Н У Х Т

Фінішувала сертифікатна програма «Ферментовані молочні продукти: науково-практичні основи та інновації»

11 червня 2025

Фінішувала сертифікатна програма «Ферментовані молочні продукти: науково-практичні основи та інновації»

На кафедрі технології молока і молочних продуктів протягом березня-травня 2025 року успішно реалізовано сертифікатну програму «Ферментовані молочні продукти: науково-практичні основи та інновації», яка була спрямована на поглиблення знань щодо сучасних технологій виробництва і забезпечення якості та безпеки ферментованих молочних продуктів. У програмі взяли участь здобувачі різних ступенів вищої освіти, викладачі, а також представники промислових і крафтових підприємств харчової промисловості.

Перший модуль програми охопив ключові теоретичні положення як основу сучасного виробництва ферментованих молочних продуктів, а також біотехнологічні тренди та інновації у молокопереробній галузі. До проведення лекційних занять долучилися провідні науковці та виробничники: професорки випускових технологічних кафедр університету Оксана Кочубей-Литвиненко, Галина Поліщук, Юлія Камбулова, а також представники виробництва – головний технолог ТОВ «Науково-виробнича організація Лактол інтернешнл» Анатолій Лукащук і технолог «Оптима-юніон» Максим Терещук.

Другий, практично спрямований модуль програми був зосереджений на конкретних технологічних і технічних інноваціях у сфері виробництва ферментованих молочних продуктів із поєднанням теоретичних знань і прикладних навичок з метою поглиблення розуміння кожного технологічного етапу – від оцінювання якості сировини до одержання готового продукту.

З доценткою Анастасією Пухляк слухачі оцінили властивості молока від різних сільськогосподарських тварин, вивчили технології структурованих ферментованих продуктів на основі вершків і засвоїли особливості виробництва сиру кисломолочного за різних способів коагуляції білків молока.

Разом із головним технологом Анатолієм Лукащуком учасники програми опанували важливі аспекти науково-практичних основ застосування заквашувальних і ферментних препаратів для виробництва ферментованих і низьколактозних молочних продуктів, що є актуальними з огляду на потреби сучасного ринку та споживачів із чутливістю до лактози.

Старший науковий співробітник Андрій Маринін провів змістовне заняття на базі Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ, під час якого ознайомив учасників із сучасними підходами до визначення фізико-хімічних і структурно-механічних властивостей ферментованих молочних напоїв. Особливу увагу було приділено практичному застосуванню сучасного лабораторного обладнання, що дало змогу слухачам наочно дослідити якісні показники ферментованих продуктів.

Технолог Максим Терещук ознайомив слухачів із розробленою компанією «Optima-Union» технологією крем-сиру, створеною для сегменту HoReCa. Під час заняття учасники мали змогу не лише взяти участь у технологічному процесі виробництва цього продукту, але й оцінити його споживчі характеристики.

Проведення сертифікатної програми «Ферментовані молочні продукти: науково-практичні основи та інновації» стало яскравим прикладом ефективної інтеграції освіти, науки та виробництва. Завдяки зусиллям науково-педагогічного колективу кафедри, залученню провідних експертів галузі та активній участі слухачів, вдалося створити платформу для обміну досвідом, набуття актуальних знань і формування практичних навичок, необхідних для успішної роботи в умовах сучасного ринку.

Кафедра технології молока і молочних продуктів планує й надалі розвивати напрямок сертифікатних програм, орієнтованих на впровадження інновацій у харчову промисловість, підтримку галузевих ініціатив і професійне зростання здобувачів освіти та фахівців галузі.

Опублікований: 11-06-2025
Читайте також:
Сталий розвиток у дії

Ukrainian Green Building Council (UGBC) спільно з кафедрою теплоенергетики і холодильної техніки за сприяння та підтримки Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen провели в нашому університеті воркшоп. 20 березня в НУХТ зібралися фахівці галузі, щоб разом із експертами розкрити й обговорити можливості для впровадження рекомендацій ЄС щодо стал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сталий розвиток у дії 21 березня 2025

Майстер-клас для хіміків-технологів від фахівця ТОВ «Астра-Косметик»

Доцент кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Наталія Сабадаш запросила до університету випускницю Анастасію Сергієнко, нині – колориста ТОВ «Астра-Косметик», яка в рамках лабораторної роботи з дисципліни «Хімія та технологія косметичних засобів» провела майстер-клас із виробництва губних помад для сту...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майстер-клас для хіміків-технологів від фахівця ТОВ «Астра-Косметик» 05 березня 2020

Курси з підготовки до НМТ – перший крок до успішного вступу

Зовсім скоро розпочнеться вступ до закладів вищої освіти. Цього року претенденти на навчання за кошти державного бюджету замість уже звичного ЗНО мають при вступі подати результати національного мультипредметного тесту (НМТ). Для підтримки вступників, у травні підготовче відділення Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності уніве...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Курси з підготовки до НМТ – перший крок до успішного вступу 12 липня 2022

Презентуємо університет учням спеціалізованої школи №307

Навесні цього року був підписаний договір про співпрацю між університетом і спеціалізованою школою № 307 із поглибленим вивченням природничих наук. Предметом договору є навчання та підготовка слухача до зовнішнього незалежного оцінювання в Українському  центрі оцінювання якості освіти згідно зі змістом програм загальноосвітніх предметів, що відпові...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Презентуємо університет учням спеціалізованої школи №307 04 жовтня 2018