Н У Х Т

Дарунок дев’яти муз – учасникам розмовного клубу

24 жовтня 2022

Дарунок дев’яти муз – учасникам розмовного клубу

Засідання розмовних клубів (Speaking Clubs) стали доброю традицією на кафедрі іноземних мов професійного спрямування. І це не дивина, адже студенти нашого навчального закладу не лише вирізняються особливою зацікавленістю у профільних питаннях своєї майбутньої діяльності, а й із великою пошаною ставляться до сучасних проблем культури, освіти, науки, спорту. І найголовніше – сповнені бажання пізнати нове, зокрема й завдяки вивченню іноземних мов.

Темою засідання розмовного клубу, яке відбулося 20 жовтня, стала музика – вид мистецтва, який нікого не залишає байдужим і про який будь-хто з нас може висловити плідну думку. За загальновідомою легендою, вона є дарунком дев’яти Муз, тому й названа на їхню честь, і хоча безпосередньо музикою опікуються лише дві з них – Калліопа (спів) та Терпсихора (танець), одначе й інші семеро додають свої нотки до загальної симфонії.

Про значний інтерес до теми засідання свідчила не лише присутність у клубі студентів-представників різних факультетів та інститутів, а й розмаїтість мови, якою вони розповідали колегам про свої уподобання. Майбутні технологи харчових виробництв, біотехнологи, інженери-теплоенергетики, фахівці з готельно-ресторанної справи – разом двадцять осіб, котрі так чи інакше почувалися причетними до музичного мистецтва. Одні займалися музикою у шкільні роки, інші практикують її й зараз, граючи на гітарі, трубі або й навіть ударних інструментах. А що засідання відбувалося у форматі Zoom-конференції, деякі його учасники сиділи за робочими столами, наче за пультами, в навушниках – наче професійні діджеї готувалися «задати драйву»!

І драйв таки відбувся. Попри можливі повітряні тривоги, віялові відключення електроенергії та інші потенційні небезпеки воєнного часу – учасники всі як один почувалися «зарядженими» на актуалізацію знань англійської мови та музичної культури (адже в середній школі вивчається ця дисципліна), на спілкування зі своїми однолітками та студентами молодших або старших курсів, на плідний обмін думками, а головне – почуттями, що їх викликає музика.

«Чим для Вас є музика?». «Чи грали Ви на якомусь музичному інструменті?». «Як Ви гадаєте, чи здатна музика лікувати людей?». «Чи допомагає Вам музика в роботі?». «Як Ви вважаєте, чи має музика свій колір?». «Якби Ви зустріли свого улюбленого співака, що б Ви йому сказали?». І в ході обговорення цих та інших тем, пов’язаних із музикою, постало багато цікавих речей. Виявляється, наші студенти обізнані з такими стилями та назвами груп, що їх сучасна молодь апріорі не слухає… Варто було ведучій засідання Наталії Науменко згадати популярну в останній третині минулого століття фанк-групу «Земля, вітер і вогонь», на обличчях деяких студентів з’явився вираз пожвавлення, а один із хлопців навіть почав наспівувати диско-хіт цієї групи – «Do You Remember…» І як тут було не підхопити пісню!

Чимало уваги було приділено й питанню зв’язку музичного мистецтва із сучасними комп’ютерними технологіями. Долучилися до цієї дискусії й викладачі кафедри, у котрих бодай один підопічний був професійним музикантом, співаком або навіть випускником школи діджеїв. З’ясувалося, що музику студенти слухають здебільшого онлайн, на комп’ютері або на смартфоні під час прогулянки… одначе знайшлися й такі, хто не лише застав програвачі вінілових дисків, касетні й котушкові магнітофони, а й сам залюбки їх слухав. А записувати улюблену музику на касети, виявляється, було спільним уподобанням викладачів і здобувачів! Адже тоді з’являлося відчуття причетності до творення прекрасного, співпраці з автором тієї чи тієї пісні.

На завершення учасники розмовного клубу сформували віртуальну «концертну програму», яка відбудеться після завершення війни. «Кого саме воліли б ми запросити до України, якби були музичними продюсерами?..» Звісно, тих відомих музикантів, які в перші дні повномасштабного вторгнення росії виступили на нашу підтримку. Серед них – Пол Маккартні, Дейвід Гілмор, Мадонна, Стінг, Ед Ширан, гурти «Metallica», «Twisted Sister», «Inagine Dragons», «Rammstein», «Scorpions» (до речі, у березні 2022 року його фронтмени навіть переписали шлягер «Wind of Change», вилучивши звідти згадки про москву та парк горького). Своєю чергою, на думку учасників, ця програма була б неповною без українських виконавців – Арсена Мірзояна, Тіни Кароль, Влада Дарвіна, Монатіка, гуртів «Океан Ельзи», «Антитіла», «Друга ріка», «Танок на майдані Конго», «Kalush Orchestra» та «Go-A». А гімном майбутнього концерту Перемоги одноголосно обрали пісню «Україна – це ти».

Співрозмовники із задоволенням сприйняли пропозицію ведучої Наталії Науменко продумати тематику для наступних засідань клубу. Вона ж зазначила, що протягом цієї зустрічі, окрім основної мети – розмови про музику, досягнуто не менш важливого – зацікавленості наших студентів в естетичних і культурних проблемах нашого сьогодення. Варто згадати містку фразу Леоніда Бикова у відомому фільмі: «Війна минуща, а мистецтво – вічне». 

До наступних зустрічей і нових плідних дискусій, шановні колеги! 

Опублікований: 24-10-2022
Читайте також:
Магістранти знайомляться з виробництвом – на черзі «Данон Україна»

Магістранти групи АЮ-1-2М факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка та викладачі кафедри технології ресторанної та аюрведичної продукції зустрілися в онлайні з фахівцями компанії «Данон Україна». Виробничники розповіли про своє підприємство, асортимент продукції, контроль якості сировини та готового продукту...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістранти знайомляться з виробництвом – на черзі «Данон Україна» 22 листопада 2022

Надихаємо й надихаємося на нові здобутки і Перемогу

Наш університет є членом багатьох галузевих і професійних асоціацій, як вітчизняних, так і зарубіжних. Серед них і громадська організація «Клуб пакувальників України», що серед іншої своєї активної діяльності випускає фаховий журнал «Упаковка», третій номер якого побачив світ днями. Тематика номера – логістика, нові матеріали, етикетка, обладнання...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Надихаємо й надихаємося на нові здобутки і Перемогу 15 червня 2022

Багато запитань і активна дискусія під час вебінару на кафедрі туристичного та готельного бізнесу

22 квітня 2020 року за ініціативи викладачів кафедри туристичного та готельного бізнесу з дисципліни «Стратегічне управління та корпоративна соціальна відповідальність в туризмі» відбувся вебінар співзасновниці ТОВ «Туристична професійна група», справжнього професіонала з великої літери, давнього друга кафедри Олени Бойко. На учасників чекали – ек...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Багато запитань і активна дискусія під час вебінару на кафедрі туристичного та готельного бізнесу 23 квітня 2020

Доторкнися до історії мікробіології

Сьогодення наповнене великою кількість інформації про безліч мікроорганізмів. Ви вмикаєте телевізор, відкриваєте ноутбук або хочете переглянути щось у мобільному телефоні: майже завжди першою з’являється інформація про коронавірус, вірус грипу, пневмонії вірусного або бактеріального походження, проблеми лікування туберкульозу тощо. А що ми знаємо п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Доторкнися до історії мікробіології 14 квітня 2020