Н У Х Т

Головні тренди у виробництві продуктів харчування на гостьовій лекції для магістрантів

12 жовтня 2023

Головні тренди у виробництві продуктів харчування на гостьовій лекції для магістрантів

11 жовтня на кафедрі технології консервування відбулася гостьова лекція «Головні тренди у виробництві їжі та продуктів харчування до 2030 року», яку для магістрантів освітньо-професійних програм «Технології харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-овочевої сировини, чаю, кави та прянощів» і «Технології зберігання, консервування та перероблення плодів і овочів» прочитав керівник проєктів ТОВ «Науково-виробнича організація «Лактол Інтернейшнл», д.т.н., професор Олександр Чагаровський. Лекція читалась у межах вивчення дисципліни «Науково-дослідницький практикум».

На запрошення колективу кафедри технології консервування до лекції долучилися магістранти освітньо-професійної програми «Технології зберігання, консервування і перероблення молока» разом із викладачами кафедри технології молока і молочних продуктів.

Фахівець зазначив, що наразі у виробництві харчових продуктів прослідковуються 11 основних трендів, на які варто орієнтуватись і вітчизняним виробникам.

Мега-тренд – натуральність. Він присутній і обов’язковий для всіх галузей виробництва. Щоб забезпечити споживачів якісною продукцією, необхідно, насамперед, робити її з якісної сировини. Сучасні споживачі дуже обізнані: вони знають, які складники шкідливі. Тому не потрібно вводити їх в оману, фальсифікувати продукцію і тим самим втрачати споживача.

Далі лектор ґрунтовно висвітлив наступні тренди – комфортне перетравлення, їжа на рослинній основі, спортифікація, персоналізація, профілактична їжа, нова мікробіальна платформа 3.0, снекифікація їжі, переосмислення солодкості продуктів, переоцінка вмісту вуглеводів, фрагментація та преміумізація їжі.

Магістранти дізналися про продукти з пробіотиками й штами, зокрема компанії Chr. Hansen, з оздоровчими властивостями й про те, що за часткою споживання продукти на рослинній основі популярніші, ніж молочні. Трендовими рослинними складниками є кокос, бобові і водорості. Їх використання покращить асортимент продукції і наблизить її споживання до рейтингів рослинної продукції.

Надзвичайно зацікавила слухачів снекифікація. Фахівець зауважив, що визначення часу для перекусу і повноцінного споживання їжі змінюється. Сьогодні від снекових продуктів вимагають корисних складових, якими легко можна замінити повноцінний обід чи сніданок і повністю задовольнити свій апетит. Це прибуткове виробництво, воно набирає обертів. Тому саме час українським переробникам знайти нові шляхи реалізації і виробництва швидкої молочної їжі. Для популяризації молочних снеків слід зробити акцент на трьох аспектах: відсутність консервантів, традиційні смаки і контроль калорійності розміром порцій.

Поговорили і про вміст цукрів у харчових продуктах, зокрема молочних. Деякі з них мають чималий вміст цукру, що робить їх висококалорійними. Замінники цукру не стали вирішенням проблеми. Окрім цього, більшість із них є алергенами. Нині існує чітка тенденція до зменшення вмісту цукру. В Англії, наприклад, за словами Олександра Чагаровського, виробникам молочної продукції законом забороняють зазначати будь-яку інформацію про здорові властивості продукту, якщо його частка перевищує 20%. Причина такого обмеження – сумна статистика: близько 8,7% населення хворіють на цукровий діабет.

Щодо фрагментації та преміумізації їжі лектор вказав, що споживацький настрій формується під впливом культурних та етнічних особливостей. А використання нетрадиційних, нових для населення смаків, ароматів і сумішей зараз користується великою популярністю і такі продукти отримують позитивні відгуки.

Загалом же всі зусилля харчовиків спрямовані на продовженні термінів зберігання продукції.

Лекція викликала неабияке зацікавлення здобувачів освіти і викладачів. Наприкінці лектор відповів на питання присутніх, а слухачі, у свою чергу, висловили подяку Олександру Чагаровському за цікавий і корисний контент.

Опублікований: 12-10-2023
Читайте також:
Відбулося онлайн-засідання ректорату університету

18 березня 2022 року відбулося онлайн-засідання ректорату університету за участю деканів факультетів, директорів навчально-наукових інститутів, фахівців навчально-методичного управління, Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету. Відповідно до порядку денного спочатку обговорили роботу університету в режимі воєнног...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відбулося онлайн-засідання ректорату університету 18 березня 2022

Викладачі університету не втрачають нагоди поділитися знаннями й досвідом з виробничниками

Наші викладачі – відомі у своїх галузях фахівці та експерти, тому часто їх запрошують до складу різноманітних експертних груп і фахових журі, а також залучають до практичної підготовки та підвищення кваліфікації виробничників. Ось і професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, докторка технічних наук Марина Білько є постійним ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі університету не втрачають нагоди поділитися знаннями й досвідом з виробничниками 05 серпня 2022

Досвід і перспективи впровадження в Україні дуальної освіти обговорювала викладач НУХТ

6-7 лютого на Луганщині відбувся освітній форум «DUAL_O: схід можливостей», участь у якому взяла доцент кафедри вищої математики ім. Можара В.І. Вікторія Романенко. Захід відбувся за сприяння проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» й зібрав у Сєвєродонецьку і Краматорську 67 представників закладів освіти Донецької, Луганської, Запоріз...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досвід і перспективи впровадження в Україні дуальної освіти обговорювала викладач НУХТ 10 лютого 2020

Виклики перед хлібопекарською галуззю під час воєнного стану обговорили наші викладачі

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбувся семінар «Виклики перед хлібопекарською галуззю під час воєнного стану в країні» за участю генерального директора, голови ради об’єднання підприємств хлібопекарської промисловості Олександра Васильченка. Фахівець розповів, які масштабні проблеми постали перед галуззю з початком ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виклики перед хлібопекарською галуззю під час воєнного стану обговорили наші викладачі 12 травня 2022