Н У Х Т

МОН надало роз’яснення щодо особливостей застосування норм трудового законодавства у період воєнного стану

18 березня 2022

МОН надало роз’яснення щодо особливостей застосування норм трудового законодавства у період воєнного стану

Міністерство освіти і науки України надіслало до університету лист-роз’яснення щодо особливостей застосування норм трудового законодавства, дистанційної форми роботи під час дії правового режиму воєнного стану.

МОН нагадує про заборону керівникам органів управління освітою та/або керівникам закладів освіти примушувати працівників (педагогічних, наукових, науково-педагогічних тощо) до написання заяв про відпустку без збереження заробітної плати.

Щодо дистанційної роботи Міністерство пояснює: згідно з частиною одинадцятою статті 602 КЗпП на час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством, та/або у разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру дистанційна робота може запроваджуватися наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі. З таким наказом (розпорядженням) працівник ознайомлюється протягом двох днів із дня його прийняття, але до запровадження дистанційної роботи. У такому разі норми частини третьої статті 32 цього Кодексу не застосовуються.

В умовах воєнних дій можливе вимкнення комунікацій, які дозволяють виконання дистанційної роботи, – електроенергія та мережа Інтернет. Неможливість виконання працівником дистанційної роботи у зв’язку з відсутністю відповідних комунікацій не може розглядатися як порушення трудової дисципліни.

Кожний працівник (педагогічний, науково-педагогічний та інші працівники) закладів і установ освіти, робота якого відбувається у дистанційному режимі, має самостійно визначити робоче місце та, відповідно, є відповідальним за гарантування безпечних і нешкідливих умов праці на обраному ним робочому місці, зокрема за межами території України. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов також уточнив, що вчителі та викладачі можуть працювати дистанційно поза межами України. Адже закон, зокрема ст. 60-2 Кодексу законів про працю України, не містить жодних обмежень щодо фізичного місцеперебування працівника під час дистанційної роботи.

Оплата праці здійснюється за тарифікацією із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням умов чинного законодавства.

Опублікований: 18-03-2022
Читайте також:
Знаменна подія на кафедрі біотехнології і мікробіології

5 червня 2018 р. відбулася знаменна та довгоочікувана подія – захист докторської дисертації за спеціальністю 03.00.20 – біотехнологія доцентом кафедри біотехнології і мікробіології Віктором Стабніковим. Робота виконана на кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ. Науковим консультантом роботи виступив учений зі світовим ім’ям, один із перших вип...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Знаменна подія на кафедрі біотехнології і мікробіології 06 червня 2018

Науковці гуртка «BIOTECH» на міжнародній арені

Поділитися своїми досягненнями на полі науки з колегами з-за кордону – це неабияка нагода, а побачити і своє прізвище серед публікацій дослідників з Білорусі, Росії, України – справжня насолода. Магістрантка І року навчання спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» освітньо-професійної програми «Фармацевтична біотехнологія» Наталія Клименко та...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковці гуртка «BIOTECH» на міжнародній арені 19 листопада 2019

Підписано меморандум зі Stekom University (Індонезія)

Колектив університет продовжує розвивати міжнародну співпрацю. Черговим кроком до розширення кола зарубіжних партнерів стало підписання меморандуму про співпрацю з University of Computer Science&Technology (Stekom University). Заснований у 1986 році Stekom University – вищий навчальний заклад Індонезії, розташований на острові Ява. Основним йо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підписано меморандум зі Stekom University (Індонезія) 13 липня 2023