Н У Х Т

Кольорова мікробіологія по той бік екрану

04 листопада 2020

Кольорова мікробіологія по той бік екрану

Уже кілька років поспіль лабораторні роботи з дисципліни «Загальна мікробіологія та вірусологія», присвячені вивченню фізіології мікроорганізмів, зокрема катаболізму вуглеводів, є об’єктом уваги не тільки третьокурсників, а й гостей кафедри біотехнології і мікробіології – майбутніх вступників нашого університету.

На жаль, у зв’язку з епідеміологічною ситуацією, в цьому році викладачі кафедри не змогли запросити до себе учнів старших класів, але для здобувачів вищої освіти асистентки Лілія Ключка та Тетяна Сулейко не тільки відтворили лабораторні заняття в режимі online, виконавши усі необхідні досліди, а й оформили результати у вигляді презентації, щоб і третьокурсники, які залишалися по той бік екрану, змогли їх оцінити.

Викладачки провели О/F-тест, який дозволяє визначити здатність мікроорганізмів до окиснення (за наявності кисню) чи зброджування (безкисневі умови) вуглеводу, в результаті таких процесів утворювалися кислі чи лужні продукти, під дією яких наявний у середовищі барвник змінював забарвлення із зеленого (нейтральне рН) на яскраво-жовте (кисле) чи навіть синє (лужне).

Зміну кольору середовища спостерігали і при визначенні субстратної специфічності. Остання, заснована на здатності мікроорганізмів зброджувати чи не зброджувати певні вуглеводи. У першому варіанті – кінцевим продуктом процесу є кислоти, за наявності яких барвник феноловий червоний змінює забарвлення на жовте. У другому (вуглевод не використовується мікроорганізмами) – забарвлення не змінюється і середовище залишається таким же червоним.

MRVP-тест дозволив визначити, які саме продукти (кислоти чи нейтральний ацетоїн) утворюється при рості мікроорганізмів на середовищі з глюкозою. Для цього у пробірки додавали метиленовий червоний (MR-тест) чи реактив Фогес-Проскаурера (VP-тест). За зміною забарвлення середовища аналізували наявність чи відсутність продуктів метаболізму.

Ось так цікаво та «кольорово» організовують лабораторні роботи для третьокурсників викладачі кафедри біотехнології і мікробіології і, не зважаючи на ситуацію в країні, роблять усе можливе, щоб здобувачі отримали максимум знань.

Опублікований: 04-11-2020
Читайте також:
Захищаються магістранти освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві»

21 лютого 2022 року на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся захист кваліфікаційних робіт здобувачів освітнього ступеня «Магістр» за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітньо-професійною програмою «Технології в ресторанному господарстві» денної форми навчання. Екзаменаційна комісія у складі: керівниці навчального ц...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Захищаються магістранти освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві» 22 лютого 2022

Профком НУХТ вітає з Новим роком і Різдвом!

Вітаємо з Новим роком і Різдвом Христовим! Бажаємо, щоб 2019-й подарував багато приводів для радості і щасливих моментів. Нехай збудуться найзаповітніші бажання, і у всіх справах вас супроводжує удача! Залиште всі негаразди позаду і в цю новорічну ніч повірте в диво, воно обов'язково збудеться!  З повагою, Профком НУХТ

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профком НУХТ вітає з Новим роком і Різдвом! 28 грудня 2018

Веб-ресурс НУХТ займає провідні позиції у міжнародних рейтингах!

Згідно з рейтингом «4 InternationalColleges&Universities» наш навчальний заклад у 2021 році посідає 37 місце серед українських і 4490 місце серед світових університетів. Однойменна австралійська компанія 4ICU публікує свій рейтинг з 2005 року, оцінюючи понад 11 тисяч закладів вищої освіти світу та 186 вишів України за популярністю їхніх веб-ре...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Веб-ресурс НУХТ займає провідні позиції у міжнародних рейтингах! 19 серпня 2021

Потужна школа НУХТ з інжинірингу – фундамент для успіху на міжнародній арені

Нова сторінка міжнародної співпраці – випускниця магістратури Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Марія Аліпатова продовжила навчання і успішно захистила магістерську роботу у Берлінському університеті прикладних наук. Її науковими керівниками були доцентка кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних ви...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Потужна школа НУХТ з інжинірингу – фундамент для успіху на міжнародній арені 30 серпня 2023