Н У Х Т

На перше в новому календарному році засідання зібралася вчена рада університету

31 січня 2019

На перше в новому календарному році засідання зібралася вчена рада університету

31 січня відбулося перше в новому календарному році засідання вченої ради університету.

Голова ради, ректор університету Анатолій Українець розпочав його зі вручення дипломів:

– диплом доктора наук за спеціальністю «Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв» отримав доцент кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування Юрій Змієвський. До речі, він був першим, хто вступав до докторантури вже за новим переліком спеціальностей;

– дипломи Вищої школи управління охороною праці в Катовіце (Польща) за програмою академічного обміну 2D! отримали Олександр Сівак, Олександр Костриця і Олена Ковтун.

Також вчена рада привітала колег, що відзначили дні народження між засіданнями, й розпочала роботу відповідно до порядку денного.

Кандидатури для участі у конкурсі на здобуття премії Президента України для молодих вчених представив голова Ради молодих вчених університету, доцент Олексій Губеня. Було запропоновано висунути на здобуття премії об’єднані дослідження «Інноваційні технології харчових продуктів спеціального призначення в контексті продовольчої безпеки України» трьох молодих вчених з різних кафедр – Анастасії Шевченко, Олега Галенка і Ольги Коваль. За темою цієї роботи опубліковані 6 статей у виданнях Scopus і WoS, 40 статей в індексованих журналах, 4 монографії, в т.ч. 1 – закордонна, й отримані 58 патентів. До обговорення кандидатур долучилися ректор Анатолій Українець, професори Анатолій Ладанюк, Сергій Шульга, Сергій Василенко. На запитання, що виникли у присутніх, вичерпні відповіді надав Олег Галенко. До складу лічильної комісії обрали завідувача Проблемної науково-дослідної лабораторії, доцента Андрія Мариніна та представників студентського самоврядування Наталію Петренко і Олександра Висоцького.

Наступною розглянули Цільову комплексну програму наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності НУХТ на 2019-2023 роки, яку ґрунтовно презентував проректор з наукової роботи Олександр Шевченко. Програма складається з 12 підпрограм, і присутні дізналися про цілі й заходи, передбачені кожною з них. Одну з позицій програми прокоментував ректор Анатолій Українець, який закликав випускові кафедри активніше подавати пропозиції щодо міжнародних стажувань наших викладачів – формувати групи й обирати європейські університети зі спорідненими освітніми програмами.

Уважно вислухавши доповідача, члени вченої ради одностайно схвалили Цільову комплексну програму наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності НУХТ на 2019-2023 роки.

Оновлене Положення про поселення та проживання у студентському гуртожитку НУХТ представив проректор з соціально-побутових питань Віктор Сташейко. Він повідомив, що попередня редакція Положення була затверджена ще у 2011 році, а з того часу відбулися певні зміни, які знайшли своє відображення у новій редакції документу. Зокрема, текст був відкоригований з урахуванням структурних змін в університеті – появи навчально-наукових інститутів – тому скрізь, де згадувалися факультети, були додані й інститути. Крім того, суттєво змінився порядок поселення першокурсників – тепер процедура стала більш зручною для студентів, й це також було внесено до Положення. Також був доданий розділ щодо організації поселення у студентські гуртожитки вступників та їх батьків у період вступної кампанії. У обговоренні нової редакції Положення взяли участь Анатолій Українець, Анатолій Ладанюк, Сергій Шульга. Вчена рада одноголосно затвердила нову редакцію Положення про поселення та проживання у студентському гуртожитку НУХТ із врахуванням уточнень, запропонованих проректором з науково-педагогічної та виховної роботи Ларисою Арсеньєвою і відповідальним секретарем Приймальної комісії Вадимом Серпученком.

