Н У Х Т

Із системою вищої освіти Фінляндії за спеціальностями «Харчові технології» та «Хімічні технології та біоінженерія» познайомилися наші викладачі

30 january 2020

Із системою вищої освіти Фінляндії за спеціальностями «Харчові технології» та «Хімічні технології та біоінженерія» познайомилися наші викладачі

В Україні наразі триває активна фаза реформування освітнього процесу з урахуванням кращих світових практик. Керівництво нашого університету не стоїть осторонь цих позитивних процесів і створює всі умови для запровадження та розвитку новацій. За сприяння ректорату протягом 2019 року співробітники університету мали змогу познайомитися з науковою та освітянською діяльністю передових університетів Нідерландів, Польщі, Німеччини, Словаччини, Литви.

У 2020 році започатковану традицію продовжила делегація Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ у складі директора інституту Оксани Кочубей-Литвиненко, заступника директора Наталії Пушанко та доцента Олени Білик. З 19 по 25 січня вони відвідали ряд закладів вищої освіти Фінляндії, які здійснюють підготовку фахівців за спеціальностями «Харчові технології» та «Хімічні технології та біоінженерія».

Відомо, що система освіти у Фінляндії є однією із найкращих у світі. Основною метою навчання та викладання у цій країні є твердження, що навчаючись можна змінити ставлення людини та суспільства до навколишнього світу. Фінляндія відноситься до країн з високорозвинутими технологіями, але при цьому залишається своїм корінням у природному середовищі і пропагує збереження та раціональне використання всіх природних багатств країни. Всі наукові та технологічні розробки спрямовуються на гармонізацію взаємодії людини з природою.

Університети, які відвідала наша делегація, входять до 100 кращих університетів світу. Зокрема Гельсінський університет, найбільший у Фінляндії, займає 89 позицію у світовому рейтингу та 4-ту – в європейському. В університеті навчається понад 30 тисяч студентів за більш ніж 30 бакалаврськими, магістерськими та докторськими програмами. Наші фахівці детально ознайомилися з особливостями вступу, організацією навчального процесу, зокрема процедурою формування індивідуальної освітньої траєкторії, тематикою кваліфікаційних робіт і напрямками наукових досліджень, оснащенням навчальних та дослідницьких лабораторій. Слід відзначити, що в університеті поширена практика тісного співробітництва студента та викладача, як у науковій, так і в навчальній діяльності.

Делегація також мала змогу відвідати ще два провідних фінських університети, які знаходяться у місті Турку – Університет Турку та Університет прикладних наук.

Університет Турку за підходами до навчання та організації навчального процесу є подібним до Гельсінського університету, тоді як Університет прикладних наук відрізняється суттєвою практичною спрямованістю у підготовці фахівців. Цікавим є те, що вступити до магістратури в цьому ЗВО можна лише після здобуття практичного досвіду на виробництві протягом не менше ніж три роки. А критерієм відбору викладачів до університету є наявність практичного досвіду.

Велика увага в університетах Фінляндії приділяється розвитку навичок самостійної роботи, роботи в команді, опрацювання літератури за фахом, розвитку критичного мислення. В університетах пропонується мультидисциплінарне навчання, яке студент формує самостійно, базуючись на власних вподобаннях і напрямках. Студенти різних спеціальностей мають можливість обрати модуль дисциплін кардинально протилежного спрямування.

У рамках візиту до міста Турку викладачі НУХТ також побували у пекарні «Rosten», що спеціалізується на виробництві традиційних та інноваційних хлібобулочних виробів, і підтримує тісний зв'язок із університетами в освітянському та дослідницькому напрямах.

Приємно відзначити, що провідні ЗВО Фінляндії виявили зацікавленість у подальшій співпраці стосовно обміну студентів, проведення гостьових лекцій та спільних наукових досліджень.

Published on: 30-01-2020
Read also:
Відбулася Міжнародна Зимова Школа Жана Моне «Ефективний Екоменеджмент для Європейського Майбутнього України»

22 січня на базі кафедри екологічної безпеки та охорони праці нашого університету відбулася Міжнародна Зимова Школа Жана Моне «Ефективний Екоменеджмент для Європейського Майбутнього України». Онлайн-акція проходила за підтримки проєктів Жана Моне програми ЄС Еразмус+, що реалізуються на кафедрі, і була спрямована на розвиток активної співпраці між...

READ YOURSELF

Відбулася Міжнародна Зимова Школа Жана Моне «Ефективний Екоменеджмент для Європейського Майбутнього України» 25 january 2022

Науковий семінар відбувся на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбувся науковий семінар «Удосконалення технології алкогольних напоїв та технології спиртової бражки». До загального обговорення були представлені доповіді аспірантів кафедри: «Удосконалення технології алкогольних напоїв новими природними та наноматеріалами» Ірини Савченко, «Удосконалення ...

READ YOURSELF

Науковий семінар відбувся на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства 11 june 2021

Про корпоративне управління в ефективній діяльності компанії на гостьовій лекції для здобувачів-фінансистів

5 грудня 2023 р. здобувачі освітньо-професійної програми «Фінанси, банківська справа та страхування» та викладачі кафедри фінансів відвідали гостьову лекцію, організовану доценткою Катериною Третяк. На зустріч також були запрошені гості – здобувачі-фінансисти та викладачі Національного університету «Острозька академія», Луганського національного ун...

READ YOURSELF

Про корпоративне управління в ефективній діяльності компанії на гостьовій лекції для здобувачів-фінансистів 06 december 2023

Аспірант кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства представила результати своїх досліджень на науковому семінарі

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбувся науковий семінар «Удосконалення технології хлібного квасу з використанням природних матеріалів». Доповідач – викладач Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ, аспірант кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Ольга Дулька. Ольга Дулька ...

READ YOURSELF

Аспірант кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства представила результати своїх досліджень на науковому семінарі 10 april 2019