Н У Х Т

Десята Міжнародна удалась!

17 листопада 2023

Десята Міжнародна удалась!

Усе в житті починається із зацікавленості. З давніх часів і донині ця риса втілює одну з найпрекрасніших властивостей людського розуму – бажання знати. І якщо серед естетичних високих мистецтв на першому місці стоїть література як технологія слова, то серед практичних галузей людського життя до таких висот сягає технологія оздоровчих продуктів. Яскравим підтвердженням цьому стала Х Міжнародна науково-практична конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість, безпека», проведена 16 листопада 2023 року кафедрою технології оздоровчих продуктів нашого університету.

З кожним роком зростає популярність тренду здорового харчування і зацікавленість тими питаннями, які розглядаються на цій конференції. Про це свідчить велика аудиторія слухачів – майже 80 представників різних організацій: наукових, навчальних установ, підприємств, студентської молоді. Було заслухано 25 доповідей, присвячених різним питанням розвитку індустрії здорового харчування в Україні, взаємозв’язку харчування і стану здоров’я людини, пошуку нових нетрадиційних джерел для виробництва оздоровчих продуктів, характеристиці діяльності деяких підприємств, які уже орієнтовані на виробництво оздоровчих продуктів.

Загальний висновок усіх доповідей такий: практично усім харчовим продуктам, які традиційно споживає наше населення, можна надати оздоровчих властивостей і зробити нашу їжу нашими ліками, як мріяв про це ще Гіппократ. І тому молоді науковці, старше покоління шукають і знаходять природні джерела найбільш ефективних функціональних інгредієнтів, досліджують властивості різних біокомпонентів їжі, розробляють нові технології отримання оздоровчих харчових продуктів.

Таким чином, в учасників конференції сформувалось чітке переконання в тому, що стратегія здоров’я населення і стратегія структури його харчування природно поєднуються і являють собою єдину проблему, яку необхідно розв’язати у найкоротші терміни.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся проректор із наукової роботи Сергій Токарчук, підкресливши актуальність обраного кафедрою напряму, перспективність і необхідність формування в Україні індустрії здорового харчування, розуміння здобувачами, викладацьким складом, представниками медицини і харчових підприємств важливості розширення спектру оздоровчих продуктів як основи оздоровлення нації, забезпечення різних верств населення спеціалізованим харчуванням, формування нових харчових звичок і уподобань.

Завідувачка кафедри Галина Сімахіна коротко проінформувала про здобутки кафедри та окреслила ті шляхи, якими необхідно просуватися, аби довести виробництво оздоровчих продуктів в Україні до рівня провідних країн світу, акцентуючи основну увагу на необхідності тісної співпраці теоретиків і практиків медицини, науковців з харчових технологій, виробничників, що реалізують наукові ідеї.

Уперше у конференції такого рівня взяла участь генеральна директорка ТОВ «Фірма «Фавор» Раїса Михайлова. Назва фірми повністю відповідає напрямові та способам її діяльності – адже на сьогодні практично це єдине вітчизняне харчове підприємство, яке орієнтовано лише на виробництво натуральних продуктів із натуральними інгредієнтами, і продукція якого відповідає принципам харчування ХХІ століття: «Здоров’я та смак». Уся аудиторія зачаровано слухала про нові розробки підприємства, які постійно вдосконалюються, набувають нових оздоровчих властивостей, і завдяки яким споживачі, особливо діти, широко застосовують у раціонах харчування молочну продукцію – цей великий дар природи, який у руках умілих фахівців і фахівчинь фірми «Фавор» перетворюється на чудо. Раїса Василівна назвала діяльність свого підприємства Місією, і це справді так – адже ця продукція безпосередньо впливає на всі органи і системи організму людини, реалізуючи на практиці віковічну мрію людства про ідеальну їжу. У нинішній час однією з пріоритетних цілей підприємства є забезпечення якісною молочною продукцією наших військовослужбовців.

Багато гарних слів на адресу своєї продукції сказав Михайло Клименко, представник підприємства «Білагр» (Біла Церква). Тому можна вважати, що молочна галузь повною мірою виконує своє завдання зі збільшення в Україні спектру оздоровчих продуктів.

А заступник директора з наукової роботи Національного ботанічного саду імені М. Гришка, професор Джамал Рахметов повів усіх слухачів у чарівний світ вітчизняної флори, презентуючи нові сорти різноманітних овочевих і зеленних культур, а також привертаючи увагу до забутих рослинних дарів, таких, наприклад, як амарант. Ця уявна екскурсія Ботанічним садом зацікавила усіх учасників конференції, і потім протягом дискусії багато з них зізналися, що у них виникли нові ідеї, яким чином раціонально використати розробки Ботанічного саду у технологіях оздоровчих продуктів.

