Н У Х Т

Кафедра харчової хімії

Завідувач кафедри

Завідувач кафедри
Бондаренко Світлана Петрівна
доктор хімічних наук

(створена у 2017 році)

Кафедра харчової хімії створена у 2017 році на базі кафедр загальної та неорганічної хімії, органічної хімії, аналітичної хімії, фізичної і колоїдної хімії, а також кафедри біохімії.

Викладацький склад кафедри харчової хімії налічує 3 докторів наук, 9 кандидатів наук, серед них 5 професорів, 7 доцентів, 2 старших викладачі та асистента.

Кафедра харчової хімії проводить навчальний процес, методичну та науково-дослідну роботу зі здобувачами освітнього ступеня «Бакалавр» та «Магістр» спеціальностей: 181 «Харчові технології», 161 «Хімічні технології та інженерія», 162 «Біотехнології та біоінженерія», 101 «Екологія», 151 «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології», 131 «Прикладна механіка», 133 «Галузеве машинобудування», 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», 142 «Енергетичне машинобудування», 144 «Теплоенергетика», 186 «Видавництво та поліграфія» (денної і заочної/дистанційної форми навчання).

Діяльність кафедри підпорядкована головному завданню – підготовці бакалаврів та магістрів вищеназваних спеціальностей, постійному вдосконаленню педагогічної і наукової майстерності, вихованню професійних навичок, популяризації хімічної науки.

З метою підвищення професійної майстерності викладачі кафедри постійно вивчають і впроваджують передовий педагогічний досвід, нові форми, методи і технології навчання. Для подальшого удосконалення навчального процесу та забезпечення практичної спрямованості всіх видів навчально-виховної роботи викладачі кафедри харчової хімії працюють над вдосконаленням різних видів навчальних занять та шляхами підвищення їх ефективності.

Викладачі кафедри харчової хімії проводять фундаментальні та прикладні дослідження в усіх галузях хімії, регулярно беруть активну участь у зарубіжних, міжнародних та всеукраїнських конференціях, активна публікаційна діяльність відображена в сучасних наукометричних базах даних.

Кафедра харчовий хімії – колектив однодумців, які шанують, зберігають і продовжують традиції та високі наукові принципи вчених, які присвятили своє життя становленню та розвитку хімії в Національному університеті харчових технологій.

Остання зміна: 12 жовтня 2023

Викладачі кафедри харчової хімії проводять навчальний процес, методичну та науково-дослідну роботу зі студентами освітнього ступеня «Бакалавр» та «Магістр» спеціальностей:

  • 181 «Харчові технології»
  • 161 «Хімічні технології та інженерія»
  • 162 «Біотехнології та біоінженерія»
  • 101 «Екологія»
  • 151 «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології»
  • 131 «Прикладна механіка»
  • 133 «Галузеве машинобудування»
  • 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка»
  • 142 «Енергетичне машинобудування»
  • 144 «Теплоенергетика»
  • 186 «Видавництво та поліграфія»

Кафедра харчової хімії здійснює викладання навчальних дисциплін для здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти спеціальностей 102 «Хімія» і 181 «Харчові технології».

Навчальні дисципліни, які викладаються кафедрою

БАКАЛАВРИ
Назва Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Робочі програми
2020 року
Аналітична хімія 161 (ХТ)
162 (БФПХП)
161 (ХТ)
162 (БФПХП)
162 (БФПХП) 162
Біохімія 161 (ХТ)
162 (БФПХП)
161 (ХТ)
162 (БФПХП)
161 (ХТ) 162
Загальна та неорганічна хімія 161 (ХТ)
162 (БФПХП)
161 (ХТ)
162 (БФПХП)
  161
162
Інструментальні методи аналізу       181
Інструментальні методи аналізу. Модуль 1. Класичні методи аналізу   181 (ТЕБХП)   181
Класичні методи аналізу 181 (ТЕБХП)      
Комплексна дисципліна. Хімія в харчових технологіях. Модуль 1. Загальна та неорганічна хімія 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
 
Комплексна дисципліна. Хімія в харчових технологіях. Модуль 2. Основи органічної хімії 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
 
