Завідувач кафедри
Сімахіна Галина Олександрівна
професор, доктор технічних наук
(створена у 2001 році)
Кафедру технології оздоровчих продуктів відкрито в 2001 р. як відповідь на ті виклики, які постали перед харчовою промисловістю – створення індустрії здорового харчування, пріоритетний розвиток якої уже підтверджено більш ніж 30-річним світовим досвідом виробництва і реалізації оздоровчих продуктів. Сьогодні цей напрям є світовим трендом, вагомість і масштабність якого постійно зростає.
І досі наша кафедра залишається єдиною в Україні, яка готує фахівців саме для цієї принципово нової галузі харчової промисловості. Фахівці, які однаковою мірою обізнані з сучасними медичними знаннями щодо ролі компонентів їжі у функціонуванні організму людини, забезпечуючи підвищення якості життя (або, навпаки, викликаючи різноманітні аліментарні захворювання) та сучасними технологічними процесами виробництва оздоровчих продуктів.
Наші викладачі та здобувачі, як і весь світ, переконані в тому, що саме здорове харчування є для кожної людини запорукою і здоров’я, і кар’єри, і щастя, і сімейної злагоди. Словом, усього того, що складає сенс життя і що ми найбільше цінуємо.
Більш того, і викладачі, і здобувачі кафедри розуміють, що в нинішній час відповідальність за здоров’я нації несуть не лише медики, а й ми – технологи з оздоровчого харчування.
Кафедра стверджує, що технологія оздоровчого харчування вирішує дві найважливіші для кожної людини проблеми:
- суто харчову, тобто забезпечення життєдіяльності організму;
- медичну, тобто забезпечення оптимального здоров’я і високої якості життя, або, за висловом академіка Миколи Амосова, необхідної «кількості здоров’я».
Викладачі кафедри свідомі того, що сьогодні функції технологів-харчовиків охоплюють сферу охорони здоров’я, сферу інтелектуальної та виробничої діяльності, і тому в навчальних планах здобувачів знайшли місце дисципліни медичного спрямування («Основи валеології», «Хімія і фармакогнозія рослин», «Технології природних вітамінів», «Основи фармаконутриціології»), гуманітарного («Інтерактивне спілкування у професійній діяльності», «Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації», «Фахова мова технолога з оздоровчих продуктів»), і технологічного («Технології харчових і дієтичних добавок», «Технології харчових продуктів для дитячого і геродієтичного харчування», «Перспективні технологічні процеси виробництва оздоровчих продуктів» тощо).
Варто підкреслити ще одну специфічну особливість підготовки фахівців на кафедрі ТОП. Сучасна харчова промисловість має різні галузі і виробляє продукцію на різних харчових основах: зерновій, борошняній, молочній, м’ясній, олієжировій тощо. Ці галузі майже не перетинаються і кожна має свій, властивий лише їй спектр продуктів. І лише технологія оздоровчих продуктів охоплює та об’єднує усі ці галузі, оскільки оздоровчі продукти можна виробляти з будь-яких видів сільськогосподарської сировини. Тому саме в сфері технологій оздоровчих продуктів кожен здобувач може знайти своє покликання, створити на будь-якій харчовій основі продукт своєї мрії, і може, саме цей продукт у майбутньому стане брендом харчового виробництва або закладу ресторанного господарства.
З 2017 р. кафедра розпочала підготовку магістрів за освітньо-професійною програмою «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення». В жовтні-грудні 2022 р. ця ОПП була успішно акредитована, в результаті чого кафедра отримала сертифікат №3852, який дає можливість продовжувати підготовку фахівців до липня 2028 р. Експертна комісія відзначила унікальність даної освітньої програми, її актуальність та перспективність, відповідність сучасним вимогам вищої освіти, потребам харчової промисловості, потребам ринку праці, формуванням нових наукових ідей та їх реалізації.
Специфічним видом діяльності кафедри є і те, що практично всі дисципліни, особливо спеціальні, забезпечені авторськими розробками викладачів: «Технологія природних вітамінів» (Іванова В.Д., Сімахіна Г.О., 2016 р.); «Інноваційні технології та продукти» (Українець А.І., Сімахіна Г.О., 2015 р.); «Основи валеології. Валеологічні аспекти харчування» (Сімахіна Г.О., Науменко Н.В., Башта А.О., 2020 р.); «Технологія оздоровчих харчових продуктів» (Сімахіна Г.О., Науменко Н.В., 2015 р.); «Фізіологія людини» (Сімахіна Г.О., Науменко Н.В., 2022 р.); «Перспективні технологічні процеси виробництва оздоровчих продуктів» (Сімахіна Г.О., Науменко Н.В. 2023 р.); «Біологічно активні речовини в харчових технологіях» (Сімахіна Г.О., Науменко Н.В., Стеценко Н.О., 2016 р.); «Методологія наукових досліджень» (Сімахіна Г.О., Науменко Н.В., Камінська С.В., 2023 р.).
