Н У Х Т

Для дослідників у понад 10 разів збільшили розмір винагороди за впровадження їх розробок

27 січня 2020

Для дослідників у понад 10 разів збільшили розмір винагороди за впровадження їх розробок

Українські винахідники, чиї технології будуть впроваджені в реальному секторі економіки, зможуть отримувати за це в понад 10 разів більше коштів, ніж зараз.

Відповідна постанова щодо змін у мінімальних ставках винагород була ухвалена Урядом. Тож відтепер автори технологій повинні отримувати не менше 20% від тих коштів, які на впровадженні їхніх розробок заробляє установа (за українським законодавством державна установа є власником технологій, створених її працівниками за бюджетні кошти).

«Раніше мінімальний розмір такої винагороди був на рівні 0,5-3%. Водночас і так невеликі кошти мали ділитися між авторами технологій і фахівцями, що забезпечують їхнє впровадження, тобто трансфер технологій. У підсумку автор міг отримати за свій винахід до 1,5 % від прибутку установи», – пояснила міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Вона відзначила, що ця ситуація не давала особливої мотивації науковцям докладати зусилля, щоб їхні розробки знаходили реальне застосування і приносили користь.

«Зараз ми мінімальну ставку такої винагороди збільшили в понад 10 разів. Окрім цього, авторам тепер не треба ділити ці кошти з тими, хто забезпечує впровадження технологій. Адже постановою для них передбачена окрема мінімальна ставка – 2% коштів від укладених договорів», – повідомила очільниця МОН.

За її словами, це дасть вченим додатковий стимул комунікувати з потенційними інвесторами та шукати можливості для впровадження технологій у реальному секторі економіки.

«Так ми зможемо рухатися в напрямі одразу двох цілей. По-перше, розробки, створені за бюджетні кошти, більше працюватимуть для держави та суспільства. По-друге, будуватиметься зв'язок між наукою та бізнесом, якого зараз в Україні фактично немає», – наголосила Ганна Новосад.

МОН зараз також готує на розгляд Уряду проєкт закону, який має дати ще більше стимулів для розвитку трансферу технологій. Зокрема, планується запровадити закордонне патентування за кошти держбюджету, субсидії для створення високотехнологічних виробництв, покращити інформаційне забезпечення тощо.

Нагадаємо, що наш університет протягом останніх десяти років впевнено утримує лідерство з винахідницької діяльності серед закладів вищої освіти України. Тож для наших винахідників – це гарна новина!

Опублікований: 27-01-2020
Читайте також:
Як колектив Смілянського коледжу харчових технологій НУХТ державні свята відзначав

Студентська громада та викладачі Смілянського коледжу харчових технологій НУХТ долучилися до святкування у місті Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України. 23 серпня святковий день розпочався з внесення до центру міста 100-метрового прапора України, який став рекордним за своїми розмірами. Також студенти нашого коледжу взяли активну участ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як колектив Смілянського коледжу харчових технологій НУХТ державні свята відзначав 28 серпня 2018

Наукові дослідження магістрантів на обладнанні, подарованому стейкхолдером

У наукових лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології магістрантка, здобувачка групи ФБ-1-2М Мар’яна Красько (керівниця – доцентка Вікторія Красінько) працює над виконанням магістерської роботи «Активність дріжджових кілер-токсинів проти патогенних мікроорганізмів». Кілер-токсини – це білки або глікопротеїни з низькою молекулярною масою, щ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукові дослідження магістрантів на обладнанні, подарованому стейкхолдером 07 квітня 2023

Переможці кулінарного конкурсу EKOGALA-2022

16-17 грудня 2022 р. студенти освітньо-професійної програми «Виробництво харчової продукції» ВСП «Львівський фаховий коледж харчової та переробної промисловості НУХТ» Арсен Салій і Анна Гандз під керівництвом викладачки І категорії Циклової комісії виробництва харчової продукції Тетяни Голдун взяли участь у 16-му міжнародному Європейському кулінарн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Переможці кулінарного конкурсу EKOGALA-2022 22 грудня 2022

Профорієнтація від першокурсників кафедри експертизи харчових продуктів

Марафон профорієнтаційних заходів від першокурсників освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» розпочала здобувачка академічної групи ХЕ-1-7 Рита Бізюк. 17 вересня 2024 року вона завітала до Вельбівненського ліцею Острозької міської ради Рівненської області, де і сама навчалася. Студентка поділилася з уч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтація від першокурсників кафедри експертизи харчових продуктів 18 вересня 2024