Академічна мобільність – це можливість учасників освітнього процесу навчатися, викладати, стажуватися чи проводити наукову діяльність в іншому закладі вищої освіти або науковій установі на території України чи поза її межами.
Уперше при реалізації освітньо-професійної програми підготовки магістрів «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» з’явилася можливість започаткувати цю одну з важливих складових підготовки магістрів – академічну мобільність здобувачів, поки що в межах національної програми, а згодом її буде розвинуто і в контексті закордонної мобільності.
На підставі Угоди про співпрацю між нашим університетом і Львівським національним університетом імені Івана Франка у поточному навчальному році правом на академічну мобільність скористалися здобувачі вищої освіти нашого ЗВО-партнера першого курсу освітнього ступеня «магістр» спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Харчові технології» денної форми здобуття освіти Аркадій Бондаревський, Максим Вічистий та Юрій Сабадаш.
Львівські колеги вирішили доєднатися до вивчення у другому семестрі вибіркової освітньої компоненти «Дієтичні добавки: інновації в технологіях виробництва та споживання» в межах освітньо-професійної програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення», закріпленої за кафедрою технології оздоровчих продуктів. Координаторкою програми національної академічної мобільності від НУХТ призначено завідувачку кафедри технології оздоровчих продуктів і викладачку цієї дисципліни Галину Сімахіну.
Приємно зазначити, що львівські здобувачі мають досить хорошу базову освіту, вони впевнено і зі знанням справи включаються в обговорення питань, пов’язаних із виробництвом, споживанням, конструюванням дієтичних добавок, уміють на конкретних прикладах своєї професійної діяльності (а працюють вони у вільний час у закладах ресторанного господарства) визначити корисні властивості тих чи тих компонентів харчових продуктів, які представлено в меню їхніх закладів, або в домашній кухні. Здобувачі дисципліновано і з задоволенням виконують творчі завдання на задану тематику, досить ґрунтовно їх презентують, виявляючи обізнаність у тих питаннях, які стосуються загалом харчових технологій і їхньої принципово нової галузі – оздоровчого харчування. Із властивою представникам західної культури інтелігентністю, ввічливістю, шанобливістю здобувачі спілкуються як із викладачем, так і з магістрантами кафедри технології оздоровчих продуктів.
Загальний підсумок: така форма співпраці ЗВО, використання методів академічної мобільності є дуже корисними, як для того університету, який надає освітні послуги, так і для університету-партнера. Цей досвід кафедра технології буде продовжувати, розвивати і встановлювати контакти також із іншими закладами вищої освіти.
Кафедра технології оздоровчих продуктів висловлює вдячність представникам географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка за кваліфіковану підготовку фахівців, виховну роботу на високому рівні і готовність установлювати дружні стосунки з навчальними закладами України.