Н У Х Т

Головні тренди у виробництві продуктів харчування на гостьовій лекції для магістрантів

12 october 2023

Головні тренди у виробництві продуктів харчування на гостьовій лекції для магістрантів

11 жовтня на кафедрі технології консервування відбулася гостьова лекція «Головні тренди у виробництві їжі та продуктів харчування до 2030 року», яку для магістрантів освітньо-професійних програм «Технології харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-овочевої сировини, чаю, кави та прянощів» і «Технології зберігання, консервування та перероблення плодів і овочів» прочитав керівник проєктів ТОВ «Науково-виробнича організація «Лактол Інтернейшнл», д.т.н., професор Олександр Чагаровський. Лекція читалась у межах вивчення дисципліни «Науково-дослідницький практикум».

На запрошення колективу кафедри технології консервування до лекції долучилися магістранти освітньо-професійної програми «Технології зберігання, консервування і перероблення молока» разом із викладачами кафедри технології молока і молочних продуктів.

Фахівець зазначив, що наразі у виробництві харчових продуктів прослідковуються 11 основних трендів, на які варто орієнтуватись і вітчизняним виробникам.

Мега-тренд – натуральність. Він присутній і обов’язковий для всіх галузей виробництва. Щоб забезпечити споживачів якісною продукцією, необхідно, насамперед, робити її з якісної сировини. Сучасні споживачі дуже обізнані: вони знають, які складники шкідливі. Тому не потрібно вводити їх в оману, фальсифікувати продукцію і тим самим втрачати споживача.

Далі лектор ґрунтовно висвітлив наступні тренди – комфортне перетравлення, їжа на рослинній основі, спортифікація, персоналізація, профілактична їжа, нова мікробіальна платформа 3.0, снекифікація їжі, переосмислення солодкості продуктів, переоцінка вмісту вуглеводів, фрагментація та преміумізація їжі.

Магістранти дізналися про продукти з пробіотиками й штами, зокрема компанії Chr. Hansen, з оздоровчими властивостями й про те, що за часткою споживання продукти на рослинній основі популярніші, ніж молочні. Трендовими рослинними складниками є кокос, бобові і водорості. Їх використання покращить асортимент продукції і наблизить її споживання до рейтингів рослинної продукції.

Надзвичайно зацікавила слухачів снекифікація. Фахівець зауважив, що визначення часу для перекусу і повноцінного споживання їжі змінюється. Сьогодні від снекових продуктів вимагають корисних складових, якими легко можна замінити повноцінний обід чи сніданок і повністю задовольнити свій апетит. Це прибуткове виробництво, воно набирає обертів. Тому саме час українським переробникам знайти нові шляхи реалізації і виробництва швидкої молочної їжі. Для популяризації молочних снеків слід зробити акцент на трьох аспектах: відсутність консервантів, традиційні смаки і контроль калорійності розміром порцій.

Поговорили і про вміст цукрів у харчових продуктах, зокрема молочних. Деякі з них мають чималий вміст цукру, що робить їх висококалорійними. Замінники цукру не стали вирішенням проблеми. Окрім цього, більшість із них є алергенами. Нині існує чітка тенденція до зменшення вмісту цукру. В Англії, наприклад, за словами Олександра Чагаровського, виробникам молочної продукції законом забороняють зазначати будь-яку інформацію про здорові властивості продукту, якщо його частка перевищує 20%. Причина такого обмеження – сумна статистика: близько 8,7% населення хворіють на цукровий діабет.

Щодо фрагментації та преміумізації їжі лектор вказав, що споживацький настрій формується під впливом культурних та етнічних особливостей. А використання нетрадиційних, нових для населення смаків, ароматів і сумішей зараз користується великою популярністю і такі продукти отримують позитивні відгуки.

Загалом же всі зусилля харчовиків спрямовані на продовженні термінів зберігання продукції.

Лекція викликала неабияке зацікавлення здобувачів освіти і викладачів. Наприкінці лектор відповів на питання присутніх, а слухачі, у свою чергу, висловили подяку Олександру Чагаровському за цікавий і корисний контент.

Published on: 12-10-2023
Read also:
Фестиваль української кухні – колаборація освіти, культури та маркетингу

На кафедрі маркетингу відбувся Фестиваль української кухні – яскравий і натхненний захід, що вже став традиційною формою практичного навчання студентів. Подія проходила в рамках вивчення дисциплін «Івент-маркетинг» (лекторка – професорка Лариса Капінус) та «Інсайти маркетингових активностей» (керівниця навчальної дисципліни – старша викладачка Ірин...

READ YOURSELF

Фестиваль української кухні – колаборація освіти, культури та маркетингу 20 october 2025

Низку важливих рішень прийняла вчена рада університету на плановому засіданні

28 березня відбулося планове засідання вченої ради університету. Ректор Анатолій Українець традиційно розпочав його з вітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями, та вручення відзнак. Подяки ректора з цінними подарунками отримали голови студентських рад – факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Петренко і...

READ YOURSELF

Низку важливих рішень прийняла вчена рада університету на плановому засіданні 28 march 2019

Презентація наукових здобутків магістрантів освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

На кафедрі експертизи харчових продуктів уже склалася традиція презентації магістрантами результатів досліджень, отриманих у межах навчальної дисципліни «Науково-дослідницький практикум». Ця навчальна дисципліна спеціально передбачена освітньо-професійною програмою для проведення здобувачем експериментальних досліджень для майбутньої кваліфікаційно...

READ YOURSELF

Презентація наукових здобутків магістрантів освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» 27 may 2024

Відбулося розширене засідання вченої ради Навчально-наукового інституту харчових технологій

20 червня відбулося розширене засідання вченої ради Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ (ННІ ХТ), участь у якому крім членів вченої ради інституту, взяли також усі бажаючі викладачі та допоміжний персонал кафедр. Відкрила засідання голова вченої ради інституту, директор ННІ ХТ Оксана Кочубей-Литвиненко, яка привітала присутніх і...

READ YOURSELF

Відбулося розширене засідання вченої ради Навчально-наукового інституту харчових технологій 20 june 2019