Н У Х Т

Із системою вищої освіти Фінляндії за спеціальностями «Харчові технології» та «Хімічні технології та біоінженерія» познайомилися наші викладачі

30 січня 2020

Із системою вищої освіти Фінляндії за спеціальностями «Харчові технології» та «Хімічні технології та біоінженерія» познайомилися наші викладачі

В Україні наразі триває активна фаза реформування освітнього процесу з урахуванням кращих світових практик. Керівництво нашого університету не стоїть осторонь цих позитивних процесів і створює всі умови для запровадження та розвитку новацій. За сприяння ректорату протягом 2019 року співробітники університету мали змогу познайомитися з науковою та освітянською діяльністю передових університетів Нідерландів, Польщі, Німеччини, Словаччини, Литви.

У 2020 році започатковану традицію продовжила делегація Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ у складі директора інституту Оксани Кочубей-Литвиненко, заступника директора Наталії Пушанко та доцента Олени Білик. З 19 по 25 січня вони відвідали ряд закладів вищої освіти Фінляндії, які здійснюють підготовку фахівців за спеціальностями «Харчові технології» та «Хімічні технології та біоінженерія».

Відомо, що система освіти у Фінляндії є однією із найкращих у світі. Основною метою навчання та викладання у цій країні є твердження, що навчаючись можна змінити ставлення людини та суспільства до навколишнього світу. Фінляндія відноситься до країн з високорозвинутими технологіями, але при цьому залишається своїм корінням у природному середовищі і пропагує збереження та раціональне використання всіх природних багатств країни. Всі наукові та технологічні розробки спрямовуються на гармонізацію взаємодії людини з природою.

Університети, які відвідала наша делегація, входять до 100 кращих університетів світу. Зокрема Гельсінський університет, найбільший у Фінляндії, займає 89 позицію у світовому рейтингу та 4-ту – в європейському. В університеті навчається понад 30 тисяч студентів за більш ніж 30 бакалаврськими, магістерськими та докторськими програмами. Наші фахівці детально ознайомилися з особливостями вступу, організацією навчального процесу, зокрема процедурою формування індивідуальної освітньої траєкторії, тематикою кваліфікаційних робіт і напрямками наукових досліджень, оснащенням навчальних та дослідницьких лабораторій. Слід відзначити, що в університеті поширена практика тісного співробітництва студента та викладача, як у науковій, так і в навчальній діяльності.

Делегація також мала змогу відвідати ще два провідних фінських університети, які знаходяться у місті Турку – Університет Турку та Університет прикладних наук.

Університет Турку за підходами до навчання та організації навчального процесу є подібним до Гельсінського університету, тоді як Університет прикладних наук відрізняється суттєвою практичною спрямованістю у підготовці фахівців. Цікавим є те, що вступити до магістратури в цьому ЗВО можна лише після здобуття практичного досвіду на виробництві протягом не менше ніж три роки. А критерієм відбору викладачів до університету є наявність практичного досвіду.

Велика увага в університетах Фінляндії приділяється розвитку навичок самостійної роботи, роботи в команді, опрацювання літератури за фахом, розвитку критичного мислення. В університетах пропонується мультидисциплінарне навчання, яке студент формує самостійно, базуючись на власних вподобаннях і напрямках. Студенти різних спеціальностей мають можливість обрати модуль дисциплін кардинально протилежного спрямування.

У рамках візиту до міста Турку викладачі НУХТ також побували у пекарні «Rosten», що спеціалізується на виробництві традиційних та інноваційних хлібобулочних виробів, і підтримує тісний зв'язок із університетами в освітянському та дослідницькому напрямах.

Приємно відзначити, що провідні ЗВО Фінляндії виявили зацікавленість у подальшій співпраці стосовно обміну студентів, проведення гостьових лекцій та спільних наукових досліджень.

Опублікований: 30-01-2020
Читайте також:
Готується до захисту ще один аспірант кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

У рамках розширеного засідання кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбувся попередній захист дисертаційної роботи «Удосконалення технології діабетичних хлібобулочних виробів, збагачених функціональними інгредієнтами» аспірантки Анастасії Шевченко. Керівник – професор Віра Дробот. У зв’язку зі значним збільшенням захворюванн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Готується до захисту ще один аспірант кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 04 червня 2018

Кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства налагоджує зв’язки з виробничими компаніями

Кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства налагоджує зв’язки з виробничими компаніями. Начальник адміністративного відділу ТОВ «Еколан Інгредієнти» Катерина Левицька (випускниця кафедри) організувала ознайомлення з ТОВ «Перша приватна броварня» та з маргариновим заводом. Основними напрямками діяльності ТОВ «Еколан Інгредієнти», яке пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства налагоджує зв’язки з виробничими компаніями 24 грудня 2019

Викладачі діляться етапами свого професійного сходження

Асистент кафедри біотехнології і мікробіології Олена Сапура розповіла про своє професійне зростання: «Під час навчання у школі мені подобалися природничі науки, а також у мене завжди була любов до Землі. Тому з дитинства я хотіла мати професію, яка була б пов’язана з дослідженням природи. І саме мій інтерес до хімії та біології став причиною вступ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі діляться етапами свого професійного сходження 22 травня 2020

Про менеджмент в умовах VUCA-світу від віце-президента з фінансів «Unilever»

Студенти англомовної групи ТУ-2-12а спеціальності «Туризм» взяли участь у семінарі «Management in VUCA days», проведеному віце-президентом з фінансів із нідерландського штабу «Unilever» Крістіаном Кауфманом. Говорили про те, як реагувати на мінливість економіки і людського життя, про менеджмент компаній в умовах карантину. 10 лайфхаків, записаних...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про менеджмент в умовах VUCA-світу від віце-президента з фінансів «Unilever» 15 травня 2020