Н У Х Т

Із системою вищої освіти Фінляндії за спеціальностями «Харчові технології» та «Хімічні технології та біоінженерія» познайомилися наші викладачі

30 january 2020

Із системою вищої освіти Фінляндії за спеціальностями «Харчові технології» та «Хімічні технології та біоінженерія» познайомилися наші викладачі

В Україні наразі триває активна фаза реформування освітнього процесу з урахуванням кращих світових практик. Керівництво нашого університету не стоїть осторонь цих позитивних процесів і створює всі умови для запровадження та розвитку новацій. За сприяння ректорату протягом 2019 року співробітники університету мали змогу познайомитися з науковою та освітянською діяльністю передових університетів Нідерландів, Польщі, Німеччини, Словаччини, Литви.

У 2020 році започатковану традицію продовжила делегація Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ у складі директора інституту Оксани Кочубей-Литвиненко, заступника директора Наталії Пушанко та доцента Олени Білик. З 19 по 25 січня вони відвідали ряд закладів вищої освіти Фінляндії, які здійснюють підготовку фахівців за спеціальностями «Харчові технології» та «Хімічні технології та біоінженерія».

Відомо, що система освіти у Фінляндії є однією із найкращих у світі. Основною метою навчання та викладання у цій країні є твердження, що навчаючись можна змінити ставлення людини та суспільства до навколишнього світу. Фінляндія відноситься до країн з високорозвинутими технологіями, але при цьому залишається своїм корінням у природному середовищі і пропагує збереження та раціональне використання всіх природних багатств країни. Всі наукові та технологічні розробки спрямовуються на гармонізацію взаємодії людини з природою.

Університети, які відвідала наша делегація, входять до 100 кращих університетів світу. Зокрема Гельсінський університет, найбільший у Фінляндії, займає 89 позицію у світовому рейтингу та 4-ту – в європейському. В університеті навчається понад 30 тисяч студентів за більш ніж 30 бакалаврськими, магістерськими та докторськими програмами. Наші фахівці детально ознайомилися з особливостями вступу, організацією навчального процесу, зокрема процедурою формування індивідуальної освітньої траєкторії, тематикою кваліфікаційних робіт і напрямками наукових досліджень, оснащенням навчальних та дослідницьких лабораторій. Слід відзначити, що в університеті поширена практика тісного співробітництва студента та викладача, як у науковій, так і в навчальній діяльності.

Делегація також мала змогу відвідати ще два провідних фінських університети, які знаходяться у місті Турку – Університет Турку та Університет прикладних наук.

Університет Турку за підходами до навчання та організації навчального процесу є подібним до Гельсінського університету, тоді як Університет прикладних наук відрізняється суттєвою практичною спрямованістю у підготовці фахівців. Цікавим є те, що вступити до магістратури в цьому ЗВО можна лише після здобуття практичного досвіду на виробництві протягом не менше ніж три роки. А критерієм відбору викладачів до університету є наявність практичного досвіду.

Велика увага в університетах Фінляндії приділяється розвитку навичок самостійної роботи, роботи в команді, опрацювання літератури за фахом, розвитку критичного мислення. В університетах пропонується мультидисциплінарне навчання, яке студент формує самостійно, базуючись на власних вподобаннях і напрямках. Студенти різних спеціальностей мають можливість обрати модуль дисциплін кардинально протилежного спрямування.

У рамках візиту до міста Турку викладачі НУХТ також побували у пекарні «Rosten», що спеціалізується на виробництві традиційних та інноваційних хлібобулочних виробів, і підтримує тісний зв'язок із університетами в освітянському та дослідницькому напрямах.

Приємно відзначити, що провідні ЗВО Фінляндії виявили зацікавленість у подальшій співпраці стосовно обміну студентів, проведення гостьових лекцій та спільних наукових досліджень.

Published on: 30-01-2020
Read also:
Постійний курс на професійне вдосконалення тримають наші викладачі

Викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування беруть участь у сучасних інтерактивних заняттях, які організують провідні видавництва навчально-методичної літератури. Ідея видавництва National Geographic Learning – bring the world to the classroom and the classroom to life: приносити світ, у якому ми живемо, до аудиторії, а аудиторію – в ...

READ YOURSELF

Постійний курс на професійне вдосконалення тримають наші викладачі 27 february 2019

Перший захист дисертації за спеціальністю «Галузеве машинобудування» на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD)

23 червня 2021 року на засіданні разової спеціалізованої вченої ради ДФ 26.058.007  аспірант кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Анатолій Михайлов успішно захистив  дисертацію «Розроблення методів проєктування ресурсозберігаючих технологій виготовлення деталей обладнання харчових виробництв». Науковий керівник – професор ...

READ YOURSELF

Перший захист дисертації за спеціальністю «Галузеве машинобудування» на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) 25 june 2021

Своїми новими здобутками поділилися наші науковці з колегами з Грузії

Вийшов збірник Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми і сучасні технології виробництва продуктів харчування», яка відбулась у Державному університеті Акакія Церителі (м. Кутаїсі, Грузія). До збірника включені публікації викладачів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професорів Віри Дробот, Віри Оболк...

READ YOURSELF

Своїми новими здобутками поділилися наші науковці з колегами з Грузії 08 april 2020

Сучасні тренди молочного виробництва презентував магістрантам інженер-технолог компанії «Хр. Хансен Україна»

30 листопада 2021 року здобувачі освітнього ступеня «магістр» спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технології зберігання, консервування та переробки молока» мали змогу дізнатися про сучасні ефективні коагулянти для зсідання молока від провідного інженера-технолога відділу харчових культур і ферментів ТОВ «Хр. Хансе...

READ YOURSELF

Сучасні тренди молочного виробництва презентував магістрантам інженер-технолог компанії «Хр. Хансен Україна» 01 december 2021