Н У Х Т

Біотехнологи у світі #Farmak_Lab

07 may 2025

Біотехнологи у світі #Farmak_Lab

Днями здобувачі-біотехнологи відвідали відкриту лекцію-доповідь, організовану українською фармацевтичною компанією «Farmak» – беззаперечним лідером фармацевтичного ринку України та активним гравцем на міжнародній арені.

У першій частині заходу було представлено огляд діяльності компанії. «Farmak» експортує свою продукцію у понад 60 країн світу, має повний цикл виробництва та відповідає найвищим стандартам якості – GMP і FDA. На сьогодні у портфелі компанії – понад 400 продуктових досьє, функціонують 6 виробничих цехів і ще один у процесі запуску. За останні п’ять років компанія сплатила понад 4,2 млрд грн податків, активно впроваджує системи автоматизації та цифровізації, а також підтримує працівників через соціальні гарантії й можливості індивідуального професійного розвитку. Зокрема, серед освітніх та кар’єрних ініціатив – програми «FarmakLab» і «Pro майбутнє».

Друга частина доповіді була присвячена технологічним аспектам фармацевтичного виробництва, зокрема темі валідації та кваліфікації технологічних процесів відповідно до вимог GMP.

Розглядалися питання, що стосувались процесу виробництва твердих лікарських форм. Життєвий цикл процесу можна описати постадійно: стадія 1 – фармацевтичне розроблення; стадія 2 – валідація технологічного процесу; стадія 3 – поточна верифікація процесу.

Наші здобувачі отримали багато цікавої та корисної інформації про процеси валідації та ревалідації: якими вони можуть бути. Відтак валідація – перспективна та супутня, тоді як ревалідація – планова або позапланова (у разі змін/відхилень у технологічному процесі). Планова може не проводитися за умови, якщо первинна валідація завершена; впроваджена верифікація процесу.

Щодо поточної верифікації процесу, то – це документований доказ того, що протягом серійного виробництва процес залишається у контрольованому стані. Відповідно розглядалися поняття OOS (Out of Specification) та OOT (Out of Trend), якими позначають відхилення у відповідних графіках з отриманими результатами контролю якості. Іншими словами, у процесах поточної верифікації процесу грають ключову роль контрольні карти. Фактично – це «жива система контролю якості».

Захід був надзвичайно змістовним і корисним як для здобувачів освіти, так і для викладачів, адже дозволив ознайомитися з невід’ємними аспектами сучасного фармацевтичного виробництва. Наприкінці зустрічі усі охочі мали змогу поставити свої запитання та отримати змістовні відповіді від лекторів.

Наші учасники з нетерпінням чекають на наступні зустрічі на #Farmak_Lab!

Published on: 07-05-2025
Read also:
Хлібопекарський бізнес у сучасних реаліях обговорювали науковці кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Початок повномасштабних воєнних дії проти України вплинув на всі аспекти нашого життя. Зокрема, у професійній сфері – на можливість проведення різноманітних зустрічей і конференцій. Одна з яких, «Хлібопекарський бізнес у сучасних реаліях», мала розпочатися саме 24 лютого. Тоді провести її зі зрозумілих причин не вдалося, але потреба у зустрічі й в...

READ YOURSELF

Хлібопекарський бізнес у сучасних реаліях обговорювали науковці кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 11 august 2022

Використання інформаційних систем у роботі обговорили з фахівцем наші майбутні фахівці сфери туризму

Війна, яка наразі триває на нашій землі і суттєво змінила наше життя, врешті-решт закінчиться, і настане той щасливий час, коли наші студенти та викладачі повернуться до університету. А поки що, на жаль, уже довгий час їх зустрічі відбуваються лише на платформі Zoom. Але з іншого боку, здобувачам освіти й викладачам кафедри туристичного та готельно...

READ YOURSELF

Використання інформаційних систем у роботі обговорили з фахівцем наші майбутні фахівці сфери туризму 07 april 2022

49 випускників кафедри технології оздоровчих продуктів гідно представили свої дипломні роботи та проекти

На кафедрі технології оздоровчих продуктів завершилися захисти бакалаврських і магістерських робіт студентів денної, заочної та заочної/скороченої форми навчання за спеціальністю 181 «Харчові технології». За період роботи Екзаменаційної комісії відбулися 6 захистів дипломних проектів і робіт, на яких були розглянуті 18 дипломних проектів бакалаврі...

READ YOURSELF

49 випускників кафедри технології оздоровчих продуктів гідно представили свої дипломні роботи та проекти 26 february 2019

Відбулася звітно-виборча конференція студентського самоврядування факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

9 квітня 2019 року відбулася конференція студентського самоврядування факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу за результатами роботи 2018-2019 навчального року. Конференцію відкрив голова студентської ради факультету Віталій Євстаф’єв, який повідомив, що за результатами реєстрації делегатів кворум є. Це старости, їх заступники, ку...

READ YOURSELF

Відбулася звітно-виборча конференція студентського самоврядування факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 12 april 2019