Н У Х Т

Фініш – вдалий. Попереду нові звершення!

20 лютого 2023

Фініш – вдалий. Попереду нові звершення!

Кафедра технології оздоровчих продуктів востаннє зустрілася офіційно зі своїми магістрантами другого року навчання на засіданні екзаменаційної комісії для розгляду, обговорення та оцінювання їхніх магістерських робіт.

Враження – виняткове. І у викладачів кафедри, які працювали зі здобувачами протягом півтора року, і в голови екзаменаційної комісії, і у стейкхолдерів, присутніх на захисті. Вразила досконалість, виваженість, глибина теоретичних досліджень магістрантів, бачення ними практичного впровадження розробок у вигляді цілком реальних проєктів інноваційних підприємств із виробництва тієї чи іншої продукції, яку автор запропонував у своїй магістерській роботі. Тут є все необхідне для організації певних виробництв – детальний аналіз ресурсних складників інноваційного підприємства, SWOT-аналіз його діяльності з виокремленням можливих ризиків і загроз і заходами для їх попередження; ретельно виписаний план НАССР та зроблені економічні розрахунки, які свідчать про соціальну доцільність отримання запропонованої в роботах продукції для населення України.

У день захисту магістранти наочно підтвердили тезу про те, що нові виклики життя породжують нові можливості. Адже таких складних умов для підготовки магістерських робіт не було у жодного з попередніх випусків. І наша безмірна повага до магістрантів та їхніх наукових керівників, які впорались із цими викликами, подолали їх і вийшли переможцями. Наприклад, щоб представити гідну роботу, Джоанна Ілюк (наукова керівниця – доцента Світлана Бажай-Жежерун) виконувала експериментальні дослідження у Чернівецькому національному університеті, Аліна Кровопускова (наукова керівниця – професорка Галина Сімахіна) – в одному з інститутів Дюссельдорфа, Олександр Межубовський (наукова керівниця – професорка Галина Сімахіна) – в Інституті біохімії НАН України.

Уперше екзаменаційну комісію очолила колишня випускниця нашого університету, нині докторка технічних наук, головна наукова співробітниця Інституту продовольчих ресурсів НААН України Ірина Гриненко. Ірина Григорівна об’єктивно та доброзичливо оцінила роботу кожного магістранта, підтвердила пріоритетність напряму освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення», зазначила перспективи її розвитку і необхідність підготовки фахівців нового покоління.

Стейкхолдер освітньої програми, голова Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрій Задніпряний висловив задоволення від усього почутого і побаченого. На прикладі тематики робіт магістрантів він підтвердив унікальність освітньої програми, однією з основних характеристик якої є підготовка всебічно освічених фахівців, які однаковою мірою знаються на ролі біокомпонентів харчових продуктів у функціонуванні організму людини і знають сучасні методи та прийоми для розроблення та виробництва таких продуктів.

Справді, спектр магістерських робіт охоплює практично всі галузі харчової промисловості. У Олександра Межубовського роботу присвячено раціональному переробленню культивованих грибів; Аліна Кровопускова обрала надзвичайно актуальну проблему – виробництво рослинних аналогів молока з зерна амаранту; Влада Вінярська займалася розробленням кексів оздоровчого призначення; Джоанна Ілюк – отриманням житньо-пшеничного хліба з використанням листя кропиви; Михайло Данилюк – розробленням рецептури пісочного печива тощо.

Загалом за результатами захисту п’ятеро випускників отримали відмінні оцінки (причому роботи Олександра Межубовського та Влади Вінярської були оцінені у 100 балів); троє – добрі. Четверо випускників рекомендовано до вступу до аспірантури за освітньо-науковою програмою «Харчові технології» для здобуття наукового ступеня «Доктор філософії». Це Влада Вінярська, Марія Галушко, Джоанна Ілюк (усі троє отримають дипломи з відзнакою) і Олександр Межубовський.

Випускники 2023 року цілком підготовлені до самостійної виробничої та наукової роботи. Їхньої базової підготовки достатньо буде, аби заявити про себе в колективах, розпочати кар’єру, а подальші їхні успіхи будуть безпосередньо пов’язані з їхньою здатністю сприймати все нове, втілювати його у практичну площину, тобто здійснювати той принцип, якого їх навчали на кафедрі технології оздоровчих продуктів, – навчання впродовж усього життя. 

У добру путь, дорогі випускники! Кафедра завжди чекає на вас!

Опублікований: 20-02-2023
Читайте також:
Наш новий партнер – Асоціація Рестораторів та Готельєрів м. Дніпра

У квітні 2023 року за ініціативи ректора Олександра Шевченка та головчині ГО «Асоціація Рестораторів та Готельєрів м. Дніпро» Олени Булах укладено Меморандум про співробітництво у галузі науки і освіти, з метою подальшого розвитку науково-дослідної роботи. Сторони також запланували співпрацю у галузі навчально-методичної, науково-практичної та осві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наш новий партнер – Асоціація Рестораторів та Готельєрів м. Дніпра 07 квітня 2023

Новий науковий рік стартував із успішного захисту дисертаційного дослідження на здобуття ступеня PhD

27 серпня в університеті стартував новий науковий рік здобувачів ступеня «доктор філософії». Дисертаційне дослідження «Удосконалення технології ензимного дегумінгу рослинних олій» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» у разовій спеціалізованій вченій раді предс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новий науковий рік стартував із успішного захисту дисертаційного дослідження на здобуття ступеня PhD 28 серпня 2024

Профорієнтаційні рейди тривають: маємо нових друзів

Профорієнтаційні команди наших випускових кафедр продовжують активно спілкуватися з учнівською молоддю, популяризуючи спеціальності, за якими здійснюють підготовку спеціалістів. Не секрет, що нині Україна потребує фахівців інженерного спрямування, держава надає таким спеціальностям особливу підтримку – здобувачі освіти мають певні преференції при в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтаційні рейди тривають: маємо нових друзів 10 лютого 2021

Англомовний лекторій від представниці Швейцарської освітньої групи для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

20 квітня для студентів спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» відбувся англомовний лекторій від регіональної менеджерки Швейцарської освітньої групи (Swiss Education Group) у Східній Європі Крістіни Кірілової. Сьогодні створена в 1982 році SEG – це 5 закладів вищої освіти з кампусами у різних франко- і німецькомовних регіонах Швейцарії. З...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Англомовний лекторій від представниці Швейцарської освітньої групи для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 22 квітня 2021