Н У Х Т

День пам'яті жертв політичних репресій і День боротьби за права кримськотатарського народу на кафедрі гуманітарних дисциплін

19 травня 2020

День пам'яті жертв політичних репресій і День боротьби за права кримськотатарського народу на кафедрі гуманітарних дисциплін

На кафедрі гуманітарних дисциплін відбулися літературно-мистецькі заходи до Дня пам'яті жертв політичних репресій і Дня боротьби за права кримськотатарського народу, у рамках якого вшанували пам’ять жертв депортації кримських татар.

День пам'яті жертв політичних репресій відзначається в Україні щорічно, в третю неділю травня. Цього року він припав на 17 травня.

Політичні репресії почалися на другий день після захоплення влади більшовиками в Петрограді й закінчилися 1991 року, з падінням комуністичного режиму. Вони не припинялися ніколи, змінювалася лише їхня інтенсивність. Кількість жертв сталінських репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч осіб було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування. За доби радянської окупації через терор і репресії пройшли усі прошарки українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян.

До Дня пам'яті жертв політичних репресій, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, професор кафедри Оксана Силка ініціювала захід, де декламувалися поезії митців, що зазнали репресій. Студенти першого курсу різних факультетів та інститутів читали поезії Ліни Костенко, Василя Суса, Василя Симоненка та ін.

Після перегляду повнометражного фільму «Чорний ворон» за романом однойменного бестселера відомого українського письменника Василя Шкляра, у якому автор  розповідає про одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії – запеклу боротьбу українських повстанців проти окупаційної комуністичної влади в 1920-х рр., вже після окупації УНР, у Холодному Ярі студенти написали захопливі відгуки, де дали свою оцінку цієї трагічної сторінки в історії України.

18 травня кожного року Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар і відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу.

Формальною підставою депортації стало обвинувачення кримських татар у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами. Без сумніву, був здійснений акт гено- й етноциду, про що свідчать звинувачення цілого народу в державній зраді та застосування принципу колективної відповідальності. Протягом трьох днів із Криму були вивезені понад 190 тисяч кримських татар.

Депортація мала катастрофічні наслідки для них в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб і виснаження загинули понад 30 тисяч осіб. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених фахівців.

Викладачі кафедри разом зі студентами активно обговорювали пам'ятні історичні дати, фільми, події тощо. За ініціативи професорів Надії Левицької і Оксани Силки студенти переглянули перший кримськотатарський повноформатний художній фільм «ХАЙТАРМА», в основу якого лягли події депортації кримських татар. У своїх відгуках студенти висловили своє ставлення до тих трагічних подій. А в есе «Без вини винуваті...» вони висвітлили, як багато страждань випало на долю цього народу.

Маємо берегти пам'ять про десятки мільйонів жертв комуністичного радянського режиму. Вічна пам'ять жертвам політичних репресій і депортації кримських татар!

Відео

Опублікований: 19-05-2020
Читайте також:
Досвід колег із забезпечення фахової підготовки у освітніх програмах вивчають викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

Викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції – професор Олег Кузьмін, доцентка Людмила Дейниченко, асистенти Володимир Польовик і Ганна Березова взяли участь у семінарі «Професійна підготовка здобувачів вищої освіти та професійні кваліфікації» від національного експерта з реформування вищої освіти, національного експерта Еразмус...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досвід колег із забезпечення фахової підготовки у освітніх програмах вивчають викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 04 жовтня 2021

Тонкощі створення парфумів опанували учасники воркшопу кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів

Днями в нашому університеті проходив «WORKSHOP з НУХТ: навчись, приготуй та скуштуй!». Викладачки кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів, доцентки Олеся Романова та Олена Подобій за підтримки KFF group, в особі представника компанії і нашого студента-магістранта Сергія Ліщенка провели майстер-клас «Ств...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тонкощі створення парфумів опанували учасники воркшопу кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів 04 квітня 2025

Всі нюанси організації бенкетів біля столу на відкритій лекції доцентки кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

Викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції продовжують проводити відкриті заняття. У рамках вивчення дисципліни «Організація ресторанного господарства» 9 грудня 2022 року доценткою кафедри, к.т.н., Оленою Павлюченко в режимі Zoom-конференції було проведене відкрите лекційне заняття «Організація бенкетів біля столу» для здобув...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Всі нюанси організації бенкетів біля столу на відкритій лекції доцентки кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 09 грудня 2022

Вітаємо студентів НУХТ – переможців ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Харчові технології»!

Як уже повідомлялося раніше, у цьому році, у зв’язку із загостренням епідеміологічної ситуації і оголошенням карантину з метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19, підсумкова науково-практична конференція (ІІ етап ІІ туру) Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Харчові технології» не проводилася. Переможці ко...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітаємо студентів НУХТ – переможців ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Харчові технології»! 21 квітня 2020