27 серпня в університеті стартував новий науковий рік здобувачів ступеня «доктор філософії».
Дисертаційне дослідження «Удосконалення технології ензимного дегумінгу рослинних олій» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» у разовій спеціалізованій вченій раді представила аспірантка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок і косметичних засобів Діана Жупанова.
Метою роботи, виконаної під науковим керівництвом завідувачки кафедри, професорки Тамари Носенко, є удосконалення технології ензимного дегумування з рослинних олій та олійних фузів із використанням сучасних ферментних препаратів з фосфоліпазною активністю.
Аспірантка досліджувала використання новітніх ферментних препаратів для удосконалення технології дегуммінгу соняшникової олії, використання ультразвукового оброблення у поєднанні з новітніми ферментативними препаратами для удосконалення технології дегуммінгу соняшникової олії, а також застосування фосфоліпаз для вилучення нейтрального жиру з гідратаційних осадів.
Дослідження за темою дисертації щодо можливості інтенсифікації ферментативного дегуммінгу соняшникової олії за допомогою ультразвукового оброблення, а також кінетики реакції відновлення вільних радикалів антиоксидантами соняшникової олії проводилися здобувачкою у лабораторії доктора природничих наук Роланда Людвіга на кафедрі харчової науки і технології Віденського Інституту біотехнології Університету Природних ресурсів та природничих наук (Відень, Австрія), в рамках спільного українсько-австрійського науково-дослідного проєкту «Удосконалення ензимного дегуммінгу соняшникової олії».
Разова спеціалізована вчена рада працювала у складі: докторки технічних наук, професорки кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції нашого університету Наталії Фролової (головчиня ради), рецензентів: кандидатів технічних наук, доцентів кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок і косметичних засобів Євгенії Шеманської та Володимира Бахмача і опонентів: доктора технічних наук, доцента, завідувача кафедри електромеханіки та мехатроніки Одеського національного технологічного університету Петра Осадчука та кандидатки технічних наук, професорки, заступниці завідувача кафедри технології жирів та продуктів бродіння Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Олени Півень.
Робота молодої науковиці отримала високу оцінку від усіх членів спеціалізованої вченої ради. За результатами публічного захисту членами ради було одноголосно прийняте рішення про присудження Діані Жупановій наукового ступеня «Доктор філософії» у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».
Вітаємо здобувачку та її наукову керівницю! Бажаємо натхнення, нових наукових ідей, успіхів і досягнень!