Н У Х Т

90 років кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки

02 january 2023

90 років кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки

Завершився 2022 рік. Важкий, непередбачуваний, але саме під тиском негараздів всі ми розуміли, що формуємо одну велику славну родину Національного університету харчових технологій. І колектив кафедри мехатроніки та пакувальної техніки вкотре довів своєю повсякденною працею, що є невід'ємною частиною наукової спільноти з багатим історичним минулим.

За підтримки ректора НУХТ Олександра Шевченка в результаті творчої співпраці з європейською компанією «Camozzi» в останні дні грудня 2022 року була офіційно відкрита лабораторія «Адаптроніка технічних систем». За внесок у розбудову та професійне спрямування кафедри мехатроніки та пакувальної техніки рішенням вченої ради НУХТ новій лабораторії присвоєно ім'я професора Анатолія Соколенка.

У доробку Анатолія Івановича більше 500 наукових праць, 16 монографій і підручників, 50 авторських свідоцтв, 148 патентів України, патенти США, Великої Британії, Данії, Німеччини, авторські свідоцтва Чехії. Він опікувався чотирма науковими напрямками: інноваційні розробки щодо інтенсифікації енерго- і масообмінних процесів; перехідні процеси, як фактор інтенсивних процесів у харчових технологіях; динаміка механізмів і машин; гідродинаміка газорідинних середовищ. 

В урочистій церемонії відкриття лабораторії взяли участь ректор Олександр Шевченко, проректори Сергій Токарчук і Олександр Бессараб, директор Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого Сергій Блаженко, завідувачі кафедр і викладачі інституту, представники компанії «Camozzi», здобувачі вищої освіти. Прозвучало багато теплих і щирих поздоровлень колективові кафедри, також із нагоди ювілею ректор вручив її працівникам почесні грамоти.

Про діяльність кафедри й плани подальшого розвитку розповіла її завідувачка, професорка Людмила Кривопляс-Володіна.

Інтенсивна наукова робота кафедри підтримується плідно працюючими науково-дослідницькими педагогічними школами Анатолія Соколенка, Олександра Кривопляса. 

Науково-педагогічні та інженерно-технічні працівники: завідувачка кафедри, д.т.н., професорка Людмила Кривопляс-Володіна; к.т.н, доценти Костянтин Васильківський, Сергій Токарчук, Анастасія Деренівська, Микола Масло, Володимир Костюк, Анатолій Башта, Володимир Костін , Зінаїда Бурова, старші викладачі Олексій Осьмак і Юлія Ступак, асистентка Катерина Грінінг, завідувачка лабораторії Анна Козицька, інженерка- програмістка Ірина Максименко, інженери Віктор Дикий і Тетяна Д'яченко розробляють і впроваджують у навчальний процес програми загально-інженерних дисциплін: «Кінематика і динаміка машин», «Проєктування деталей машин», «Мехатроніка», «Робототехнічні комплекси у пакувальному обладнанні», «Пневматика та пневмоприводи», «Пакувальні матеріали», «Основи конструювання і дизайн упаковки», «Обладнання для виготовлення упаковки», «Технологія пакування», «Технологія перероблення упаковки», «Обладнання для перероблення упаковки», «Пакувальне обладнання», «Розрахунок і конструювання пакувального обладнання», «Розрахунок і конструювання функціональних мехатронних модулів», «Моделювання технологічних процесів», «Прикладна механіка», «Основи міцності матеріалів», «Автоматизовані потокові лінії», «Ресурсо- та енергоощадні технології», «Адаптроніка технічних систем». Загалом викладається 45 дисциплін.

Продовжуючи славетні традиції інженерів-механіків, науково-педагогічний колектив кафедри працює над підготовкою висококваліфікованих кадрів для розбудови сучасного українського виробництва. За 90-річну історію кафедра мехатроніки та пакувальної техніки підготувала тисячі випускників, більшість із яких стали справжніми майстрами своєї справи, виросли до керівників підприємств, є прикладом сумлінного й чесного ставлення до свого професійного обов'язку.

Величезна заслуга директора Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого Сергія Блаженка, викладачів кафедр інституту у вихованні молодих справжніх професіоналів і патріотів України, які достойно представляють наш університет на міжнародних конкурсах, хакатонах, олімпіадах.

На кафедрі працює комп'ютерний клас із мережею сучасних обчислювальних машин, професійно-спрямовані чотири нові лабораторії на основі мехатронних систем.

Сьогодні кафедра здійснює підготовку за освітніми ступенями «Бакалавр» і «Магістр» за спеціальністю 131 «Прикладна механіка», освітньо-професійною програмою «Прикладна механіка». Спеціалізація під час підготовки майбутніх інженерів формується у напрямах: мехатроніка пакувального обладнання, мехатроніка та робототехніка, машини і технології пакування, машини і  ресурсозберігаючі технології перероблення упаковки.

90-річний ювілей кафедри мехатроніки та пакувальної техніки – лише чергова сходинка до нових творчих перемог на шляху служіння народові України.

Published on: 02-01-2023
Read also:
Стейкхолдери індустрії гостинності активно долучаються до освітнього процесу

Кафедра готельно-ресторанної справи продовжує перманентно залучати стейкхолдерів індустрії гостинності до освітнього процесу. У рамках вивчення навчальної дисципліни «Барна справа та організація роботи сомельє» лекторка, доцентка Ольга Пушка організувала бінарну лекцію для здобувачів освіти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа». Гостьови...

READ YOURSELF

Стейкхолдери індустрії гостинності активно долучаються до освітнього процесу 04 november 2022

Відкрита лекція професора кафедри харчової хімії

Усім фахівцям відомо, що запорукою успішної кар'єри інженера-технолога є глибокі знання із хімічних дисциплін. Професорсько-викладацький склад кафедри харчової хімії увесь час наполегливо співпрацює з усіма випусковими кафедрами нашого університету над вдосконаленням навчальних курсів для більш сучасної підготовки здобувачів. Одним із найважливіших...

READ YOURSELF

Відкрита лекція професора кафедри харчової хімії 02 october 2019

Гарна звичка перемагати управлінця персоналом

З 2016 року за рішенням Віталія Кличка ТОП-100 молодим талановитим киянам присуджується премія Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України – міста-героя Києва. Цьогоріч серед кращих, обраних конкурсною комісією, була студентка 4 курсу освітньої програми «Управління персоналом та економіка праці» Тетяна Спека...

READ YOURSELF

Гарна звичка перемагати управлінця персоналом 27 june 2019

Відбулося чергове планове засідання вченої ради університету

1 жовтня відбулося планове засідання вченої ради університету. Задля дотримання усіх протиепідемічних вимог засідання відбувалося в актовій залі. Голова вченої ради, в.о. ректора університету, перший проректор Володимир Яровий розпочав його традиційно – з вітань членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями. Далі відбулося вручення...

READ YOURSELF

Відбулося чергове планове засідання вченої ради університету 01 october 2020