Комплексна дисципліна. Хімія в харчових технологіях. Модуль 3. Основи біохімії 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ТЕБХП)  
Комплексна дисципліна. Хімія в харчових технологіях. Модуль 3. Фізична та колоїдна хімія   181 (ТЕБХП)    
Комплексна дисципліна. Хімія в харчових технологіях. Модуль 4. Основи аналітичної хімії 181 (ТЕБХП) 181 (ТЕБХП) 181 (ХТІ)  
Комплексна дисципліна. Хімія в харчових технологіях. Модуль 5. Основи біохімії     181 (ХТІ)  
Комплексна дисципліна. Хімія в харчових технологіях. Модуль 5. Фізична та колоїдна хімія 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)    
Комплексна дисципліна. Хімія в харчових технологіях. Модуль 6. Харчова хімія 181 (ХТІ)
181 (ТЕБХП)
181 (ХТІ)    
Органічна хімія 161 (ХТ)
162 (БФПХП)
161 (ХТ)
162 (БФПХП)
  161
162
Основи органічної хімії духмяних, барвних та структуроутворюючих речовин       181(ХТІ)
Основи фармацевтичної хімії       161
Основи фізико-хімічного аналізу       101
Основи хімії ксенобіотиків   162 (БФПХП) 162 (БФПХП)  
Сенсорний та фізико-хімічний аналіз харчових добавок і косметичних засобів 161 (ХТ) 161 (ХТ)    
Токсикологічна хімія 161 (ХТ) 161 (ХТ)   161
162
Токсикологія харчових продуктів ВСІ ОПП 162 (БФПХП)   181(ХТІ)
181(ТЕБХП)
Фармакологія 162 (БФПХП) 162 (БФПХП) 162 (БФПХП)  
Фармацевтична хімія 162 (БФПХП) 162 (БФПХП) 161 (ХТ) 162
Фізико-хімічні основи екологічних технологій 101 (ЕЕ) 101 (ЕЕ)   101
Фізична та колоїдна хімія 162 (БФПХП) 162 (БФПХП)   162
Фізична хімія 161 (ХТ) 161 (ХТ)   161(2к)
161(3к)
Фізична хімія дисперсних систем   101 (ЕЕ)    
Харчова хімія 161 (ХТ) 161 (ХТ)   161
Харчова хімія. Модуль 1. Загальна та неорганічна хімія       181(ХТІ)
181(ТХ)
181(ТЕБХП)
Харчова хімія. Модуль 2. Основи органічної хімії       181(ХТІ)
181(ТХ)
181(ТЕБХП)
Харчова хімія. Модуль 3. Мінорні компоненти харчових продуктів        
Харчова хімія. Модуль 3. Фізична та колоїдна хімія     181(ТЕБХП) 181(ХТІ)
181(ТХ)
181(ТЕБХП)
Харчова хімія. Модуль 4. Основи аналізу харчових об’єктів       181(ТХ)
Харчова хімія. Модуль 4. Основи аналітичної хімії       181(ХТІ)
181(ТЕБХП)
Харчова хімія. Модуль 5. Основи біохімії       181(ХТІ)
181(ТЕБХП)
Харчова хімія. Модуль 6. Хімія харчових речовин       181(ХТІ)
181(ТЕБХП)
Хімія 131 (ПМ)
133 (ІХБВ)
141 (ЕІТ)
142 (ХТТ)
144 (ТЕТ)
186 (КТДВУ)
131 (ПМ)
133 (ІХБВ)
141 (ЕІТ)
142 (ХТТ)
144 (ТЕТ)
186 (КТДВУ)
  131
133
141
142
144
186
Хімія в харчових технологіях. Модуль 1. Загальна та неорганічна хімія 181 (ТХ) 181 (ТХ) 181 (ТХ)  
Хімія в харчових технологіях. Модуль 2. Основи органічної хімії 181 (ТХ) 181 (ТХ) 181 (ТХ)  
Хімія в харчових технологіях. Модуль 3. Основи біохімії 181 (ТХ) 181 (ТХ) 181 (ТХ)  
Хімія в харчових технологіях. Модуль 4. Основи аналітичної хімії 181 (ТХ) 181 (ХТІ)
181 (ТХ)
181 (ТЕБХП)
181 (ТХ)
 