Відповідальний секретар Приймальної комісії Вадим Серпученко доповів про зміни в Умовах вступу у заклади вищої освіти в 2019 році, внесені МОН, й представив розроблені з їх урахуванням Правила прийому у НУХТ, аспірантуру і докторантуру у 2019 році. В першу чергу зміни стосуються термінів вступної кампанії, які суттєво скорочені. Далі, введене ЗНО з української мови і літератури для вступників на основі ОКР «молодший спеціаліст» за спеціальністю «Економіка» і з галузі знань «Управління та адміністрування», а також  розширений перелік спеціальностей, де обов’язкове складання ЗНО з іноземної мови при вступі до магістратури. Після докладної інформації відповідального секретаря, вчена рада затвердила Правила прийому у НУХТ, аспірантуру і докторантуру у 2019 році.

З наступних двох питань – «Про зміни в оплаті праці професорсько-викладацького складу університету» і «Про святкування 135-річчя університету» доповів ректор Анатолій Українець. Зокрема, він повідомив, що з 1 січня 2019 року посадові оклади професорсько-викладацького складу мали бути підвищені на 20%, проте, відповідний документ від Уряду до бухгалтерії університету надійшов лише вчора, тому заробітну плату за січень співробітники отримали з підвищенням тільки на 9%. Ректор запевнив, що у лютому всі нарахування будуть відкориговані, й заробітна плата буде нарахована і виплачена у повному обсязі з 20%-м підвищенням посадових окладів, починаючи з 1 січня.

Стосовно заходів з організації святкування 135-річчя університету, було повідомлено, що наразі свої пропозиції подали тільки Навчально-науковий інститут харчових технологій і факультети біотехнології та екологічного контролю і готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Ректор наголосив, що деякі моменти потребують багато часу, зокрема подання й узгодження претендентів на нагородження державними і урядовими нагородами, тому роботу слід розпочинати вже зараз. Також він запропонував приурочити святкування до відзначення Дня працівників харчової промисловості у жовтні й нагадав, що ректорат чекає на пропозиції щодо заходів зі святкування ювілею від усіх.

Наприкінці засідання ректор закликав кафедри активізувати роботу з підготовки навчальних програм дисциплін, що з 1 вересня викладатимуться за європейськими зразками. Він побажав наснаги усім присутнім, й оскільки порядок денний був вичерпаний, закрив засідання.

Опублікований: 31-01-2019
Читайте також:
Гостьова лекція «Оцінка загроз і вразливостей. Плани VАССР та TACCP»

Традиційно корисною для набуття додаткових фахових компетенцій здобувачами освітнього ступеня «Магістр» освітньо-професійних програм «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» та «Технології в ресторанному господарстві» стала гостьова лекція, прочитана начальницею сектору оцінювання відповідності підприємств харчової галузі науково-те...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гостьова лекція «Оцінка загроз і вразливостей. Плани VАССР та TACCP» 22 грудня 2022

Поширюємо активні методи навчання

30 жовтня відбулася бінарна гостьова лекція, до якої долучилися студенти Сумського національного аграрного університету та магістри НУХТ. Старша викладачка кафедри технологій та безпечності харчових продуктів СНАУ Світлана Губа за темою заняття «Альтернативні типи харчування» проінформувала присутніх щодо альтернативних видів харчування, розглянкл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Поширюємо активні методи навчання 31 жовтня 2024

Майстер-клас для студентів від відомого бренд-шефа

21 лютого 2018 року до Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ завітав шеф-кухар відомих у місті та за його межами ресторанів «Sazha», «La Spezia», «Verde by La Spezia» Сергій Коробка. Відомий бренд-шеф провів майстер-клас з приготування стейків для студентів групи 3-хп-06 спеціальності «Виробництво харчової продукції». Майстер кухарської сп...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майстер-клас для студентів від відомого бренд-шефа 21 лютого 2018

Консультації у Skype набувають все більшої популярності серед викладачів і здобувачів кафедри туристичного та готельного бізнесу

Консультації з дисципліни «Інформаційні системи і технології в туристичному бізнесі» активно проводяться у дистанційному форматі. Зокрема, здобувачі другого курсу спеціальності «Туризм» методом спроб і помилок, а також спільними зусиллями з викладачами виконують лабораторні роботи у Skype. Простота використання, відмінна якість звуку і мультиплатф...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Консультації у Skype набувають все більшої популярності серед викладачів і здобувачів кафедри туристичного та готельного бізнесу 17 квітня 2020