Н У Х Т

Сучасні тренди і перспективи в галузі переробки м'яса і молока: науковці презентують здобутки

21 вересня 2023

Сучасні тренди і перспективи в галузі переробки м'яса і молока: науковці презентують здобутки

21 вересня наукова програма нашого університеті на Всеукраїнському тижні харчових технологій продовжилася Міжнародною науково-практичною конференцію «Сучасні тренди і перспективи в галузі переробки м'яса і молока», що була спільно організована кафедрами технології м’яса і м’ясних продуктів та молока і молочних продуктів.

Відкрили роботу конференції завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, професор Василь Пасічний і завідувачка кафедри технології молока і молочних продуктів, професорка Галина Поліщук. Співорганізатори щиро привітали учасників і гостей, аудиторія яких була надзвичайно широка завдяки змішаному формату, в якому працювала конференція.

У фокусі уваги науковців були інновації та перспективи світового і вітчизняного ринків молочної і м’ясної галузей, нормативне регулювання внутрішнього та зовнішнього ринку перероблення продуктів тваринництва, тенденції у попиті на продукцію в умовах воєнного стану, актуальні технології та інновації м'ясо- та молокопереробної галузей, зокрема використання нетрадиційної сировини в технологіях харчових продуктів тощо.  

Надзвичайно ґрунтовну й цікаву доповідь, що стосувалася ринку морозива і заморожених продуктів в умовах воєнного стану, зробила виконавча директорка Асоціації виробників морозива і заморожених продуктів Еліна Бахур. Фахівчиня детально проаналізувала обсяги виробництва та споживання, логістику експорту, взаємостосунки виробників із торговельними мережами.

Дуже жваво обговорювали виступ головчині ТК-140 «Молоко, м'ясо та продукти їх переробки», заступниці директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України Ірини Романчук щодо гармонізації стандартів у сфері виробництва м’ясомолочної продукції на шляху до євроінтеграції.

Неабияке зацікавлення викликала доповідь польської колеги, професорки Люблінського природничого університету Марти Томшинської-Млеко щодо функціональних аерованих гелів сироваткового протеїну.

Насиченим був блок доповідей науковців нашого університету – професорів Галини Поліщук і Василя Пасічного, здобувачів освітнього ступеня «Доктор філософії» Вікторії Сапіги, Віталія Рудюка та Євгенії Шубіної стосовно інновацій в галузі перероблення молока; виробництва морозива з нетрадиційної сировини; перспективних напрямів розвитку інновацій у технологіях м’ясопереробної галузі; використання продуктів перероблення молока у технологіях напівкопчених ковбас; використання нетрадиційної білковмісної сировини у м’ясних продуктах.

Про освітній простір галузевої науки та перспективи міждисциплінарних освітньо-наукових програм йшлося у виступі доцентки кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, гарантки освітньо-наукової програми другого (магістерського) рівня вищої освіти «Промислові та крафтові технології для HоRеCа в туризмі» Оксани Топчій. Викладачка надала детальну інформацію щодо освітньої програми, гаранткою якої є, розповіла про освітні компоненти, можливість побудови власної освітньої траєкторії для кожного здобувача освіти, кар’єрні перспективи випускників і перспективи розвитку самої програми. Присутні отримали інформаційні матеріали й запрошення вступати на навчання, адже розширяти свої компетенції й підсилювати свої професійні скіли ніколи не пізно.

Науковці попрацювали надзвичайно продуктивно.  Зважаючи на складні обставини сьогодення, організаторами було прийнято рішення обмежитися цього разу роботою тільки в рамках пленарного засідання. З усіма ж іншими доповідями можна буде ознайомитися у збірнику матеріалів конференції, формування якого завершиться найближчим часом.

Закриваючи пленарне засідання професорка Галина Поліщук зазначила, що, незважаючи на складні часи, на наші втрати, сьогоднішня зустріч свідчить, що сили є, оптимізм є, а отже робота триватиме, й наша держава обов’язково буде відновлена. Молодь, що присутня у залі й у зумі, – наше майбутнє! Тож, спільно працюємо далі на нашу Перемогу!

Опублікований: 21-09-2023
Читайте також:
«Холодильщик» – це круто!

Аспірант кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Олександр Голуб відвідав Полтавський коледж харчових технологій НУХТ, де зустрівся зі студентами групи ХМ-41. Метою зустрічі була агітація майбутніх випускників коледжу до продовження здобування освіти «холодильщика» на кафедрі теплоенергетики та холодильної техніки Навчально-наукового інжене...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«Холодильщик» – це круто! 07 лютого 2020

Із прогнозами щодо стану ресторанної індустрії у 2022 році знайомилися науковці кафедри ресторанної і аюрведичної продукції

9 лютого 2022 року американська Національна асоціація ресторанів за підтримки американської служби доставки їжі Door Dash та розробника штучного інтелекту для закладів ресторанного господарства, IT-компанії Paradox організувала вебінар «Стан ресторанної індустрії у 2022 році». До заходу приєдналися науковці кафедри ресторанної і аюрведичної продук...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Із прогнозами щодо стану ресторанної індустрії у 2022 році знайомилися науковці кафедри ресторанної і аюрведичної продукції 11 лютого 2022

Віртуозність закордонного фахівця-практика під час майстер-класу для наших здобувачів освіти

24 травня 2022 р. у рамках проходження навчальної практики здобувачами освітнього ступеня «бакалавр» 1 курсу та виробничої практики здобувачами2 курсу зі скороченим терміном навчання за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа», освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа», відбувся майстер-клас із приготування шоколадного десерт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Віртуозність закордонного фахівця-практика під час майстер-класу для наших здобувачів освіти 26 травня 2022

Студенти Навчально-наукового інституту харчових технологій визначилися з кандидатурами нових голів студради інституту та гуртожитків

18 квітня відбулася звітно-виборча конференція студентського самоврядування Навчально-наукового інституту харчових технологій. За результатами реєстрації делегатів необхідний кворум був, тож конференція розпочала свою роботу. Найперше затвердили порядок денний, обрали голову, секретаря конференції та лічильну комісію. Першим питанням порядку денно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти Навчально-наукового інституту харчових технологій визначилися з кандидатурами нових голів студради інституту та гуртожитків 18 квітня 2018