Н У Х Т

Міжсекторальний діалог про актуальне

10 червня 2025

Міжсекторальний діалог про актуальне

У Волинському фаховому коледжі НУХТ відбувся круглий стіл «Інтеграція принципів сталого розвитку та цифрових технологій в освітній процес та сферу гостинності». Захід об’єднав представників освіти, готельно-ресторанного бізнесу, туристичних організацій і громадського сектору для обговорення сучасних викликів і перспектив розвитку сфери HoReCa через призму сталості та цифровізації. 

До фахової дискусії долучилися викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції НУХТ – завідувачка кафедри Олександра Нєміріч, професор Олег Кузьмін, доцентки Людмила Мамченко та Ірина Силка, асистентка Марія Омельченко.

З вітальним словом до учасників звернулася к.е.н., менеджерка проєкту від коледжу Леся Стешенко. Вона представила загальну концепцію заходу, окреслила мету міжсекторального діалогу та підкреслила важливість упровадження європейських практик у професійну освіту.

Викладачі закладу поділилися досвідом участі у проєкті та представили аудиторії новітні тенденції сталого розвитку, подвійного переходу та діджиталізації. Так, Вікторія Кавара презентувала результати пілотування міжнародного проєкту з розбудови потенціалу професійної освіти в рамках цифровізації, інтернаціоналізації та сталості. Олександр Ройко окреслив тренди цифрової трансформації готельного бізнесу крізь призму ESG-принципів, акцентуючи на важливості інновацій – від smart-номерів до екологічно збалансованих систем. Ольга Ройко розкрила, як принципи сталого розвитку стають основою оновленого змісту фахової підготовки здобувачів за освітньо-професійною програмою «Харчові технології». Юлія Сус презентувала шляхи упровадження екологічних і соціальних стандартів у навчальні програми та практику в сфері гостинності. Артем Кавара розповів про роль штучного інтелекту в етичному управлінні готельно-ресторанною індустрією. Анна Євтушина поділилася досвідом реалізації освітніх практик із формування зелених навичок у студентів Волинського фахового коледжу НУХТ.

Із особливою увагою присутні слухали виступи експертів у галузі сталого розвитку, гостинності та освіти. Голова ГО Zero Waste Lutsk Катерина Рабан порушила важливу тему сталого управління відходами в HoReCa, представивши реальні приклади та ефективні рішення. В.о. начальниці відділу освіти, культури, молоді та спорту Підгайцівської сільської ради Світлана Зінкевич розповіла про інтеграцію європейських стандартів у систему освіти України, наголосивши на потребі адаптації освітніх підходів до сучасних викликів.

Долучилися до заходу і здобувачі освіти нашого коледжу. Зокрема студентки відділення туризму Дарина Гузь і Злата Сосницька представили ініціативу Erasmus+ як модель сталого і цифрового навчання в сфері гостинності.

Завершальним акордом стала жвава дискусія за участю представників туристичної та готельно-ресторанної індустрії, освітян і громадських активістів, яка підтвердила нагальну потребу у співпраці між секторами для впровадження сталих та інноваційних практик у освіті й на ринку праці. До обговорення долучилися співзасновниця соціального підприємства – інклюзивної кав`ярні «Старе місто» Лариса Новосад, голова правління ГО «Батьки дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку» Олена Мельник, директорка «Noble Hotel» Оксана Семенюк, директорка КЗЗСО «Луцький ліцей № 24 Луцької міської ради» Тетяна Копчак, к.г.н., доцентка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЛНТУ Оксана Громик, директор рекреаційного комплексу «Рестпарк» Назар Гусак, менеджерка з персоналу мережі супермаркетів «Сільпо» Олена Свистак, викладачка циклової комісії харчових технологій та готельно-ресторанної справи КТБП ВНУ імені Лесі Українки Світлана Кисляк, головний інженер ТМ «М`ясний хутір» Валерій Кухарчук.

Захід продемонстрував, що сталий розвиток і цифрові технології – не майбутнє, а вже сьогодення для української освіти та індустрії гостинності. Волинський фаховий коледж НУХТ впевнено крокує шляхом модернізації та міжсекторального партнерства, формуючи фахівців нового покоління – екологічно свідомих, цифрово грамотних і готових до глобальних викликів.

Опублікований: 10-06-2025
Читайте також:
Цікаві факти про харчові звички українців

Протягом березня доцентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Аліна Наконечна прочитала ряд гостьових лекцій на тему «Цікаві факти про харчові звички українців» для здобувачів спеціальності 181 «Виробництво харчової продукції» Івано-Франківського фахового коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ і Київського фахового коледжу р...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цікаві факти про харчові звички українців 26 березня 2025

Про Digital у професії HR дізнавалися студенти під час онлайн-форуму

Вересень – місяць підприємців і управлінців із HR-функцією в компанії. У рамках навчальної дисципліни «HR-менеджмент підприємств туристичного та готельного бізнесу» студенти спеціальності «Туризм» освітнього ступеня «Магістр» денної та заочної форм навчання разом із викладачем Тетяною Мірзодаєвою були слухачами онлайн-форуму «LIGA HR BAR», який іні...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про Digital у професії HR дізнавалися студенти під час онлайн-форуму 24 вересня 2020

Виправляти помилки в е-кабінетах і перевіряти розрахунок середнього бала атестата має приймальна комісія вишу, куди подано заяву

Якщо після подання заяви вступник виявив помилки в електронному кабінеті, то для їх виправлення йому потрібно звернутися до приймальної комісії закладу освіти, куди подана заява, – повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки. Зокрема, йдеться про неправильно розрахований середній бал, завантаження іншого документа замість скан-копії атестат...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виправляти помилки в е-кабінетах і перевіряти розрахунок середнього бала атестата має приймальна комісія вишу, куди подано заяву 18 липня 2018

Неабиякий науковий потенціал демонструють молоді вчені кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

15-16 квітня 2021 року в університеті відбулася 87-ма Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції працювала підсекція «Технологія ресторанної продукції». Із привітальним словом до моло...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Неабиякий науковий потенціал демонструють молоді вчені кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 17 квітня 2021