Н У Х Т

Кафедра економіки праці та менеджменту

Завідувач кафедри

Завідувач кафедри
Березянко Тамара Володимирівна
професор, доктор економічних наук

(створена у 2018 році)

Кафедра економіки праці та менеджменту створена шляхом об'єднання однієї з найдавніших (1979 рік, кафедра організації і планування харчової промисловості → менеджменту → менеджменту та адміністрування) і наймолодших (2011 рік, кафедра управління персоналом та економіки праці) кафедр університету.

Колектив науково-педагогічних працівників кафедри надає освітні послуги з підготовки бакалаврів за спеціальністю D3 «Менеджмент», освітніми програмами «Менеджмент» і «Менеджмент персоналу» та магістрів за спеціальністю D3 «Менеджмент», освітніми програмами «Менеджмент персоналу» і «Менеджмент організацій».

За офіційними рейтингами Міністерства освіти і науки України останніх років спеціальність D3 «Менеджмент» традиційно входить до трійки найбільш популярних спеціальностей серед вступників, а попит абітурієнтів на освітню програму «Менеджмент персоналу» обумовлений світовим трендом, що дістався нашої країни, – необхідністю підготовки висококласних спеціалістів з управління найдорожчим капіталом компаній – людськими ресурсами (human resources, HR).

КОНКУРЕНТНИМИ ПЕРЕВАГАМИ КАФЕДРИ ЕКОНОМІКИ ПРАЦІ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ НУХТ Є:

  • за бажанням здобувачів створюються групи із викладанням окремих компонент англійською мовою, що відкриває перспективи працевлаштування і кар'єрного росту у міжнародних компаніях в Україні і за кордоном
  • отримання студентами практичних навичок роботи в пакетах професійних прикладних програм, автоматизованих системах при вивченні спецдисциплін, пов'язаних з використанням ІТ-digital технологій в менеджменті та управлінні персоналом. Для цих потреб при кафедрі функціонує навчальна аудиторія, обладнана сучасною комп'ютерною технікою і мультимедійною апаратурою
  • навчальні плани, за якими здійснюється підготовка майбутніх менеджерів та управлінців персоналом (HR), адаптовані до потреб роботодавців, адже складені з урахуванням рекомендацій компаній – партнерів кафедри та містять дисципліни, що викладаються для студентів аналогічних спеціальностей в європейських вишах
  • позитивний і професійний колектив викладачів, які в тому числі суміщають викладацьку діяльність з роботою за фахом і серед яких 24% докторів, 62% кандидатів економічних наук
  • кафедра активно взаємодіє зі стейкхолдерами.Протягом 2020 року укладено договори про співробітництво із ПАТ ««Українська галузева компанія по виробництву пива, безалкогольних напоїв та мінеральних вод «Укрпиво», ізВсеукраїнською асоціацією пекарів; із Асоціацією «Укроліяпром»;угоду про співробітництво, підтримку та розвиток креативності із українським офісом міжнародної компанії BBDO (міжнародною рекламно-комунікаційною мережею рекламних агенцій). У жовтні 2020 року кафедра виступила одним із ініціаторів укладення угоди про взаємовідносини між Асоціацією «Укркондитерпром» і Національним університетом харчових технологій.
  • науково-педагогічний колектив кафедри орієнтується на новітні методики навчання та розширює зв’язки з підприємствами харчової промисловості, здатними забезпечити практичну спрямованість освіти, створюючи умови для професійного, творчого та особистісного зростання студентів. Організовуються лекторії, зустрічі, майстер-класи від професіоналів-практиків, представників бізнесу, експертів і науковців, наших успішних випускників. Укладено договори по науково-технічне співробітництво, такі як угода із естонською науково-технічною компанією «Теадмус» (листопад 2021 року),угода із Інститутом проблем ринку та економіко-екологічних досліджень Національної академії наук України (ІПРЕЕД НАН України). На початку 2023 року розпочато співробітництво із міжнародною інтегрованою компанією MAZARS(провідною міжнародною консалтинговою фірмою).

