Н У Х Т

Біотехнологічні студії: таємниці коду ДНК

19 травня 2023

Біотехнологічні студії: таємниці коду ДНК

Біотехнологічні студії продовжуються. Їхніми учасниками стали здобувачі освіти Шпитьківського ліцею «Скіф», а також інші учні та ліцеїсти.

Подорож у цікавий світ спеціальностей нашого університету почалася з кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв, викладачі якої ділилися думками про необхідність кваліфікованих спеціалістів на ринку праці, можливість розвивати свій потенціал у розробленні нових технологічних рішень та устаткувань.

Слухачі студій скористалися чудовою нагодою побачити на власні очі справжню лінію розливу негазованих напоїв у функціонуючому стані, міні-пивоварню, в якій можна приготувати крафтове пиво та насолодитися глибоким і незабутнім смаком, хімічний реактор неймовірних масштабів та інші важливі апарати, завдяки яким ми отримуємо якісні продукти на полицях магазину.

Враховуючи той факт, що більшість із нас поціновувачі естетики, велика увага також приділяється дизайну упаковки, тому наш університет готує фахівців у галузі комп’ютерних технологій дизайну та виготовлення упаковки. Були продемонстровані роботи студентів у вигляді 3D-моделей, макетів, що насправді свідчить про талановиту молодь та уважне ставлення викладачів.

Наступною естафету прийняла кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів, яка славиться успішними випускниками та досвідченими спеціалістами в м’ясопереробній галузі. Гостей зустрів її завідувач, професор Василь Пасічний, який окремо наголосив на завчасному плануванні свого навчання, складанні вступних екзаменів, бо вмотивовані абітурієнти обирають те, що їм до душі, і досягають кращих результатів.

Ароматами смачних страв зустрів школярів факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка. Кожен міг бути свідком метушливої роботи студентів на кухні та у хімічній лабораторії контролю якості продуктів, і впевнитися, що більша частина часу навчання приділяється саме практичним навикам. Лектори пригощали гостей чаєм і печивом, а навкруги панувала доброзичлива атмосфера.

А далі учасники проєкту потрапили до лабораторій кафедри біотехнології і мікробіології, де дізналися про особливості професії біотехнолога та можливості працевлаштування за цією спеціальністю.

І, нарешті, розпочалася практична частина студій. Школярі дізнались про особливості будови нуклеїнових кислот, їх роль у спадковості, а також, як і коли вони були відкриті та яким чином функціонує генетичний код у всіх живих клітинах. Далі кожен учасник долучився до цікавого та унікального досліду – виділення молекул ДНК із клітин Escherichia coli. Учні під контролем спеціалістів проводили власноруч процес виділення генетичної інформації з мікроорганізмів у декілька стадій із додаванням різних реагентів, центрифугуванням у пробірках типу Еппендорф і візуалізацією молекул ДНК у розчині.

На завершення заходу усі присутні отримали солодкі пам’ятні призи із символікою кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ та мали можливість поставити питання деканці факультету біотехнології та екологічного контролю Наталії Грегірчак про спеціальність біотехнолога, навчання в університеті та особливості вступної кампанії цього року.

До наступної зустрічі з нашими майбутніми вступниками!

Опублікований: 19-05-2023
Читайте також:
Сюрприз від німецьких друзів чекав на наших здобувачів під час четвертої онлайн-зустрічі

Відбулася вже четверта онлайн-зустріч здобувачів освіти Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого зі студентами та викладачами Берлінського університету прикладних наук. За цей час вони стали справжніми друзями, яким усе більше не вистачає запланованого часу для спілкування. Німецькі друзі підготували цікаві відео-п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сюрприз від німецьких друзів чекав на наших здобувачів під час четвертої онлайн-зустрічі 14 грудня 2020

Виробництво святкових кондитерських виробів опановували здобувачі-бакалаври з фахівчинею-практиком

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбулася гостьова лекція керівниці сімейної кав’ярні-кондитерської «SweetKingdom», кандидатки технічних наук Наталії Пастушенко. Лекцію «Сучасні тенденції у виготовленні оздоблювальних напівфабрикатів для декорування тортів і тістечок» фахівчиня прочитала для здобувачів освітнього ступе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виробництво святкових кондитерських виробів опановували здобувачі-бакалаври з фахівчинею-практиком 31 травня 2023

Масштабне наукове зібрання цукровиків України й зарубіжжя розпочало роботу

26 березня 2019 року в університеті розпочала роботу традиційна Міжнародна науково-технічна конференція «Перспективи розвитку цукрової промисловості України». Захід відбувається за підтримки Міністерства освіти і науки України та Національної асоціації цукровиків України. Як і у попередні роки у рамках конференції працює виставка сучасних технолог...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Масштабне наукове зібрання цукровиків України й зарубіжжя розпочало роботу 26 березня 2019

Її величність – технологія оздоровчих продуктів: відбулася Міжнародна конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека»

14-15 листопада кафедра технології оздоровчих продуктів проводить 6-ту Міжнародну конференцію «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека». Учасники конференції працювали під гаслом «Її величність – технологія оздоровчих продуктів», оскільки всі вони причетні до розроблення, конструювання та способів отримання оз...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Її величність – технологія оздоровчих продуктів: відбулася Міжнародна конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека» 15 листопада 2019