Н У Х Т

День пам'яті жертв політичних репресій і День боротьби за права кримськотатарського народу на кафедрі гуманітарних дисциплін

19 травня 2020

День пам'яті жертв політичних репресій і День боротьби за права кримськотатарського народу на кафедрі гуманітарних дисциплін

На кафедрі гуманітарних дисциплін відбулися літературно-мистецькі заходи до Дня пам'яті жертв політичних репресій і Дня боротьби за права кримськотатарського народу, у рамках якого вшанували пам’ять жертв депортації кримських татар.

День пам'яті жертв політичних репресій відзначається в Україні щорічно, в третю неділю травня. Цього року він припав на 17 травня.

Політичні репресії почалися на другий день після захоплення влади більшовиками в Петрограді й закінчилися 1991 року, з падінням комуністичного режиму. Вони не припинялися ніколи, змінювалася лише їхня інтенсивність. Кількість жертв сталінських репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч осіб було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування. За доби радянської окупації через терор і репресії пройшли усі прошарки українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян.

До Дня пам'яті жертв політичних репресій, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, професор кафедри Оксана Силка ініціювала захід, де декламувалися поезії митців, що зазнали репресій. Студенти першого курсу різних факультетів та інститутів читали поезії Ліни Костенко, Василя Суса, Василя Симоненка та ін.

Після перегляду повнометражного фільму «Чорний ворон» за романом однойменного бестселера відомого українського письменника Василя Шкляра, у якому автор  розповідає про одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії – запеклу боротьбу українських повстанців проти окупаційної комуністичної влади в 1920-х рр., вже після окупації УНР, у Холодному Ярі студенти написали захопливі відгуки, де дали свою оцінку цієї трагічної сторінки в історії України.

18 травня кожного року Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар і відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу.

Формальною підставою депортації стало обвинувачення кримських татар у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами. Без сумніву, був здійснений акт гено- й етноциду, про що свідчать звинувачення цілого народу в державній зраді та застосування принципу колективної відповідальності. Протягом трьох днів із Криму були вивезені понад 190 тисяч кримських татар.

Депортація мала катастрофічні наслідки для них в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб і виснаження загинули понад 30 тисяч осіб. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених фахівців.

Викладачі кафедри разом зі студентами активно обговорювали пам'ятні історичні дати, фільми, події тощо. За ініціативи професорів Надії Левицької і Оксани Силки студенти переглянули перший кримськотатарський повноформатний художній фільм «ХАЙТАРМА», в основу якого лягли події депортації кримських татар. У своїх відгуках студенти висловили своє ставлення до тих трагічних подій. А в есе «Без вини винуваті...» вони висвітлили, як багато страждань випало на долю цього народу.

Маємо берегти пам'ять про десятки мільйонів жертв комуністичного радянського режиму. Вічна пам'ять жертвам політичних репресій і депортації кримських татар!

Відео

Опублікований: 19-05-2020
Читайте також:
Бібліотека університету презентує нові надходження літератури

25-27 вересня у науковому читальному залі Науково-технічної бібліотеки університету працює виставка нових надходжень, на якій представлені видання, що надійшли до бібліотеки у вересні 2018 року. В експозиції представлені підручники, монографії, навчальні посібники з комп’ютерних наук, управління, менеджменту, психології, економічних наук, міжнарод...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Бібліотека університету презентує нові надходження літератури 26 вересня 2018

Ключові аспекти стрес-менеджменту на озброєння магістрантам

Черговий тренінг для магістрантів-біотехнологів у рамках вивчення дисципліни «Сучасні фармацевтичні технології», організований фахівцями корпорації «Артеріум», відбувся за темою стрес-менеджменту. Магістранти мали змогу розібратися у ключових моментах, які лежать в основі стресу, а також ознайомитися з прийомами його усунення. Стрес – невід'ємна ч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ключові аспекти стрес-менеджменту на озброєння магістрантам 06 травня 2021

На Сквирському комбінаті хлібопродуктів розпочали проходження практики магістранти освітньої програми «Технології органічних харчових продуктів»

Відповідно до графіку навчального процесу здобувачі вищої освіти освітнього ступеня «Магістр» освітньої-професійної програми «Технології органічних харчових продуктів» розпочали проходження професійної практики. Під керівництвом доцента Наталії Фалендиш чотири здобувачі проходитимуть практику на Сквирському комбінаті хлібопродуктів. Начальник від...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На Сквирському комбінаті хлібопродуктів розпочали проходження практики магістранти освітньої програми «Технології органічних харчових продуктів» 03 вересня 2020

Про право на спеціальні умови вступу до магістратури

Триває подання заяв на вступ до магістратури. Правилами прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році передбачені спеціальні умови вступу для деяких категорій вступників. Вони передбачають державну підтримку вступників, які зареєстровані на тимчасово окупованих територіях і здобули освітній ступінь бакалавра й мають намір продовжити нав...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про право на спеціальні умови вступу до магістратури 04 серпня 2023