Більш детальна інформація про спеціальності – на сайті ННІ ЕіУ:

МЕНЕДЖМЕНТ

МЕНЕДЖМЕНТ ПЕРСОНАЛУ

 

Остання зміна: 27 серпня 2025

Кафедра здійснює підготовку фахівців:

освітнього ступеня «БАКАЛАВР»

Підготовка фахівців у галузі знань D «Бізнес, адміністрування та право» за спеціальністю D3 «Менеджмент» та освітньо-професійною програмою:

  • Менеджмент
Форма навчання Термін навчання
Денна 3 роки 10 місяців
Денна скорочена 1 рік 10 місяців/ 2 роки 10 місяців
Заочна / Дистанційна 4 роки 
Заочна скорочена / Дистанційна скорочена 2 роки 6 місяців / 3 роки 6 місяців

Підготовка фахівців у галузі знань D «Бізнес, адміністрування та право» за спеціальністю D3 «Менеджмент» та освітньо-професійною програмою:

  • Менеджмент персоналу
Форма навчання Термін навчання
Денна 3 роки 10 місяців
Денна скорочена 1 рік 10 місяців/2 роки 10 місяців
Заочна / Дистанційна 4 роки 
Заочна скорочена / Дистанційна скорочена 2 роки 6 місяців / 3 роки 6 місяців

Детальніше...

освітнього ступеня «магістр»

Підготовка фахівців у галузі знань D «Бізнес, адміністрування та право» за спеціальністю D3 «Менеджмент» та освітньо-професійною програмою:

  • Менеджмент організацій 
Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 1 рік 4 місяці


Підготовка фахівців у галузі знань D «Бізнес, адміністрування та право» за спеціальністю D3 «Менеджмент» та освітньо-професійною програмою:

  • Менеджмент персоналу (Human Resource Management)
Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 1 рік 4 місяці

Детальніше...

наукового ступеня «доктор філософії»

Підготовка фахівців на базі освітнього ступеня «Магістр» та ОКР «Спеціаліст» за спеціальністю D3 «Менеджмент»

Форма навчання Термін навчання
Всі форми навчання 4 роки

 

наукового ступеня «доктор наук»

Підготовка фахівців на базі наукового ступеня «Доктор філософії» або кандидат наук за спеціальністю D3 «Менеджмент»

Форма навчання Термін навчання
Денна 2 роки

 

Навчальні дисципліни, які викладаються кафедрою

БАКАЛАВРИ
Назва Робочі програми
2024 року
Робочі програми
2023 року
HR-аналітика 073 (МП) 073 (МП)
HR-навігатор 073 (МП) 073 (МП)
HR-навігатор (англомовний курс) 073 (МП)  
Адміністративний менеджмент   073 (М)
Аудит та сертифікація персоналу   073 (МП)
Бізнес-аналіз підприємства 073 (М) 073 (М)
Бізнес-аналіз підприємства (англомовний курс) 073 (М)  
Бізнес-етика та корпоративна культура 073 (МП) 073 (МП)
Бюджетування та контролінг   073 (МП)
Діджитал-технології (системи) в менеджменті персоналу 073 (М)  
Діловий етикет 073 (М) 073 (М)
Діловодство та організація документообігу 073 (М) 073 (М)
Економіка праці та соціально-трудові відносини 073 (М)
073 (МП)
073 (М)
073 (МП)
Економіка і управління харчових виробництв   181 (ТХ)
Економіка і управління харчових виробництв. Модуль 2. Бізнес-адміністрування   181 (ХТІ)
Економіко-математичні методи і моделі 073 (М)
073 (МП)

292 (МЕ)
072 (ФБСС)
073 (М)
073 (МП)

292 (МЕ)
Економіко-математичні методи і моделі (англомовний курс) 073 (М) 073 (М)
Економічні ризики та методи їх вимірювання і управління 073 (М) 073 (М)
Етика бізнесу 073 (М) 073 (М)
Європейський досвід корпоративної соціальної відповідальності 073 (М)
073 (МП)
 
