Н У Х Т

Держатестація наукових напрямів університетів стартує у серпні

20 липня 2020

Держатестація наукових напрямів університетів стартує у серпні

Державна атестація наукової діяльності вишів, підпорядкованих МОН, відбудеться цього року – прийом документів від університетів почнеться в серпні. Порядок і методика атестації залишаться без змін, тож закладам вищої освіти потрібно буде подати інфоматеріали за 2015-2019 роки.

Про це повідомила генеральний директор директорату науки та інновацій МОН Юлія Безвершенко 17 липня 2020 року.

«У 2018-2019 роках була створена система держатестації наукової діяльності університетів. Перша така атестація мала відбутися наприкінці минулого року. Однак за рішенням МОН, яке підтримала Нацрада з розвитку науки і технологій, атестація була призупинена через необхідність донабору експертів, зокрема іноземних. Це вже зроблено. Також, через відтермінування атестації виникла необхідність, щоб виші подавали матеріали за 2015-2019 роки. Паралельно йшла дискусія про те, чи потрібно вносити зміни до порядку та методики атестації. Ми провели докладний аналіз і ґрунтовні консультації зі стейкхолдерами. Прийнято рішення запустити атестацію за чинною нормативною базою. На жаль, це передбачає додаткову роботу для університетів, адже їм треба буде дооформити відомості за 1 рік. З іншого боку, це дозволить завершити атестацію цього року. Ті наукові напрями, які будуть віднесеніо до кваліфікаційних груп А або Б, матимуть право отримати базове фінансування, а досвід першої хвилі атестації стане фундаментом для її вдосконалення», – зазначила Юлія Безвершенко.

Вона також підкреслила, що за поданими матеріалами було проведено тестування системи атестації. Це дозволило виявити низку важливих питань, які будуть уточнені в окремому листі-роз'ясненні. Його розішлють всім університетам перед стартом прийому інфоматеріалів. Окрім того, будуть проведеніо вебінари для учасників атестації та експертів.

«Ми виявили, що деякі заклади подавали некоректні дані, які могли б призвести до суттєвого викривлення результатів оцінювання. Тому зараз ставимо низку запобіжників. Зокрема, частину даних необхідно буде підтверджувати відповідними довідками. Надана інформація обов’язково перевірятиметься, по-перше, на етапі експертизи, а, по-друге, затвердження результатів. Якщо буде виявлено факт подання неправдивих відомостей, то це може бути підставою для визнання вишу таким, що не пройшов держатестацію за певним науковим напрямом», – наголосила гендиректор.

Найближчим часом буде виданий наказ МОН із конкретними датами проведення атестації. Університети матимуть 45 днів на підготовку та подання матеріалів. Загалом завершити цю хвилю атестації планується до кінця осені.

«Після підбиття підсумків ми зосередимося на вдосконаленні держатестації. Ми вже маємо низку пропозицій щодо цього й загалом відкриті до змін. Однак почати зараз процес їх внесення означає затягти атестацію ще на рік. Це неприпустимо. Тому зараз ми починаємо атестацію, а далі, врахувавши практику її впровадження, внесемо необхідні зміни», – пояснила Юлія Безвершенко.

Нагадуємо, що Порядок проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності був затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 652, а Методика оцінювання та Положення про експертні групи – наказом Міністерства освіти і науки України від 12 березня 2019 року № 338, зареєстрованим у Міністерстві юстиції 27 червня 2019 р.

Опублікований: 20-07-2020
Читайте також:
У відокремлених структурних підрозділах університету прощаються з цьогорічними випускниками

У Сумському коледжі харчової промисловості нашого університету відбулося урочисте вручення дипломів випускникам спеціальності «Виробництво харчової продукції». Цьогорічний випуск студентів – це згуртований, креативний колектив, кожний член якого – духовно багата, інтелектуальна і цілеспрямована особистість, серед яких і  чотири відмінники навчанн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У відокремлених структурних підрозділах університету прощаються з цьогорічними випускниками 07 лютого 2017

У фокусі уваги здобувачів освітньої програми «Технології харчування» використання Artificial Intelligence у сучасному світі

12 лютого 2024 р. здобувачі-бакалаври освітньо-професійної програми «Технології харчування» разом із гарантом програми, професором кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олегом Кузьміним з великим інтересом взяли участь у воркшопі, присвяченому застосуванню штучного інтелекту (Artificial Intelligence) у сучасному світі. Воркшоп «Us...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У фокусі уваги здобувачів освітньої програми «Технології харчування» використання Artificial Intelligence у сучасному світі 14 лютого 2024

Зміни – закон життя

Зараз Україні як ніколи потрібні справжні професіонали своєї справи, тому навчальний процес в нашому університеті не тільки продовжується, а й вдосконалюється. Наразі на кафедрі біотехнології і мікробіології закінчилося громадське обговорення оновленого варіанту освітньо-професійної програми (ОПП) «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зміни – закон життя 10 травня 2022

Ще одне актуальне дослідження готове до захисту

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулося розширене засідання, де заслухали звіт щодо результатів дисертаційної роботи «Удосконалення технологій пряно-жирових сумішей з сировини рослинного та тваринного походження» здобувачки наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 181 «Харчові технології» Альони Очеретної. На...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ще одне актуальне дослідження готове до захисту 18 вересня 2023