Н У Х Т

Фінішувала сертифікатна програма «Ферментовані молочні продукти: науково-практичні основи та інновації»

11 june 2025

Фінішувала сертифікатна програма «Ферментовані молочні продукти: науково-практичні основи та інновації»

На кафедрі технології молока і молочних продуктів протягом березня-травня 2025 року успішно реалізовано сертифікатну програму «Ферментовані молочні продукти: науково-практичні основи та інновації», яка була спрямована на поглиблення знань щодо сучасних технологій виробництва і забезпечення якості та безпеки ферментованих молочних продуктів. У програмі взяли участь здобувачі різних ступенів вищої освіти, викладачі, а також представники промислових і крафтових підприємств харчової промисловості.

Перший модуль програми охопив ключові теоретичні положення як основу сучасного виробництва ферментованих молочних продуктів, а також біотехнологічні тренди та інновації у молокопереробній галузі. До проведення лекційних занять долучилися провідні науковці та виробничники: професорки випускових технологічних кафедр університету Оксана Кочубей-Литвиненко, Галина Поліщук, Юлія Камбулова, а також представники виробництва – головний технолог ТОВ «Науково-виробнича організація Лактол інтернешнл» Анатолій Лукащук і технолог «Оптима-юніон» Максим Терещук.

Другий, практично спрямований модуль програми був зосереджений на конкретних технологічних і технічних інноваціях у сфері виробництва ферментованих молочних продуктів із поєднанням теоретичних знань і прикладних навичок з метою поглиблення розуміння кожного технологічного етапу – від оцінювання якості сировини до одержання готового продукту.

З доценткою Анастасією Пухляк слухачі оцінили властивості молока від різних сільськогосподарських тварин, вивчили технології структурованих ферментованих продуктів на основі вершків і засвоїли особливості виробництва сиру кисломолочного за різних способів коагуляції білків молока.

Разом із головним технологом Анатолієм Лукащуком учасники програми опанували важливі аспекти науково-практичних основ застосування заквашувальних і ферментних препаратів для виробництва ферментованих і низьколактозних молочних продуктів, що є актуальними з огляду на потреби сучасного ринку та споживачів із чутливістю до лактози.

Старший науковий співробітник Андрій Маринін провів змістовне заняття на базі Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ, під час якого ознайомив учасників із сучасними підходами до визначення фізико-хімічних і структурно-механічних властивостей ферментованих молочних напоїв. Особливу увагу було приділено практичному застосуванню сучасного лабораторного обладнання, що дало змогу слухачам наочно дослідити якісні показники ферментованих продуктів.

Технолог Максим Терещук ознайомив слухачів із розробленою компанією «Optima-Union» технологією крем-сиру, створеною для сегменту HoReCa. Під час заняття учасники мали змогу не лише взяти участь у технологічному процесі виробництва цього продукту, але й оцінити його споживчі характеристики.

Проведення сертифікатної програми «Ферментовані молочні продукти: науково-практичні основи та інновації» стало яскравим прикладом ефективної інтеграції освіти, науки та виробництва. Завдяки зусиллям науково-педагогічного колективу кафедри, залученню провідних експертів галузі та активній участі слухачів, вдалося створити платформу для обміну досвідом, набуття актуальних знань і формування практичних навичок, необхідних для успішної роботи в умовах сучасного ринку.

Кафедра технології молока і молочних продуктів планує й надалі розвивати напрямок сертифікатних програм, орієнтованих на впровадження інновацій у харчову промисловість, підтримку галузевих ініціатив і професійне зростання здобувачів освіти та фахівців галузі.

Published on: 11-06-2025
Read also:
Віртуальна подорож до НУХТ

2 жовтня відбувся перший у цьому навчальному році День відкритих дверей нашого університету. Через карантинні обмеження плани довелося скоригувати, й цього разу зустріч відбулася онлайн. Проте, це не стало на заваді активному спілкуванню майбутніх вступників із фахівцями Приймальної комісії, підготовчого відділення, дирекцій навчально-наукових інст...

READ YOURSELF

Віртуальна подорож до НУХТ 02 october 2021

Вийшла нова наукова монографія про технології заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів

Будь-яка нова книга – це завжди цікавинка, подія в науковому житті. Авторський колектив – ректор університету Анатолій Українець, завідувач кафедри технології оздоровчих продуктів Галина Сімахіна, професор Наталія Науменко, асистент кафедри технології оздоровчих продуктів Світлана Камінська – підготував і видав наукову монографію «Заморожені плодов...

READ YOURSELF

Вийшла нова наукова монографія про технології заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів 01 october 2019

Зустрічі магістрантів міждисциплінарної освітньої програми «Lean-виробництво харчової продукції» з фахівцями-практиками

Кроком до нового рівня професійної майстерності стала серія зустрічей здобувачів освіти міждисциплінарної освітньо-наукової програми «Lean-виробництво харчової продукції» та учасників однойменної сертифікатної програми з представниками офісу з управління операційною ефективністю Агропромхолдингу «Астарта» – керівником офісу, членом Американської ас...

READ YOURSELF

Зустрічі магістрантів міждисциплінарної освітньої програми «Lean-виробництво харчової продукції» з фахівцями-практиками 16 january 2023

Своїми новими здобутками поділилися наші науковці з колегами з Грузії

Вийшов збірник Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми і сучасні технології виробництва продуктів харчування», яка відбулась у Державному університеті Акакія Церителі (м. Кутаїсі, Грузія). До збірника включені публікації викладачів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професорів Віри Дробот, Віри Оболк...

READ YOURSELF

Своїми новими здобутками поділилися наші науковці з колегами з Грузії 08 april 2020