із самого початку зан...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інтерстеллар: «міжзоряний» чи «міжлюдський»? – чергове засідання Movie Club 08 грудня 2021

«WorldSkills Ukraine» з компетенції «Кулінарне мистецтво» у Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ

28 листопада Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбувся І відбірковий (регіональний) етап Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» з компетенції «Кулінарне мистецтво». У конкурсі взяли участь учні та студенти коледжу. Що цікаво – наважилися змагатися виключно юнаки, дівчата цього разу ут...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«WorldSkills Ukraine» з компетенції «Кулінарне мистецтво» у Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ 29 листопада 2019