Н У Х Т

Мандри Черкащиною від профспілки для наших співробітників

12 червня 2019

Мандри Черкащиною від профспілки для наших співробітників

Чи торкались ви сліду від лапки песика, якому 6 тисяч років? А відбитку руки, якому 6,5 тисяч років? А наші викладачі і співробітники 8 червня це зробили!

Завдяки профспілці співробітників НУХТ вони побували у чергових мандрах, цього разу – Черкащиною. Перша зупинка – село Легедзино з багатющим музеєм трипільської цивілізації. Музей дуже демократичний – можна торкнутись деяких експонатів, а екскурсоводи – це археологи, які, власне, ці експонати «добули».

Їздимо закордоннями за враженнями – а тут, майже під боком – та таке! Протоміста, яким більше років, ніж єгипетським пірамідам й площа яких сягала до 500 га, а населення – до 20 тисяч осіб! Жителі цих поселень через кожні 50-70 років «змінювали адресу» через виснаження ґрунту. Покидаючи старе житло, трипільці розбирали піч і спалювали свої будинки.

Неймовірні вироби з чотиришарової необпаленої глини (з половою, кізяками, устючками). Із зображеннями комет (!), свастики, летючих псів-охоронців полів, драбинок, які із землі ведуть у небеса…

До речі, зображень котиків на жодному з виробів нема. Бо коти тоді ще не встигли одомашнитися.

Горщики стародавніх трипільців складені із десятків черепків, кожний із яких дбайливо пронумерований археологами, з датою розкопок.

Фарботерка для отримання вохри, горщики з майстерно виконаними отворами для мотузки, щоб їх переносити, поїлочка для трипільської малечі.

Чималенькі гачки для риби й гарпуни доводять те, що рибка була путяща. А ще – прекрасні жіночі ритуальні фігурки в оточенні підлеглих – чоловіків.

А потім поїхали далі – до Буцького каньйону на річці Гірський Тікич. І тут у дорозі – несподівана супер-негода. Але що таке злива, блискавки, грім, град, багнюка по кісточки і ковзанки по граніту для затятих мандрівників-екстремалів-НУХТівців? Та – ніщо! Тому і маємо ці фото неймовірних краєвидів каньйону!

Колектив щиро вдячний нашій профспілці за неймовірну подорож і з нетерпінням очікуватимемо на наступні!

Опублікований: 12-06-2019
Читайте також:
У тренінгу експертів із акредитації освітніх програм взяла участь професор кафедри туристичного та готельного бізнесу

21-22 листопада 2019 року на базі Національного університету фізичного виховання і спорту України відбувся тренінг експертів із акредитації освітніх програм, організований Національним агентством із забезпечення якості освіти. Участь у ньому взяла професор кафедри туристичного та готельного бізнесу Ірина Антоненко. Слухачам, а це викладачі з різни...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У тренінгу експертів із акредитації освітніх програм взяла участь професор кафедри туристичного та готельного бізнесу 25 листопада 2019

Набрав чинності Закон про тривалість відпустки освітян

19 липня набрав чинності Закон України від 1 липня 2022 № 2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин». Як інформує Профспілка працівників освіти і науки, Законом скасована імперативна норма щодо обмеження щорічної основної оплачуваної відпустки 24 календарними днями для педагогічних працівників. Тобто п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Набрав чинності Закон про тривалість відпустки освітян 20 липня 2022

Завершується прийом оригіналів документів від вступників на освітній ступінь «Бакалавр» на місця державного замовлення

Сьогодні о 18:00 завершується прийом оригіналів документів від вступників на навчання для здобуття освітнього ступеня «Бакалавр» на основі повної загальної середньої освіти на місця державного замовлення. Відбіркові комісії інститутів і факультетів нашого університету створюють максимально комфорті умови для вступників і працюють без обідньої пере...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завершується прийом оригіналів документів від вступників на освітній ступінь «Бакалавр» на місця державного замовлення 02 серпня 2021

Запрошення на роботу отримали магістри кафедри технології цукру і підготовки води за результатами своїх захистів

14 лютого 2020 року відбувся захист магістрів кафедри технології цукру і підготовки води зі спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технології питної води та водопідготовки харчових виробництв». Здобувачі представили магістерські роботи з актуальних для водних підприємств тем і висвітлили рішення нагальних проблем у ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Запрошення на роботу отримали магістри кафедри технології цукру і підготовки води за результатами своїх захистів 15 лютого 2020