Н У Х Т

Головні тренди у виробництві продуктів харчування на гостьовій лекції для магістрантів

12 october 2023

Головні тренди у виробництві продуктів харчування на гостьовій лекції для магістрантів

11 жовтня на кафедрі технології консервування відбулася гостьова лекція «Головні тренди у виробництві їжі та продуктів харчування до 2030 року», яку для магістрантів освітньо-професійних програм «Технології харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-овочевої сировини, чаю, кави та прянощів» і «Технології зберігання, консервування та перероблення плодів і овочів» прочитав керівник проєктів ТОВ «Науково-виробнича організація «Лактол Інтернейшнл», д.т.н., професор Олександр Чагаровський. Лекція читалась у межах вивчення дисципліни «Науково-дослідницький практикум».

На запрошення колективу кафедри технології консервування до лекції долучилися магістранти освітньо-професійної програми «Технології зберігання, консервування і перероблення молока» разом із викладачами кафедри технології молока і молочних продуктів.

Фахівець зазначив, що наразі у виробництві харчових продуктів прослідковуються 11 основних трендів, на які варто орієнтуватись і вітчизняним виробникам.

Мега-тренд – натуральність. Він присутній і обов’язковий для всіх галузей виробництва. Щоб забезпечити споживачів якісною продукцією, необхідно, насамперед, робити її з якісної сировини. Сучасні споживачі дуже обізнані: вони знають, які складники шкідливі. Тому не потрібно вводити їх в оману, фальсифікувати продукцію і тим самим втрачати споживача.

Далі лектор ґрунтовно висвітлив наступні тренди – комфортне перетравлення, їжа на рослинній основі, спортифікація, персоналізація, профілактична їжа, нова мікробіальна платформа 3.0, снекифікація їжі, переосмислення солодкості продуктів, переоцінка вмісту вуглеводів, фрагментація та преміумізація їжі.

Магістранти дізналися про продукти з пробіотиками й штами, зокрема компанії Chr. Hansen, з оздоровчими властивостями й про те, що за часткою споживання продукти на рослинній основі популярніші, ніж молочні. Трендовими рослинними складниками є кокос, бобові і водорості. Їх використання покращить асортимент продукції і наблизить її споживання до рейтингів рослинної продукції.

Надзвичайно зацікавила слухачів снекифікація. Фахівець зауважив, що визначення часу для перекусу і повноцінного споживання їжі змінюється. Сьогодні від снекових продуктів вимагають корисних складових, якими легко можна замінити повноцінний обід чи сніданок і повністю задовольнити свій апетит. Це прибуткове виробництво, воно набирає обертів. Тому саме час українським переробникам знайти нові шляхи реалізації і виробництва швидкої молочної їжі. Для популяризації молочних снеків слід зробити акцент на трьох аспектах: відсутність консервантів, традиційні смаки і контроль калорійності розміром порцій.

Поговорили і про вміст цукрів у харчових продуктах, зокрема молочних. Деякі з них мають чималий вміст цукру, що робить їх висококалорійними. Замінники цукру не стали вирішенням проблеми. Окрім цього, більшість із них є алергенами. Нині існує чітка тенденція до зменшення вмісту цукру. В Англії, наприклад, за словами Олександра Чагаровського, виробникам молочної продукції законом забороняють зазначати будь-яку інформацію про здорові властивості продукту, якщо його частка перевищує 20%. Причина такого обмеження – сумна статистика: близько 8,7% населення хворіють на цукровий діабет.

Щодо фрагментації та преміумізації їжі лектор вказав, що споживацький настрій формується під впливом культурних та етнічних особливостей. А використання нетрадиційних, нових для населення смаків, ароматів і сумішей зараз користується великою популярністю і такі продукти отримують позитивні відгуки.

Загалом же всі зусилля харчовиків спрямовані на продовженні термінів зберігання продукції.

Лекція викликала неабияке зацікавлення здобувачів освіти і викладачів. Наприкінці лектор відповів на питання присутніх, а слухачі, у свою чергу, висловили подяку Олександру Чагаровському за цікавий і корисний контент.

Published on: 12-10-2023
Read also:
Креативні підходи першокурсників до вирішення економічних проблем в Україні

30 травня 2019 року в Студентському клубі НУХТ відбувся батл між студентами І курсу Навчально-наукового інституту економіки і управління з економіксу, який традиційно проводиться навесні викладачами кафедри економічної теорії. Кожна команда вразила суддів і вболівальників творчим підходом і креативністю в розв’язанні проблемного завдання «Рівень і...

READ YOURSELF

Креативні підходи першокурсників до вирішення економічних проблем в Україні 31 may 2019

Пандемія – не привід зупиняти свою наукову роботу!

18 жовтня 2021 року розпочала роботу англомовна International Conferenceon Advanced Mechanicaland Power Engineering (CAMPE-2021), яка зосереджена на широкому спектрі дослідницьких завдань у галузях механіки рідин і теплообміну в енергетиці, енергозберігаючих технологій, що стосується сучасних і майбутніх тенденцій інженерного проєктування, нанотехн...

READ YOURSELF

Пандемія – не привід зупиняти свою наукову роботу! 18 october 2021

Нагоду поспостерігати за виробництвом на найбільшій пивоварні в Європі отримали студенти-біотехнологи

Напевно, немає нічого цікавішого, ніж мати нагоду спостерігати за виробництвом продуктів, які щодня бачимо на полицях магазинів. Тож студентам-біотехнологам із груп БТ-1-1 та БТ-3-2 поталанило відвідати найбільшу пивоварню в Європі ПрАТ «Оболонь» у супроводі асистента кафедри біотехнології і мікробіології Віктора Удимовича. На початку студентів оз...

READ YOURSELF

Нагоду поспостерігати за виробництвом на найбільшій пивоварні в Європі отримали студенти-біотехнологи 04 june 2019

Виїзні практичні заняття в умовах кращих готельних підприємств для студентів спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Студенти 2 курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» протягом двох днів разом із викладачами кафедри готельно-ресторанної справи, доцентами Оксаною Арпуль, Максимом Полумбриком та асистентом Анастасією Спільчук мали можливість ознайомитись із особливостями сервісу та організацією внутрішньої структури функціонування готелю «VitaPark Бори...

READ YOURSELF

Виїзні практичні заняття в умовах кращих готельних підприємств для студентів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 29 march 2019