Н У Х Т

Штучний інтелект у повсякденному житті: можливості, ризики та перспективи

19 листопада 2025

Штучний інтелект у повсякденному житті: можливості, ризики та перспективи

18 листопада 2025 року у рамках освітнього процесу відбулася змістовна та пізнавальна гостьова лекція на тему «Штучний інтелект у повсякденному житті: можливості, ризики та перспективи», яку прочитав здобувач третього (освітньо-наукового) рівня «доктор філософії» кафедри економіки праці та менеджменту і практик у сфері інформаційних технологій, провідний інженер із забезпечення якості у ігровому підрозділі (Lead Quality Assurance Engineer at Game Division) Playtika Ukraine Ltd Денис Голушко.

До заходу приєдналися викладачі та здобувачі вищої освіти (бакалаври, магістри, доктори філософії), які навчаються за освітніми програмами «Менеджмент», «Менеджмент персоналу», «Менеджмент та адміністрування», «Економіка», «Маркетинг».

Тема лекції є надзвичайно актуальною у межах навчальних дисциплін «Інформаційні системи та технології у менеджменті», «Економічні ризики та методи їх вимірювання й управління», «Соціально-економічна безпека», «Діджитал-технології (системи) в менеджменті персоналу» та «Комунікаційний менеджмент». А її зміст безпосередньо відповідає міждисциплінарному характеру підготовки сучасного фахівця з управління.

Лектор поділився власним досвідом застосування штучного інтелекту у професійній діяльності, представив актуальні приклади використання цифрових рішень у бізнесі, медицині, освіті, транспорті та повсякденному житті. Лекція читалася у межах дисертаційного дослідження аспіранта, що надало їй науково-практичного спрямування та підсилило актуальність.

Особливу увагу було приділено етичним і правовим аспектам упровадження технологій, а також ключовим ризикам – загрозі конфіденційності даних, алгоритмічній упередженості, надмірній залежності від технологій та потенційній втраті робочих місць у результаті автоматизації. Обговорювалися шляхи мінімізації цих викликів і формування принципів відповідального використання штучного інтелекту.

Здобувачі вищої освіти виявили високу зацікавленість у темі, активно долучалися до обговорення, ставили запитання, висловлювали власні погляди на переваги й ризики використання інтелектуальних технологій у майбутньому професійному середовищі. Атмосфера заходу була жвавою та інтерактивною, сприяла розвитку критичного мислення, цифрової обізнаності та усвідомленого ставлення до технологічних інновацій.

Захід став яскравим прикладом ефективного поєднання теоретичних знань і практичного досвіду, розширив світогляд здобувачів освіти, поглибив їх розуміння сутності штучного інтелекту, його впливу на різні сфери життя та сприяв усвідомленню ролі людини у цифровому суспільстві. Лекція сприяла формуванню цілісного бачення ШІ як ключового чинника трансформації сучасного суспільства та професійного середовища.

Опублікований: 19-11-2025
Читайте також:
В університеті працюють освітні центри для вступу за спрощеною процедурою для вступників із тимчасово окупованих територій

У Національному університеті харчових технологій працюють освітні центри «Донбас-Україна» для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окуповані території у Донецькій і Луганській областях, та «Крим-Україна» для осіб, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя. Такі вступники мають право вступати...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В університеті працюють освітні центри для вступу за спрощеною процедурою для вступників із тимчасово окупованих територій 04 серпня 2020

Потужна наукометрична база FSTA почала індексування наукових журналів університету

В усьому світі результативність роботи вченого підтверджується цитуванням його наукових праць. Відповідно, сучасні наукові журнали в умовах конкурентної боротьби за якісні наукові статті мають швидко донести інформацію до світової наукової спільноти, і максимально представити її у електронній мережі. Оперативне поширення інформації у світі та висо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Потужна наукометрична база FSTA почала індексування наукових журналів університету 04 липня 2018

Усе про шоколад на черговому засіданні кіноклубу кафедри іноземних мов професійного спрямування

На кафедрі іноземних мов професійного спрямування відбулося чергове засідання Movie Club зі студентами першого курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій. Модератором зустрічі була старша викладачка кафедри Ганна Бойко. На платформі Zoom була організована відеоконференція з метою перегляду фільмів «Where Does Chocolate Come and How is ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Усе про шоколад на черговому засіданні кіноклубу кафедри іноземних мов професійного спрямування 18 лютого 2022

Магістранти вражають рівнем кваліфікації

14 лютого 2023 року на кафедрі технології консервування відбулося найскладніше засідання екзаменаційної комісії (ЕК) в умовах військового стану із захисту магістерських робіт здобувачів освітньо-професійних програм «Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів», «Технології харчових концентрованих продуктів на основі фруктово-о...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістранти вражають рівнем кваліфікації 16 лютого 2023