Н У Х Т

Біотехнологи у світі #Farmak_Lab

07 травня 2025

Біотехнологи у світі #Farmak_Lab

Днями здобувачі-біотехнологи відвідали відкриту лекцію-доповідь, організовану українською фармацевтичною компанією «Farmak» – беззаперечним лідером фармацевтичного ринку України та активним гравцем на міжнародній арені.

У першій частині заходу було представлено огляд діяльності компанії. «Farmak» експортує свою продукцію у понад 60 країн світу, має повний цикл виробництва та відповідає найвищим стандартам якості – GMP і FDA. На сьогодні у портфелі компанії – понад 400 продуктових досьє, функціонують 6 виробничих цехів і ще один у процесі запуску. За останні п’ять років компанія сплатила понад 4,2 млрд грн податків, активно впроваджує системи автоматизації та цифровізації, а також підтримує працівників через соціальні гарантії й можливості індивідуального професійного розвитку. Зокрема, серед освітніх та кар’єрних ініціатив – програми «FarmakLab» і «Pro майбутнє».

Друга частина доповіді була присвячена технологічним аспектам фармацевтичного виробництва, зокрема темі валідації та кваліфікації технологічних процесів відповідно до вимог GMP.

Розглядалися питання, що стосувались процесу виробництва твердих лікарських форм. Життєвий цикл процесу можна описати постадійно: стадія 1 – фармацевтичне розроблення; стадія 2 – валідація технологічного процесу; стадія 3 – поточна верифікація процесу.

Наші здобувачі отримали багато цікавої та корисної інформації про процеси валідації та ревалідації: якими вони можуть бути. Відтак валідація – перспективна та супутня, тоді як ревалідація – планова або позапланова (у разі змін/відхилень у технологічному процесі). Планова може не проводитися за умови, якщо первинна валідація завершена; впроваджена верифікація процесу.

Щодо поточної верифікації процесу, то – це документований доказ того, що протягом серійного виробництва процес залишається у контрольованому стані. Відповідно розглядалися поняття OOS (Out of Specification) та OOT (Out of Trend), якими позначають відхилення у відповідних графіках з отриманими результатами контролю якості. Іншими словами, у процесах поточної верифікації процесу грають ключову роль контрольні карти. Фактично – це «жива система контролю якості».

Захід був надзвичайно змістовним і корисним як для здобувачів освіти, так і для викладачів, адже дозволив ознайомитися з невід’ємними аспектами сучасного фармацевтичного виробництва. Наприкінці зустрічі усі охочі мали змогу поставити свої запитання та отримати змістовні відповіді від лекторів.

Наші учасники з нетерпінням чекають на наступні зустрічі на #Farmak_Lab!

Опублікований: 07-05-2025
Читайте також:
Вітаємо з ювілеєм нашого ректора!

Вельмишановний Олександре Юхимовичу! Прийміть щиросердечні вітання з нагоди Вашого ювілею від усього колективу навчально-наукового комплексу НУХТ! Ваші професіоналізм, безмежна відданість справі, талант керівника, працьовитість і наполегливість у досягненні поставлених цілей слугують розвитку й процвітанню нашого вишу. Пройшовши у нашому універс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітаємо з ювілеєм нашого ректора! 12 серпня 2025

Здобувачі ступеня «Доктор філософії» опановують педагогічну майстерність

Згідно з програмою педагогічної практики аспірант першого року навчання кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Навчально-наукового інституту харчових технологій Ренат Танчик провів онлайн практичне заняття з дисципліни «Моніторинг виробничих процесів» для здобувачів четвертого курсу освітнього ступеню ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі ступеня «Доктор філософії» опановують педагогічну майстерність 23 лютого 2023

Комісія МОН розпочала акредитаційну експертизу підготовки «молодших спеціалістів» зі спеціальності «Виробництво харчової продукції»

Відповідно до наказу МОН №79-А від 2 лютого 2017 року «Про проведення акредитаційної експертизи» 7 лютого 2017 року в Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ розпочала роботу експертна комісія МОН, з метою проведення чергової акредитаційної експертизи підготовки «молодших спеціалістів» зі спеціальності 5.05170101 «Виробництво хар...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Комісія МОН розпочала акредитаційну експертизу підготовки «молодших спеціалістів» зі спеціальності «Виробництво харчової продукції» 07 лютого 2017

Пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі вшанували у Волинському фаховому коледжі НУХТ

Червень 1941 року запам’ятався на Західній Україні не тільки нападом нацистської Німеччини, але й кривавими розправами, вчиненими нібито своєю ж державою в тилу. Йдеться про досі нечуване явище, навіть у практиці Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВД) СРСР – масові розстріли політичних в’язнів у тюрмах Західної України протягом кінця червня ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі вшанували у Волинському фаховому коледжі НУХТ 30 червня 2021