Н У Х Т

Фінішувала сертифікатна програма «Ферментовані молочні продукти: науково-практичні основи та інновації»

11 червня 2025

Фінішувала сертифікатна програма «Ферментовані молочні продукти: науково-практичні основи та інновації»

На кафедрі технології молока і молочних продуктів протягом березня-травня 2025 року успішно реалізовано сертифікатну програму «Ферментовані молочні продукти: науково-практичні основи та інновації», яка була спрямована на поглиблення знань щодо сучасних технологій виробництва і забезпечення якості та безпеки ферментованих молочних продуктів. У програмі взяли участь здобувачі різних ступенів вищої освіти, викладачі, а також представники промислових і крафтових підприємств харчової промисловості.

Перший модуль програми охопив ключові теоретичні положення як основу сучасного виробництва ферментованих молочних продуктів, а також біотехнологічні тренди та інновації у молокопереробній галузі. До проведення лекційних занять долучилися провідні науковці та виробничники: професорки випускових технологічних кафедр університету Оксана Кочубей-Литвиненко, Галина Поліщук, Юлія Камбулова, а також представники виробництва – головний технолог ТОВ «Науково-виробнича організація Лактол інтернешнл» Анатолій Лукащук і технолог «Оптима-юніон» Максим Терещук.

Другий, практично спрямований модуль програми був зосереджений на конкретних технологічних і технічних інноваціях у сфері виробництва ферментованих молочних продуктів із поєднанням теоретичних знань і прикладних навичок з метою поглиблення розуміння кожного технологічного етапу – від оцінювання якості сировини до одержання готового продукту.

З доценткою Анастасією Пухляк слухачі оцінили властивості молока від різних сільськогосподарських тварин, вивчили технології структурованих ферментованих продуктів на основі вершків і засвоїли особливості виробництва сиру кисломолочного за різних способів коагуляції білків молока.

Разом із головним технологом Анатолієм Лукащуком учасники програми опанували важливі аспекти науково-практичних основ застосування заквашувальних і ферментних препаратів для виробництва ферментованих і низьколактозних молочних продуктів, що є актуальними з огляду на потреби сучасного ринку та споживачів із чутливістю до лактози.

Старший науковий співробітник Андрій Маринін провів змістовне заняття на базі Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ, під час якого ознайомив учасників із сучасними підходами до визначення фізико-хімічних і структурно-механічних властивостей ферментованих молочних напоїв. Особливу увагу було приділено практичному застосуванню сучасного лабораторного обладнання, що дало змогу слухачам наочно дослідити якісні показники ферментованих продуктів.

Технолог Максим Терещук ознайомив слухачів із розробленою компанією «Optima-Union» технологією крем-сиру, створеною для сегменту HoReCa. Під час заняття учасники мали змогу не лише взяти участь у технологічному процесі виробництва цього продукту, але й оцінити його споживчі характеристики.

Проведення сертифікатної програми «Ферментовані молочні продукти: науково-практичні основи та інновації» стало яскравим прикладом ефективної інтеграції освіти, науки та виробництва. Завдяки зусиллям науково-педагогічного колективу кафедри, залученню провідних експертів галузі та активній участі слухачів, вдалося створити платформу для обміну досвідом, набуття актуальних знань і формування практичних навичок, необхідних для успішної роботи в умовах сучасного ринку.

Кафедра технології молока і молочних продуктів планує й надалі розвивати напрямок сертифікатних програм, орієнтованих на впровадження інновацій у харчову промисловість, підтримку галузевих ініціатив і професійне зростання здобувачів освіти та фахівців галузі.

Опублікований: 11-06-2025
Читайте також:
Здобувачі відвідали Кулінарний центр МХП: сучасні технології – на власні очі

Нещодавно викладачі кафедри експертизи харчових продуктів – доценти Оксана Вашека, Оксана Петруша, Богдан Пащенко та асистентка Анна Логінова разом зі здобувачами освіти груп ХЕ-2-7 та ХЕ-2-8 здійснили навчальну екскурсію до Кулінарного центру МХП – одного з найсучасніших виробничих комплексів в Україні у сфері готової продукції та кулінарії. На п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі відвідали Кулінарний центр МХП: сучасні технології – на власні очі 12 червня 2025

Наші біотехнологи на міжуніверситетській лекції від науковиці Кембриджського університету (Великобританія)

Останнім часом в нашому університеті міжуніверситетські гостьові лекції стають мейнстримом. Днями, незважаючи на тривоги та екстрені відключення світла викладачі кафедри біотехнології і мікробіології і здобувачі спеціальності 162 «Біотехнологія та біоінженерія» приєдналися до міжуніверситетської гостьової лекції НУХТ – Львівський національний уніве...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші біотехнологи на міжуніверситетській лекції від науковиці Кембриджського університету (Великобританія) 19 грудня 2022

STEM без кордонів: про роль жінок у науці й технологіях

27 вересня 2025 року асистентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, Посол Всесвітнього Альянсу Молоді Марія Омельченко долучилася до онлайн-заходу «The role of women in the world of Technology. Equality», організованого ініціативою «Посли європейської молоді в Україні» (YEAs). Спікерки заходу – відомі науковиці, експертки з між...

ЧИТАТИ ДАЛІ

STEM без кордонів: про роль жінок у науці й технологіях 29 вересня 2025

Відомі українські ресторатори Борисови знову в гостях на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Навчальний рік факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу закінчується феєричним лекторієм від родини відомих і неймовірних українських рестораторів – Дмитра та Олени Борисових. Ранкова зустріч 31 травня в онлайн-форматі була яскраво емоційною та інформаційно насиченою. Понад 240 здобувачів вищої освіти у різних курточках нашої країн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відомі українські ресторатори Борисови знову в гостях на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 02 червня 2021