Специфічним видом діяльності кафедри є і те, що практично всі дисципліни, особливо спеціальні, забезпечені авторськими розробками викладачів: «Технологія природних вітамінів» (Іванова В.Д., Сімахіна Г.О., 2016 р.); «Інноваційні технології та продукти» (Українець А.І., Сімахіна Г.О., 2015 р.); «Основи валеології. Валеологічні аспекти харчування» (Сімахіна Г.О., Науменко Н.В., Башта А.О., 2020 р.); «Технологія оздоровчих харчових продуктів» (Сімахіна Г.О., Науменко Н.В., 2015 р.); «Фізіологія людини» (Сімахіна Г.О., Науменко Н.В., 2022 р.); «Перспективні технологічні процеси виробництва оздоровчих продуктів» (Сімахіна Г.О., Науменко Н.В. 2023 р.); «Біологічно активні речовини в харчових технологіях» (Сімахіна Г.О., Науменко Н.В., Стеценко Н.О., 2016 р.); «Методологія наукових досліджень» (Сімахіна Г.О., Науменко Н.В., Камінська С.В., 2023 р.), «Біоактивні харчові компоненти і здоров’я» (Сімахіна Г.О., Науменко Н.В., Камінська С.В., 2024 р.), «Технологія продуктів функціонального призначення» (Стеценко Н.О., Сімахіна Г.О., 2024 р.), «Технологія природних харчових сорбентів (Сімахіна Г.О., Бажай -Жежерун С.А., 2024 р.).
З 2020 р. кафедра взяла активну участь у реалізації довгострокового науково-дослідного та просвітницького проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття: стан та перспективи», започаткованого нашим університетом та рядом медичних закладів (клінічних і наукових). На щорічних Міжнародних конференціях з обов’язковою участю науковців зарубіжних країн представляються розробки співробітників та здобувачів кафедри в даному напрямі. На основі усіх розробок наших і зарубіжних науковців, оприлюднених на таких конференціях, формується стратегія і тактика реалізації даного проєкту.
Викладачі кафедри співпрацюють з науковцями медичних закладів на рівні публікацій результатів спільних досліджень (Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзеєва НАМНУ, Академія здорового харчування), участі у науково-практичних конференціях різного рівня («Нутритивне дзеркало здоров’я: чи все є видимим?», «Дієтологічна допомога населенню»), засіданнях круглих столів тощо. Триває співпраця з Інститутом гідробіології НАН України.
Не менш важливою для кафедри є співпраця з підприємствами харчової промисловості. Укладено і успішно реалізуються довгострокові угоди про творчу науково-технічну співпрацю з Приватним акціонерним товариством «Новоград-Волинський хлібозавод» (генеральний директор Сергій Портянко), ТОВ «Фірма «Фавор» (генеральний директор Раїса Михайлова) на період до 31 грудня 2028 року, з ДП «Златодар» (генеральний директор Валерій Буркацький) на період до 31 грудня 2027 року. Співробітники кафедри організовують зустрічі з виробничим персоналом, проводять майстер-класи, просвітницьку та профорієнтаційну роботу. Таким чином кафедра збагачує представників підприємств новітніми науковими даними з особливостей впливу харчових продуктів на функціонування організму людини в будь-яких умовах довкілля, а навзамін отримує неоціненний практичний досвід їх практичної реалізації.
Кафедра технології оздоровчих продуктів працює на підготовку і виховання профі. Ми розуміємо – майбутнє за фахівцями амбіційними, високоосвіченими, стресостійкими, орієнтованими на позитивний результат. А синонімом фаховості технолога з оздоровчих продуктів є престижність цього напряму на світовому ринку. За час своєї діяльності кафедра ( 9 відданих своїй справі викладачів) підготувала для різних галузей харчової промисловості, наукових організацій, вищої школи понад 500 таких випускників, які впевнено заявляють про себе на ринку праці, що характеризується динамікою працевлаштування. Перспективи працевлаштування ще більш оптимістичні – внутрішній і світовий ринки праці, про що свідчить контент-аналіз вакансій.
На думку педагогічного колективу кафедри, у царині технологій оздоровчих продуктів кожен випускник кафедри має відзначатись інтелектом, характером, працездатністю, реальним розумінням вислову: «Навчання впродовж усього життя».
Кафедра, особливо останнім часом (коли життя ставить перед нами нові, неочікувані виклики), мотивує здобувачів до формування навичок самоосвіти. Сьогодні це вагома особиста конкурентна перевага кожного. Це особливо важливо з тієї точки зору, що наші фахівці працюють не в котрійсь із харчових галузей, а однаково готові до виробництва оздоровчих продуктів з будь-яких видів сільськогосподарської сировини, на будь-яких харчових підприємствах.
Кафедра забезпечує відповідність здобувачів головним вимогам до молодих фахівців за рахунок:
- досконалої базової підготовки;
- знання комп’ютерних та інформаційних технологій;
- належних комунікативних навичок;
- професійної і загальнокультурної грамотності;
- мотивації до кар’єрного росту;
- навичок працювати в команді.
Кафедра технології оздоровчих продуктів сприяє становленню лідерів у професійній діяльності, в науці, у самореалізації.
Філософія освітньої, наукової і виховної діяльності викладачів і здобувачів кафедри – здоров’я української нації!