Велику увагу на конференції приділено і створенню спеціальних харчових продуктів та харчових раціонів для військовослужбовців ЗСУ, Нацгвардії, територіальної оборони. Мається на увазі доповідь доцентки Львівського національного університету імені Івана Франка Ольги Маслійчук, у якій авторка детально окреслила теоретичні і практичні аспекти обґрунтування складу і розроблення харчування для військовиків. Ця тема багатопланова, різноманітна і має стати пріоритетом як для науковців, так і практиків харчової промисловості.

Доцентка кафедри технології оздоровчих продуктів Алла Башта навела цікаві результати експериментальних досліджень щодо рівня обізнаності нашої студентської молоді з питань здорового способу життя, здорового харчування, здорових звичок. Наведені результати показали, наскільки важливою є просвітницька робота, передусім серед молоді, зі з’ясування взаємозв’язку якості і структури харчування та здоров’я, із тих нескладних рекомендацій природного оздоровлення організму, які дають можливість і підтримувати належний стан здоров’я, і раціонально витрачати ресурси організму, і прагнути до активного творчого довголіття.

З доповідями англійською мовою виступили доцентка кафедри технології оздоровчих продуктів Світлана Камінська та професорка кафедри іноземних мов професійного спрямування Наталія Науменко.

Приємне враження справили також доповіді нашої студентської молоді – Олександра Гаврилюка, Антона Одинця, Каріни Воропай, Ярослави Козлової.

За результатами обговорення доповідей конференція прийняла резолюцію, основними складниками якої є констатація того, що нині перед харчовою промисловістю України постали принципово нові завдання, що їх не можна вирішити простим кількісним нарощуванням обсягів виробництва харчових продуктів, – необхідні нові підходи. І основним об’єктом інновацій у харчових галузях має стати виробництво оздоровчих продуктів, які відповідають основним критеріям харчування ХХІ століття – якість, безпека, ефективність.

Учасники конференції також констатували: сьогодні відповідальність за стан здоров’я населення, за профілактику аліментарних хвороб переважною мірою несуть технологи-харчовики шляхом розроблення і створення нового покоління харчових продуктів. Прийнято також рішення про активну участь кафедри технології оздоровчих продуктів у реалізації довгострокового науково-дослідного та просвітницького проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття: стан і перспективи», який започатковано нашим університетом спільно з медичними закладами у 2021 році. Учасники конференції дійшли одностайного висновку: філософія життя і діяльності науковців, виробників оздоровчої харчової продукції – здоров’я української нації.

Опублікований: 17-11-2023
Читайте також:
Заочники захищають курсові роботи

У відокремленому структурному підрозділі «Львівський фаховий коледж харчової і переробної промисловості НУХТ» відбувся захист курсових робіт з навчальної дисципліни «Основи менеджменту» студентів групи ГРС-2з спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» заочної форми навчання.   Захист відбувався в онлайн-форматі з використанням сервісу Google M...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Заочники захищають курсові роботи 20 червня 2022

Актуальні питання обговорювалися на плановому засіданні кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

14 травня відбулося чергове планове засідання кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів з допомогою платформи zoom. Під керівництвом завідувача кафедри Василя Пасічного обговорювалися і вирішувалися нагальні питання підготовки до успішного завершення навчального року. Зокрема, колектив обговорив: поточний контроль дистанційної форми навчання з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Актуальні питання обговорювалися на плановому засіданні кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 15 травня 2020

Ще один доктор наук з'явився на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.058.06 відбувся захист дисертаційної роботи «Наукове обґрунтування технологій кондитерських виробів пониженого цукровмісту і енергетичної цінності з пінною і драглеподібною структурою» докторанта кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Юлії Камбулової. Науковий консультант – професор ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ще один доктор наук з'явився на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів 18 квітня 2019

Життя і шедеври Вільяма Шекспіра на черговому засіданні English Speaking Club

23 квітня англійські спільноти всього світу вшановують пам’ять відомого письменника, поета, драматурга Вільяма Шекспіра. Ві́льям Шекспі́р -  англійський драматург Єлизаветинської епохи, актор і поет. Один із найвідоміших драматургів світу, автор, принаймні, 17 комедій, 10 хронік, 11 трагедій, 5 поем і циклу зі 154 сонетів. Шекспір визнаний найвидат...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Життя і шедеври Вільяма Шекспіра на черговому засіданні English Speaking Club 23 квітня 2019