Н У Х Т

Фініш – вдалий. Попереду нові звершення!

20 лютого 2023

Фініш – вдалий. Попереду нові звершення!

Кафедра технології оздоровчих продуктів востаннє зустрілася офіційно зі своїми магістрантами другого року навчання на засіданні екзаменаційної комісії для розгляду, обговорення та оцінювання їхніх магістерських робіт.

Враження – виняткове. І у викладачів кафедри, які працювали зі здобувачами протягом півтора року, і в голови екзаменаційної комісії, і у стейкхолдерів, присутніх на захисті. Вразила досконалість, виваженість, глибина теоретичних досліджень магістрантів, бачення ними практичного впровадження розробок у вигляді цілком реальних проєктів інноваційних підприємств із виробництва тієї чи іншої продукції, яку автор запропонував у своїй магістерській роботі. Тут є все необхідне для організації певних виробництв – детальний аналіз ресурсних складників інноваційного підприємства, SWOT-аналіз його діяльності з виокремленням можливих ризиків і загроз і заходами для їх попередження; ретельно виписаний план НАССР та зроблені економічні розрахунки, які свідчать про соціальну доцільність отримання запропонованої в роботах продукції для населення України.

У день захисту магістранти наочно підтвердили тезу про те, що нові виклики життя породжують нові можливості. Адже таких складних умов для підготовки магістерських робіт не було у жодного з попередніх випусків. І наша безмірна повага до магістрантів та їхніх наукових керівників, які впорались із цими викликами, подолали їх і вийшли переможцями. Наприклад, щоб представити гідну роботу, Джоанна Ілюк (наукова керівниця – доцента Світлана Бажай-Жежерун) виконувала експериментальні дослідження у Чернівецькому національному університеті, Аліна Кровопускова (наукова керівниця – професорка Галина Сімахіна) – в одному з інститутів Дюссельдорфа, Олександр Межубовський (наукова керівниця – професорка Галина Сімахіна) – в Інституті біохімії НАН України.

Уперше екзаменаційну комісію очолила колишня випускниця нашого університету, нині докторка технічних наук, головна наукова співробітниця Інституту продовольчих ресурсів НААН України Ірина Гриненко. Ірина Григорівна об’єктивно та доброзичливо оцінила роботу кожного магістранта, підтвердила пріоритетність напряму освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення», зазначила перспективи її розвитку і необхідність підготовки фахівців нового покоління.

Стейкхолдер освітньої програми, голова Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрій Задніпряний висловив задоволення від усього почутого і побаченого. На прикладі тематики робіт магістрантів він підтвердив унікальність освітньої програми, однією з основних характеристик якої є підготовка всебічно освічених фахівців, які однаковою мірою знаються на ролі біокомпонентів харчових продуктів у функціонуванні організму людини і знають сучасні методи та прийоми для розроблення та виробництва таких продуктів.

Справді, спектр магістерських робіт охоплює практично всі галузі харчової промисловості. У Олександра Межубовського роботу присвячено раціональному переробленню культивованих грибів; Аліна Кровопускова обрала надзвичайно актуальну проблему – виробництво рослинних аналогів молока з зерна амаранту; Влада Вінярська займалася розробленням кексів оздоровчого призначення; Джоанна Ілюк – отриманням житньо-пшеничного хліба з використанням листя кропиви; Михайло Данилюк – розробленням рецептури пісочного печива тощо.

Загалом за результатами захисту п’ятеро випускників отримали відмінні оцінки (причому роботи Олександра Межубовського та Влади Вінярської були оцінені у 100 балів); троє – добрі. Четверо випускників рекомендовано до вступу до аспірантури за освітньо-науковою програмою «Харчові технології» для здобуття наукового ступеня «Доктор філософії». Це Влада Вінярська, Марія Галушко, Джоанна Ілюк (усі троє отримають дипломи з відзнакою) і Олександр Межубовський.

Випускники 2023 року цілком підготовлені до самостійної виробничої та наукової роботи. Їхньої базової підготовки достатньо буде, аби заявити про себе в колективах, розпочати кар’єру, а подальші їхні успіхи будуть безпосередньо пов’язані з їхньою здатністю сприймати все нове, втілювати його у практичну площину, тобто здійснювати той принцип, якого їх навчали на кафедрі технології оздоровчих продуктів, – навчання впродовж усього життя. 

У добру путь, дорогі випускники! Кафедра завжди чекає на вас!

Опублікований: 20-02-2023
Читайте також:
Відбулося перше засідання Нацради з питань розвитку науки і технологій

16 січня відбулося перше засідання Національної ради з питань розвитку науки і технологій. Ключове його рішення – у 2018 році буде започаткована атестація українських вишів щодо їх наукової діяльності – це дозволить у майбутньому почати базове фінансування університетської науки за результатами такої атестації. Лілія Гриневич наголосила, що базове...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відбулося перше засідання Нацради з питань розвитку науки і технологій 17 січня 2018

Онлайн-зустрічі з українськими виноробами від НРАУ

У рамках вивчення дисципліни «Винний та гастрономічний туризм: досвід ЄС для України» здобувачі другого курсу спеціальності «Туризм» беруть участь у заходах проєкту «Онлайн-зустрічі з українськими виноробами від НРАУ». Завдячуючи Національній ресторанній асоціації України, наші здобувачі спілкуються з виноробами, дізнаються про принципи виробництва...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Онлайн-зустрічі з українськими виноробами від НРАУ 19 грудня 2022

Майстер-клас для студентів від відомого бренд-шефа

21 лютого 2018 року до Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ завітав шеф-кухар відомих у місті та за його межами ресторанів «Sazha», «La Spezia», «Verde by La Spezia» Сергій Коробка. Відомий бренд-шеф провів майстер-клас з приготування стейків для студентів групи 3-хп-06 спеціальності «Виробництво харчової продукції». Майстер кухарської сп...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майстер-клас для студентів від відомого бренд-шефа 21 лютого 2018