Н У Х Т

Мандри Черкащиною від профспілки для наших співробітників

12 червня 2019

Мандри Черкащиною від профспілки для наших співробітників

Чи торкались ви сліду від лапки песика, якому 6 тисяч років? А відбитку руки, якому 6,5 тисяч років? А наші викладачі і співробітники 8 червня це зробили!

Завдяки профспілці співробітників НУХТ вони побували у чергових мандрах, цього разу – Черкащиною. Перша зупинка – село Легедзино з багатющим музеєм трипільської цивілізації. Музей дуже демократичний – можна торкнутись деяких експонатів, а екскурсоводи – це археологи, які, власне, ці експонати «добули».

Їздимо закордоннями за враженнями – а тут, майже під боком – та таке! Протоміста, яким більше років, ніж єгипетським пірамідам й площа яких сягала до 500 га, а населення – до 20 тисяч осіб! Жителі цих поселень через кожні 50-70 років «змінювали адресу» через виснаження ґрунту. Покидаючи старе житло, трипільці розбирали піч і спалювали свої будинки.

Неймовірні вироби з чотиришарової необпаленої глини (з половою, кізяками, устючками). Із зображеннями комет (!), свастики, летючих псів-охоронців полів, драбинок, які із землі ведуть у небеса…

До речі, зображень котиків на жодному з виробів нема. Бо коти тоді ще не встигли одомашнитися.

Горщики стародавніх трипільців складені із десятків черепків, кожний із яких дбайливо пронумерований археологами, з датою розкопок.

Фарботерка для отримання вохри, горщики з майстерно виконаними отворами для мотузки, щоб їх переносити, поїлочка для трипільської малечі.

Чималенькі гачки для риби й гарпуни доводять те, що рибка була путяща. А ще – прекрасні жіночі ритуальні фігурки в оточенні підлеглих – чоловіків.

А потім поїхали далі – до Буцького каньйону на річці Гірський Тікич. І тут у дорозі – несподівана супер-негода. Але що таке злива, блискавки, грім, град, багнюка по кісточки і ковзанки по граніту для затятих мандрівників-екстремалів-НУХТівців? Та – ніщо! Тому і маємо ці фото неймовірних краєвидів каньйону!

Колектив щиро вдячний нашій профспілці за неймовірну подорож і з нетерпінням очікуватимемо на наступні!

Опублікований: 12-06-2019
Читайте також:
Весна прийшла: вікторина від студради факультету біотехнології та екологічного контролю

Студентська рада факультету біотехнології та екологічного контролю не втрачає жодної, навіть найменшої, нагоди влаштувати інтелектуальні змагання серед студентів факультету. Цього разу такою нагодою став… початок весни. Хоча ця гостя приходить до нас щороку, ми щоразу чекаємо на неї з великим нетерпінням. Весна приносить із собою не тільки довгооч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Весна прийшла: вікторина від студради факультету біотехнології та екологічного контролю 12 березня 2024

В Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбувся День відкритих дверей

15 березня 2018 року у Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбувся День відкритих дверей, в якому взяли участь учні шкіл Івано-Франківщини та їх батьки. У вестибюлі коледжу відбулась виставка-презентація спеціальностей та професій, де студенти коледжу демонстрували отримані знання та навички в своїй професії, проводили...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбувся День відкритих дверей 17 березня 2018

Доступно про технологію цукрового виробництва студентам спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології»

5 листопада на кафедрі технології цукру і підготовки води відбулася відкрита лекція для студентів спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» з дисципліни «Загальні технології харчових виробництв» доцента кафедри Світлани Шульги. На занятті були присутні викладачі кафедри. Лекція є вступною до модуля «Технологія цукрового в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Доступно про технологію цукрового виробництва студентам спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» 06 листопада 2019

Практичні кейси з аудиту системи управління безпечністю харчових продуктів здобувачам-експертам від фахівця-практика міжнародної компанії

Кафедра експертизи харчових продуктів продовжує активно залучати зовнішніх стейкхолдерів до проведення аудиторних занять для здобувачів вищої освіти. 4 березня 2024 р. за ініціативи гарантки бакалаврської освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», доцентки кафедри і лекторки навчальної дисципліни Світлани Усатюк ві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичні кейси з аудиту системи управління безпечністю харчових продуктів здобувачам-експертам від фахівця-практика міжнародної компанії 04 березня 2024