Н У Х Т

Біотехнолог – професія сучасності та майбутнього!

25 липня 2023

Біотехнолог – професія сучасності та майбутнього!

На кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ здійснюється підготовка бакалаврів з біотехнологій за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія», освітньо-професійною програмою (ОПП) «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна», галузі знань 16 «Хімічна інженерія та біоінженерія» на базі повної загальної середньої освіти, освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст», ступенів «молодший бакалавр», «фаховий молодший бакалавр».

Так що ж таке ті самі розпіарені зараз біотехнології? І чи дійсно вони заслуговують уваги цьогорічних вступників?

Сучасна біотехнологія сьогодні розвивається бурхливими темпами та привертає увагу інвесторів як в Україні, так і у всьому світі. Експерти і аналітики прогнозують, що біотехнології стануть найдинамічнішим і найприбутковішим бізнесом нинішнього XXI століття.

Як наука, вона вивчає використання виробничих процесів, в основі яких лежить практичне використання мікроорганізмів і будь-яких біологічних систем.

Можна сказати, що біотехнологія є синтезом розділів біохімії у поєднанні з генною інженерією. Наприклад, на даний момент у світі ведуться активні дослідження в галузі екологічної біотехнології, але найбільша роль саме біохімії у розвитку біотехнологій – створення нових методів виробництва продуктів харчування. І цими питаннями займаються харчові біотехнології, які є обов’язковою складовою нашої ОПП.

Справа в тому, що майже будь-яка технологія виробництва харчових продуктів заснована на біохімічних процесах. І вивчення процесу обміну речовин у живій клітині – актуальне питання у розвитку біотехнології. Це має велике значення не тільки для тваринництва та рослинництва, чи перероблення промисловим способом сільськогосподарської сировини, але й для медицини та екології.

Швидкими темпами розвиваються такі галузі, як сучасні біологічні методи захисту культурних рослин, біоенергетика та знання про полімери, що біодеградують, а також природоохоронні біотехнології. У світі активно ведуться наукові роботи зі створення нових біополімерів, у майбутньому вони можуть замінити нині популярні пластмаси. Біополімери мають велику перевагу порівняно з пластмасами, оскільки вони нетоксичні і можуть розкладатися після застосування, не забруднюючи навколишнє середовише.

Сучасні біотехнології відіграють велику роль у якісному покращенні життя людини, економічному зростанні країн.

За допомогою фармацевтичних біотехнологій одержують нові засоби для діагностики, вакцини, ліки.

Промислова біотехнологія допомагає у збільшенні врожайності всіх злакових культур, що є більш, ніж актуальним, беручи до уваги той факт, що Україна є важливим гравцем на міжнародному ринку зерна.

У деяких країнах, де значні обсяги біомаси не використовуються повністю, біотехнологія в найближчому майбутньому перетворить їх на цінні продукти або на біологічні види палива.

Біотехнологія перестає бути теоретичною наукою, вона активно входить у звичайне життя людей, допомагаючи вирішувати нагальні проблеми сучасного людства.

А ви хотіли б долучитися до цього? Запрошуємо вас до дружної родини БІОТЕХНОЛОГІВ!

Опублікований: 25-07-2023
Читайте також:
У коледжах НУХТ продовжується вступна кампанія-2022

До навчально-наукового комплексу нашого університету входять також одинадцять коледжів, розташованих в усіх регіонах України. Випускники наших коледжів мають можливість продовжувати здобуття вищої освіти за скороченою формою, вступаючи до університету на старші курси. Наразі в коледжах триває вступна кампанія – приймаються заяви та документи на вс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У коледжах НУХТ продовжується вступна кампанія-2022 13 липня 2022

Тиждень випічки на кафедрі іноземних мов професійного спрямування

9 грудня США традиційно відзначає день випічки. Цей день – відмінний привід випробувати нові рецепти. День випічки має за мету залучення людей до приготування домашньої випічки та пригощання нею рідних, друзів, колег чи сусідів. Найкращий варіант проведення свята – спілкування з близькими людьми за спільним приготуванням смаколиків та їх вживанням ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тиждень випічки на кафедрі іноземних мов професійного спрямування 09 грудня 2021

Фахівці університету знайомилися з міжнародною співпрацею у сфері вищої освіти за програмою Жан Моне

Сучасні тенденції європейської освіти дають змогу українським студентам, науковцям та організаціям, діяльність яких пов’язана зі сферами розвитку молоді, освіти, культури та спорту взяти участь у наймасштабнішій сучасній програмі академічного обміну Erasmus+. Національний Еразмус+ офіс в Україні у тісній співпраці з Представництвом ЄС в Україні за...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівці університету знайомилися з міжнародною співпрацею у сфері вищої освіти за програмою Жан Моне 18 січня 2019

Якість – ключовий аспект при підготовці фахівців у НУХТ!

Із метою підвищення якості освітнього процесу, підготовки фахівців відповідно до сучасних вимог ринку праці щорічно відбувається перегляд освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції». Це дає змогу врахувати поточні вимоги роботодавців і вдосконалювати підходи у підготовці висококваліфікованих конкурентоспром...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Якість – ключовий аспект при підготовці фахівців у НУХТ! 09 квітня 2021