Хімія в харчових технологіях. Модуль 5. Фізична та колоїдна хімія 181 (ТХ) 181 (ТХ) 181 (ТХ)  
Хімія гетероциклів 161 (ХТ) 161 (ХТ) 161 (ХТ) 161
Хімія природних сполук 161 (ХТ) 161 (ХТ)   161

 

МАГІСТРИ
Назва Робочі програми
2023 року
Робочі програми
2022 року
Робочі програми
2021 року
Аналітичні методи контролю якості та безпеки харчових продуктів      
Дизайн лікарських засобів   161 (ХТХДКЗ) 162 (ФБ)
Технологія синтезу і біосинтезу біологічно активних речовин 161 (ХТХДКЗ) 1к
161 (ХТХДКЗ) 2к
  161 (ХТХДКЗ)
Фармацевтична розробка лікарських засобів 162 (ПФБ) 162 (ФБ) 162 (ФБ)

 

Фундаментальні та прикладні наукові дослідження викладачів кафедри спрямовані на вирішення найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного потенціалу, для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави.

Відповідно до основних напрямів науково-інноваційної діяльності України та з урахуванням розвитку наукових шкіл НУХТ наукова робота на кафедрі харчової хімії ведеться за напрямами «Розроблення технологій харчових продуктів оздоровчої та профілактичної дії», «Найважливіші проблеми хімії та розвитку хімічних технологій».

ТЕМИ КАФЕДРАЛЬНИХ НАУКОВО-ДОСЛІДНИХ РОБІТ:

  • Хімічний дизайн та вивчення властивостей сполук гетероциклічної будови 0119U103520 (керівник – проф., д.х.н. С.П. Бондаренко);
  • Розроблення методик визначення автентичності харчових продуктів та їх збагачення мікронутрієнтами 0119U103781 (керівник – проф., д.х.н. С.П. Бондаренко);
  • Розроблення і вдосконалення методів аналізу об’єктів харчової та хімічної технологій, біотехнології та довкілля (керівник – проф., д.х.н. Костенко Є.Є.).

Наукові досягнення співробітників кафедри постійно публікуються у провідних наукових журналах, які реферуються Scopus, PubMed, Index Copernicus, Web of Science, Chemical Abstract Service, EBSCO, CABI Full Text, Google Scholar, ROAD.

З метою всебічного сприяння науковій діяльності студентів на кафедрі функціонує науковий гурток «Алхімік». У розпорядженні молодих науковців три науково-дослідні лабораторії, оснащені всім необхідним обладнанням для проведення наукових досліджень.

1930 рік

Створена хімічна кафедра, на якій вивчались фізична, колоїдна, аналітична, загальна та неорганічна хімії. Першим завідувачем цієї кафедри був доктор хімічних наук, професор Архипович О. Г. Започаткована кафедра органічної хімії, першим очільником якої став професор Оскерко А. Ф.

1950 рік

Реорганізація кафедри органічної хімії. В результаті була створена об’єднана кафедра органічної хімії, біохімії і мікробіології, яка в такому складі функціонувала до 1963 року. Завідувачем об’єднаної кафедри був обраний професор Проценко Д. П.

1954 рік

Виділена у самостійну структурну одиницю кафедра загальної та неорганічної хімії, яку очолив доктор хімічних наук, професор, член-кореспондент АН УРСР Шека І. А.

1965 рік

Як самостійні адміністративні одиниці Київського технологічного інституту харчової промисловості були створені кафедра аналітичної хімії, яку очолив професор Орловський С. Т., та кафедра фізичної та колоїдної хімії, очільником якої був доктор хімічних наук, професор, академік АН УРСР Куриленко О. Д.

2017 рік

На базі кафедр органічної хімії, загальної і неорганічної хімії, аналітичної хімії, фізичної і колоїдної хімії, а також кафедри біохімії, була створена кафедра харчової хімії як структурний підрозділ Навчально-наукового інституту харчових технологій.