Н У Х Т

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбувся семінар

19 квітня 2018

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбувся семінар

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбувся семінар "Технологія висококонцентрованих бражок з крохмалевмісної сировини". Доповідач – аспірант кафедри Світлана Ковальчук (керівник – Тетяна Мудрак) доповіла про особливості перероблення різних видів зернової сировини, а також вплив ступеня дисперсності зерна на процес розріджування та оцукрювання крохмалю, динаміку зброджування висококонцентрованого сусла в спиртовому виробництві, та наголосила, що ці процеси недостатньо вивчені і потребують подальших досліджень із метою поліпшення .

У зв’язку з цим назріла необхідність дослідити та оптимізувати технологію спиртової бражки з різних видів крохмалевмісної сировини при зброджуванні висококонцентрованого сусла новою расою дріжджів Saccharomyces cerevisiae ДО16. Використання і дослідження різних типів живлення. Основні технологічні параметри, що впливають на процеси одержання спиртової бражки, є вид і якість сировини, ступінь її подрібнення, концентрація сухих речовин зернового замісу, температура та експозиція його термоферментативного оброблення, рН, місце введення ферментних препаратів у технологічний процес, їх композиція та питомі витрати, раса і властивості дріжджів. З урахуванням високих вимог до якості ректифікованого спирту необхідно дослідити вплив наведених параметрів на накопичення побічних і вторинних продуктів бродіння в дозрілій бражці та забезпечити ефективне їх вилучення в процесі ректифікації спирту.

Останнім часом на ринку сировини для спиртової галузі переважає кукурудза. Ця культура різниться за своїм біохімічним складом. При зброджуванні сусла із кукурудзи в спирт виникає ряд технологічних ускладнень, особливо при низькотемпературній ТФО замісів.

Для інтенсифікації процесу вивільнення крохмалю із целюлолітичної решітки зерна кукурудзи додатково вносили ферментні препарати Для розроблення технології зброджування сусла високої концентрації з крохмалевмісної сировини було селекціоновано новий штам дріжджів шляхом багатоступеневої селекції, який здатний витримувати високий осмотичний тиск до 36 % СР, і має направлені біосинтетичні властивості по відношенню до етанолу та кислотності. Даний штам дріжджів зазначений як Saccharomyces cerevisiae ДО-16.

Доповідач розставила акценти, зокрема  на  підборі  температурних  режимів, необхідності використання антисептиків,  дотриманні мікробіологічної чистоти, економії енергоресурсів. Розроблення біокаталітичних технологій приготування і зброджування концентрованого зернового сусла із використанням фізіологічно активних рас дріжджів дозволяє підвищити ефективність перероблення сільськогосподарської сировини в спирт технологічним шляхом, знизити утворення відходів виробництва, в тому числі після спиртової барди.

 Під час обговорення виступили професори  Віктор Маринченко та Віталій Прибильський, доценти Маргарита Карпутіна та Петро Бойко, завідувач кафедри Анатолій Куц.

Всі виступаючі зауважили, що робота актуальна, проте слід внести певні правки, доопрацювати,  підтвердити дослідним шляхом режими та подати на попередній захист матеріали дисертації.

 

Опублікований: 19-04-2018
Читайте також:
Гостьова лекція для магістрантів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбулася гостьова лекція «Супровідні документи. Продаж харчових добавок В2В напрямок» менеджера компанії Elton Corporation Івана Зоренкана. Лекція відбулась в рамках вивчення дисципліни «Регулювання використання харчових добавок та гармонізація Європейських регламентів в Україні на шлях...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гостьова лекція для магістрантів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 14 листопада 2022

Відкрита лекція професора кафедри харчової хімії

Усім фахівцям відомо, що запорукою успішної кар'єри інженера-технолога є глибокі знання із хімічних дисциплін. Професорсько-викладацький склад кафедри харчової хімії увесь час наполегливо співпрацює з усіма випусковими кафедрами нашого університету над вдосконаленням навчальних курсів для більш сучасної підготовки здобувачів. Одним із найважливіших...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрита лекція професора кафедри харчової хімії 02 жовтня 2019

Приємні новини кафедри теплоенергетики та холодильної техніки

На кафедрі теплоенергетики та холодильної техніки сертифікатна програма «Монтаж трубопроводів хладонових холодильних установок» увійшла у свою активну фазу. Слухачі завершили теоретичний курс, і перейшли до виконання практичних завдань. Крім того, закінчився курс сертифікатної програми «Основи 3-D моделювання інженерних мереж». Вітаємо її слухачів...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Приємні новини кафедри теплоенергетики та холодильної техніки 04 лютого 2020

Пляжний теніс у студентському житті: крок до нових вершин!

Викладач кафедри фізичного виховання Дмитро Гирич представив університет на Науково-методичній конференції викладачів та фахівців фізичної культури і спорту закладів вищої освіти Києва, де презентував доповідь «Розвиток пляжного тенісу серед студентської молоді: стратегія інтеграції у ЗВО». Мета, яку ставить перед собою викладач, – зробити пляжний...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пляжний теніс у студентському житті: крок до нових вершин! 06 грудня 2024