На сучасному етапі розвитку освіти в Україні відбуваються суттєві зміни, які зумовлені специфікою переходу освітніх парадигм від традиційної до компетентнісно орієнтованої, що посилюється ще й процесом входження вітчизняної вищої освіти до європейського простору. У зв’язку з цим особливої актуальності набуває питання вдосконалення системи підготовки висококваліфікованих кадрів, де можливо посилити та поєднати вітчизняні традиції й інновації підготовки з наявним досвідом практичної підготовки здобувачів вищої освіти.
У поточному навчальному році магістранти кафедри технології оздоровчих продуктів вперше будуть проходити професійну практику у другому навчальному семестрі. У зв’язку зі змінами, які відзначені у оновленій освітньо-професійній програмі «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології» та з метою вдосконалення практичної підготовки завідувачкою кафедри Галиною Сімахіною, а також доцентками Іриною Гойко і Наталією Стеценко розроблено та розміщено в електронній базі НУХТ нову Програму професійної практики здобувачів за освітнім ступенем «магістр» із забезпеченням формування конкурентоспроможних професійних компетентностей, відповідно до якої будуть працювати здобувачі.
Якість підготовки, широта спектру набутих навичок і вмінь майбутніх магістрів із харчових технологій залежать від чіткої організації і серйозності вимог, а також уміння активізувати пізнавальні, організаційні, ділові та інші якості особистості здобувача. Розроблена фахівцями кафедри програма професійної практики є міцним підґрунтям для плідної роботи здобувачів і набуття ними всіх необхідних програмних результатів навчання.
За час професійної практики магістранти зможуть у практичних умовах засвоїти принципи організації і управління виробництвом, проаналізувати економічні показники роботи підприємства, закріпити і поглибити теоретичні знання у галузі розроблення нових технологічних процесів, освоєння організаційних, технологічних та економічних підходів щодо створення інноваційного харчового підприємства з виробництва продукції оздоровчого призначення; ознайомитися з питаннями винахідницької діяльності та патентознавства на підприємстві; провести самостійні науково-дослідні роботи та зібрати необхідні матеріали відповідно до теми кваліфікаційної роботи; пройти підготовку до самостійної роботи на посадах завідувача лабораторії підприємства, керуючого дільницею та технолога.
Професійна практика здобувачів вищої освіти – це можливість отримати і розвинути soft skills або так звані м’які навички, які ще називають ключовими навичками, основними навичками, базовими компетенціями або навичками працевлаштування. Soft skills – це особисті характеристики, завдяки яким людина може успішно взаємодіяти у команді під час розв’язання будь-яких робочих питань. Це ті бажані якості, які застосовуються на різних робочих місцях і в різних життєвих ситуаціях.
Під час проходження практики активно розвиваються вміння спостерігати, слухати, аналізувати виробничі ситуації, відповідальність перед керівником за конкретну роботу та її результат, комунікативні навички в усній та письмовій формах, участь у групових обговореннях, навички роботи у команді, вміння виступати перед аудиторією та доносити свої ідеї; ввічливість один до одного під час співпраці з іншими людьми, ефективність роботи через виконання всіх завдань практики.
Відповідно до навчального плану підготовки магістрів спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» I курсу денної форми навчання Навчально-наукового інституту харчових технологій та графіку навчального процесу, були оформлені необхідні документи для проходження професійної практики з 10 січня по 6 лютого 2022 р. згідно з укладеними угодами між університетом і підприємствами. Здобувачі направлені на ПрАТ «Лантманнен АКСА» (м. Бориспіль), ПрАТ «Оболонь» (м. Київ), ПрАТ «Білоцерківський консервний завод», Філія ТДВ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей» та ТОВ «ДУНДАЛ Рішення для Харчової Промисловості» (м. Вишгород).
Магістранти кафедри були проінформовані про особливості проходження професійної практики у січні-лютому 2022 року, вони отримали відповідні завдання, календарний план і вимоги до оформлення звіту з практики.
Викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів бажають своїм здобувачам плідної і цікавої роботи під час практики, розширення знань і практичних вмінь, надбання практичних навичок самостійного виконання професійних завдань, набуття компетентностей, передбачених програмою практики, отримання і розвитку власних soft skills, а також встановлення нових ділових контактів у сфері виробництва харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення!