Н У Х Т

90 років кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки

02 січня 2023

90 років кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки

Завершився 2022 рік. Важкий, непередбачуваний, але саме під тиском негараздів всі ми розуміли, що формуємо одну велику славну родину Національного університету харчових технологій. І колектив кафедри мехатроніки та пакувальної техніки вкотре довів своєю повсякденною працею, що є невід'ємною частиною наукової спільноти з багатим історичним минулим.

За підтримки ректора НУХТ Олександра Шевченка в результаті творчої співпраці з європейською компанією «Camozzi» в останні дні грудня 2022 року була офіційно відкрита лабораторія «Адаптроніка технічних систем». За внесок у розбудову та професійне спрямування кафедри мехатроніки та пакувальної техніки рішенням вченої ради НУХТ новій лабораторії присвоєно ім'я професора Анатолія Соколенка.

У доробку Анатолія Івановича більше 500 наукових праць, 16 монографій і підручників, 50 авторських свідоцтв, 148 патентів України, патенти США, Великої Британії, Данії, Німеччини, авторські свідоцтва Чехії. Він опікувався чотирма науковими напрямками: інноваційні розробки щодо інтенсифікації енерго- і масообмінних процесів; перехідні процеси, як фактор інтенсивних процесів у харчових технологіях; динаміка механізмів і машин; гідродинаміка газорідинних середовищ. 

В урочистій церемонії відкриття лабораторії взяли участь ректор Олександр Шевченко, проректори Сергій Токарчук і Олександр Бессараб, директор Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого Сергій Блаженко, завідувачі кафедр і викладачі інституту, представники компанії «Camozzi», здобувачі вищої освіти. Прозвучало багато теплих і щирих поздоровлень колективові кафедри, також із нагоди ювілею ректор вручив її працівникам почесні грамоти.

Про діяльність кафедри й плани подальшого розвитку розповіла її завідувачка, професорка Людмила Кривопляс-Володіна.

Інтенсивна наукова робота кафедри підтримується плідно працюючими науково-дослідницькими педагогічними школами Анатолія Соколенка, Олександра Кривопляса. 

Науково-педагогічні та інженерно-технічні працівники: завідувачка кафедри, д.т.н., професорка Людмила Кривопляс-Володіна; к.т.н, доценти Костянтин Васильківський, Сергій Токарчук, Анастасія Деренівська, Микола Масло, Володимир Костюк, Анатолій Башта, Володимир Костін , Зінаїда Бурова, старші викладачі Олексій Осьмак і Юлія Ступак, асистентка Катерина Грінінг, завідувачка лабораторії Анна Козицька, інженерка- програмістка Ірина Максименко, інженери Віктор Дикий і Тетяна Д'яченко розробляють і впроваджують у навчальний процес програми загально-інженерних дисциплін: «Кінематика і динаміка машин», «Проєктування деталей машин», «Мехатроніка», «Робототехнічні комплекси у пакувальному обладнанні», «Пневматика та пневмоприводи», «Пакувальні матеріали», «Основи конструювання і дизайн упаковки», «Обладнання для виготовлення упаковки», «Технологія пакування», «Технологія перероблення упаковки», «Обладнання для перероблення упаковки», «Пакувальне обладнання», «Розрахунок і конструювання пакувального обладнання», «Розрахунок і конструювання функціональних мехатронних модулів», «Моделювання технологічних процесів», «Прикладна механіка», «Основи міцності матеріалів», «Автоматизовані потокові лінії», «Ресурсо- та енергоощадні технології», «Адаптроніка технічних систем». Загалом викладається 45 дисциплін.

Продовжуючи славетні традиції інженерів-механіків, науково-педагогічний колектив кафедри працює над підготовкою висококваліфікованих кадрів для розбудови сучасного українського виробництва. За 90-річну історію кафедра мехатроніки та пакувальної техніки підготувала тисячі випускників, більшість із яких стали справжніми майстрами своєї справи, виросли до керівників підприємств, є прикладом сумлінного й чесного ставлення до свого професійного обов'язку.

Величезна заслуга директора Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого Сергія Блаженка, викладачів кафедр інституту у вихованні молодих справжніх професіоналів і патріотів України, які достойно представляють наш університет на міжнародних конкурсах, хакатонах, олімпіадах.

На кафедрі працює комп'ютерний клас із мережею сучасних обчислювальних машин, професійно-спрямовані чотири нові лабораторії на основі мехатронних систем.

Сьогодні кафедра здійснює підготовку за освітніми ступенями «Бакалавр» і «Магістр» за спеціальністю 131 «Прикладна механіка», освітньо-професійною програмою «Прикладна механіка». Спеціалізація під час підготовки майбутніх інженерів формується у напрямах: мехатроніка пакувального обладнання, мехатроніка та робототехніка, машини і технології пакування, машини і  ресурсозберігаючі технології перероблення упаковки.

90-річний ювілей кафедри мехатроніки та пакувальної техніки – лише чергова сходинка до нових творчих перемог на шляху служіння народові України.

Опублікований: 02-01-2023
Читайте також:
День безпечного Інтернету-2021

Ми живемо у динамічному оточенні з відсутністю кордонів і неперевершеними можливостями, які надає всесвітня мережа. Соціальні медіа та інформаційні технології принесли багато нового досвіду, а також цілий новий вимір – «віртуальний світ». Тому дуже важливо, щоб усі учасники цього середовища мали критичне розуміння, необхідне для того, щоб протистоя...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День безпечного Інтернету-2021 17 лютого 2021

Гості кафедри машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв – учні та викладачі Київського центру професійно-технічної освіти

У гостях кафедри машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв побували учні та викладачі Київського центру професійно-технічної освіти. Цей навчальний заклад уже понад 70 років готує кваліфікованих спеціалістів-робітників у галузях машинобудування, автотранспорту, інформаційно-комунікативних технологій. Професійний колектив закладу працює ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гості кафедри машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв – учні та викладачі Київського центру професійно-технічної освіти 03 лютого 2020

Здобувачі ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» на онлайн-екскурсії

Здобувачі освіти групи ХЕ-2-12 разом зі своєю наставницею, професоркою кафедри експертизи харчових продуктів Оксаною Шульгою ознайомилися з технологією виробництва сиру «Пармезан» і блакитного сиру «Стілтон». Обрані технології є нетрадиційними для української харчової промисловості. Проте, необхідно готувати здобувачів на перспективу, адже не за г...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» на онлайн-екскурсії 14 березня 2023

Мистецтво формування смаку та букету вина: всі нюанси на гостьовій лекції

У межах вивчення дисципліни «Гастрономія та енологія в туризмі: сучасні тенденції» кафедра туристичного та готельного бізнесу виступила організатором гостьової онлайн-лекції «Від винограднику до келиха: мистецтво формування смаку та букету вина» фахівчині з енології, кандидатки технічних наук, доцентки кафедри ресторанних і крафтових технологій Дер...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мистецтво формування смаку та букету вина: всі нюанси на гостьовій лекції 16 жовтня 2024