Н У Х Т

Із системою вищої освіти Фінляндії за спеціальностями «Харчові технології» та «Хімічні технології та біоінженерія» познайомилися наші викладачі

30 january 2020

Із системою вищої освіти Фінляндії за спеціальностями «Харчові технології» та «Хімічні технології та біоінженерія» познайомилися наші викладачі

В Україні наразі триває активна фаза реформування освітнього процесу з урахуванням кращих світових практик. Керівництво нашого університету не стоїть осторонь цих позитивних процесів і створює всі умови для запровадження та розвитку новацій. За сприяння ректорату протягом 2019 року співробітники університету мали змогу познайомитися з науковою та освітянською діяльністю передових університетів Нідерландів, Польщі, Німеччини, Словаччини, Литви.

У 2020 році започатковану традицію продовжила делегація Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ у складі директора інституту Оксани Кочубей-Литвиненко, заступника директора Наталії Пушанко та доцента Олени Білик. З 19 по 25 січня вони відвідали ряд закладів вищої освіти Фінляндії, які здійснюють підготовку фахівців за спеціальностями «Харчові технології» та «Хімічні технології та біоінженерія».

Відомо, що система освіти у Фінляндії є однією із найкращих у світі. Основною метою навчання та викладання у цій країні є твердження, що навчаючись можна змінити ставлення людини та суспільства до навколишнього світу. Фінляндія відноситься до країн з високорозвинутими технологіями, але при цьому залишається своїм корінням у природному середовищі і пропагує збереження та раціональне використання всіх природних багатств країни. Всі наукові та технологічні розробки спрямовуються на гармонізацію взаємодії людини з природою.

Університети, які відвідала наша делегація, входять до 100 кращих університетів світу. Зокрема Гельсінський університет, найбільший у Фінляндії, займає 89 позицію у світовому рейтингу та 4-ту – в європейському. В університеті навчається понад 30 тисяч студентів за більш ніж 30 бакалаврськими, магістерськими та докторськими програмами. Наші фахівці детально ознайомилися з особливостями вступу, організацією навчального процесу, зокрема процедурою формування індивідуальної освітньої траєкторії, тематикою кваліфікаційних робіт і напрямками наукових досліджень, оснащенням навчальних та дослідницьких лабораторій. Слід відзначити, що в університеті поширена практика тісного співробітництва студента та викладача, як у науковій, так і в навчальній діяльності.

Делегація також мала змогу відвідати ще два провідних фінських університети, які знаходяться у місті Турку – Університет Турку та Університет прикладних наук.

Університет Турку за підходами до навчання та організації навчального процесу є подібним до Гельсінського університету, тоді як Університет прикладних наук відрізняється суттєвою практичною спрямованістю у підготовці фахівців. Цікавим є те, що вступити до магістратури в цьому ЗВО можна лише після здобуття практичного досвіду на виробництві протягом не менше ніж три роки. А критерієм відбору викладачів до університету є наявність практичного досвіду.

Велика увага в університетах Фінляндії приділяється розвитку навичок самостійної роботи, роботи в команді, опрацювання літератури за фахом, розвитку критичного мислення. В університетах пропонується мультидисциплінарне навчання, яке студент формує самостійно, базуючись на власних вподобаннях і напрямках. Студенти різних спеціальностей мають можливість обрати модуль дисциплін кардинально протилежного спрямування.

У рамках візиту до міста Турку викладачі НУХТ також побували у пекарні «Rosten», що спеціалізується на виробництві традиційних та інноваційних хлібобулочних виробів, і підтримує тісний зв'язок із університетами в освітянському та дослідницькому напрямах.

Приємно відзначити, що провідні ЗВО Фінляндії виявили зацікавленість у подальшій співпраці стосовно обміну студентів, проведення гостьових лекцій та спільних наукових досліджень.

Published on: 30-01-2020
Read also:
Цікаві зустрічі на кафедрі туристичного та готельного бізнесу

16 листопада 2022 року кафедра туристичного та готельного бізнесу НУХТ організувала гостьовий лекторій з надзвичайно цікавою людиною Євгеном Довгалюком – засновником Центру вивчення і збереження природи, культури і архітектури «Озеро Супій» (с. Червоне Заріччя, Яготинський район, Київська область). З 2020 року Євген Довгалюк активно займається вив...

READ YOURSELF

Цікаві зустрічі на кафедрі туристичного та готельного бізнесу 21 november 2022

Філософія органік!

Випускниця магістратури НУХТ, а нині – начальниця відділу контролю якості продукції АФ «Поле» Вікторія Павловська прочитала лекцію для магістрантів І курсу, що навчаються за освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції». Лекція була присвячена виробництву та сертифікації органічної продукції, яка розглядається в рамка...

READ YOURSELF

Філософія органік! 11 april 2023

Науково-методичний семінар «Особливості впровадження НАССР на крафтовому виробництві»

У рамках проведення локального моніторингу освітніх програм кафедри експертизи харчових продуктів відбувся науково-методичний семінар «Особливості впровадження НАССР на крафтовому виробництві» за участі викладів кафедри та провідної фахівчині в сфері харчової безпечності й аудиторки міжнародних органів сертифікації DQS GmbH, TGS International Certi...

READ YOURSELF

Науково-методичний семінар «Особливості впровадження НАССР на крафтовому виробництві» 25 january 2024

На що звернути увагу під час вибору йогурта: фахівець НУХТ надала роз’яснення глядачам каналу «Київ»

Команда телеканалу «Київ» завітала на кафедру технології молока і молочних продуктів із метою підготовки випуску на тему «На що звернути увагу під час вибору йогурта». Роз’яснення телевізійникам дала заступниця директора Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ, доцент кафедри технології молока і молочних продуктів Анастасія Пухляк. ...

READ YOURSELF

На що звернути увагу під час вибору йогурта: фахівець НУХТ надала роз’яснення глядачам каналу «Київ» 15 july 2019