Н У Х Т

Дивовижне й унікальне на черговій екскурсії від Профкому співробітників

08 грудня 2023

Дивовижне й унікальне на черговій екскурсії від Профкому співробітників

Профком співробітників НУХТ організував чергову чудову екскурсію. Цього разу всі бажаючі вирушили до Софії Київської – найдавнішої православної християнської святині у Східній Європі.

Софіївський собор – найстаріший собор у Києві, який до сьогодні зберіг інтер'єр часів його створення – XI століття. Якби вміли говорити настінні графіті, фрески і мозаїки, вони б розповіли, як виглядали князі та єпископи Київської Русі. 260 квадратних метрів мозаїк і 3 тисячі квадратних метрів фресок бачили, як у соборі коронували та ховали князів, грабували храм під час навал та війн і майже на століття залишали без догляду, потім відновлювали і знову воскрешали, спалювали і позолочували.

Екскурсанти побачили багато цікавого й неймовірного – унікальну, майже шестиметрову мозаїку «Оранта» – найвідоміше зі збережених зображень Богородиці цього іконографічного типу у світі, яка з різних ракурсів виглядає по-різному; понад 7000 графіті XI-початку XVIII століття; сучасне панно-мозаїку розміром 7х7 м, створене з 15 тисяч дерев'яних крашанок і підсвічене зсередини тощо.

Щойно опинившись на території Національного заповідника «Софія Київська», учасники екскурсії відчули, наче одразу перенеслися в інший час – енергетика зашкалює, як і сама історія цього дивовижного Собору!

Опублікований: 08-12-2023
Читайте також:
Захисти бакалаврських робіт на кафедрі електропостачання і енергоменеджменту

17 лютого на кафедрі електропостачання і енергоменеджменту відбувся захист кваліфікаційних робіт бакалаврів заочної форми навчання спеціальності141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», освітньо-професійної програми «Електротехнічні системи електроспоживання». Роботу Екзаменаційної комісії очолив завідувач кафедри електропостачан...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Захисти бакалаврських робіт на кафедрі електропостачання і енергоменеджменту 17 лютого 2023

Нове поповнення книжкової полички здобувачів спеціальності «Харчові технології»

Викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, доцент Олег Кузьмін і старший викладач Олена Матиящук, доцент кафедри експертизи харчових продуктів Вікторія Кійко та завідувач кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, доцент Анатолій Куц спільно з колегами з Вищого навчального закладу «Міжрегіональна академія управлі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нове поповнення книжкової полички здобувачів спеціальності «Харчові технології» 20 липня 2020

Співпраця зі стейкхолдерами-випускниками триває

Ніхто не буде заперечувати те, що студентські роки – це найяскравіший період у житті, а університетські товариші дуже часто залишаються найвірнішими друзями, а іноді – найріднішими на все життя. Alma mater – це те місце, куди хочеться повертатися незалежно від віку й того, скільки років пройшло після закінчення університету. І дуже важливо знати, щ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Співпраця зі стейкхолдерами-випускниками триває 04 лютого 2022

Експертне оцінювання харчової продукції опановують наші студенти

1 лютого 2016 року Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ за ініціативи досвідченого викладача товарознавства Олесі Стахів відбулася навчальна лекція з питань стандартизації та оцінки харчової продукції для студентів І-ІІ курсів комерційно-економічного напряму, яку прочитала начальник випробувального центру ДП Івано-Франків...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Експертне оцінювання харчової продукції опановують наші студенти 01 лютого 2017