Зовнішньоекономічна діяльність підприємства 073 (М)
076 (ПТБД)
073 (М)
076 (ПТБД)
Івент менеджмент ВСІ ОПП  
Іміджологія 073 (МП) 073 (МП)
Інвестиційний менеджмент 073 (М) 073 (М)
Інвестиційний менеджмент (англомовний курс) 073 (М) 073 (М)
Кадрове адміністрування 073 (МП) 073 (МП)
Клієнтоорієнтованість бізнесу всі ОПП  
Командоутворення та управління конфліктами 073 (МП) 073 (МП)
Комерційна логістика 073 (М) 075 (М)
076 (ПТБД)
Комунікативний менеджмент 073 (МП) 073 (МП)
Комунікації в HRM    
Комунікаційний менеджмент 073 (М) 073 (М)
Контролінг 073 (М) 073 (М)
Логістика 073 (М) 073 (М)
075 (М)
076 (ПТБД)

Логістика послуг 073 (М) 073 (М)
Менеджмент 051 (ЕП)
051 (ЕПЗБ)
061 (РЗГ)
071 (ОА)
072 (ФБСС)
073 (М)
073 (МП)

075 (М)
076 (ЦБТП)
051 (ЕП)
051 (ЕПЗБ)
071 (ОА)
072 (ФБСС)
073 (М)
073 (МП)

075 (М)
Менеджмент (англомовний курс) 073 (М)
073 (МП)
073 (М)
Менеджмент персоналу 073 (М)
073 (МП)

075 (М)
076 (ПТБД)

073 (М)
073 (МП)

075 (М)
076 (ПТБД)
Менеджмент стартап-проєктів 073 (М)  
Методи обробки та візуалізації даних в менеджменті 073 (М)  
Митне регулювання 073 (М) 073 (М)
Міграційна політика   073 (МП)
Міжнародний фінансовий механізм зовнішньоекономічної діяльності   073 (М)
Мотиваційний менеджмент 073 (МП) 073 (МП)
Обґрунтування та експертиза бізнес-проектів 073 (М) 073 (М)
Організаційний дизайн 073 (М) 073 (М)
Організація та нормування праці в харчовій промисловості 073 (МП)  
Основи ділового спілкування 073 (М)  
Основи менеджменту 053 (ПБУ)  
Оцінювання персоналу 073 (М)  
Підприємництво та соціальні проекти 073 (МП) 073 (МП)
Підприємництво та соціальні проекти (англомовний курс) 073 (МП)  
Прикладна економетрика 073 (М) 073 (М)
Прикладна економетрика (англомовний курс) 073 (М) 073 (М)
Професійна орієнтація 073 (МП) 073 (МП)
Психологія професійної діяльності НЯ 073 (МП)  
Ринок праці та бренд роботодавця 073 (МП) 073 (МП)
Селф-менеджмент 073 (М) 073 (М)
Складська логістика 073 (М) 073 (М)
Соціально-економічна безпека 073 (МП) 073 (МП)
Стратегічний аналіз в управлінні 073 (М) 073 (М)
Стратегічний менеджмент 073 (М) 073 (М)
Сучасні демографічні процеси 073 (МП) 073 (МП)
Тайм-менеджмент 073 (М) 073 (М)
Технології рекрутингу 073 (МП) 073 (МП)
Транспортна логістика та сучасні технології транспортування 073 (М) 073 (М)
Тренінг «Спічрайтинг та мистецтво презентації» 073 (МП)  
Трудове право 073 (МП) 073 (МП)
Управління благополуччям персоналу 073 (МП)  
Управління інноваціями 073 (М)  
Управління конкурентоспроможністю підприємств 073 (М)  
Управління конфліктами 073 (М)  
Управління операційною діяльністю підприємств харчової промисловості 073 (М) 073 (М)
Управління трудовим потенціалом та коучинг 073 (МП) 073 (МП)
Управління трудовими відносинами 071 (ОА) 071 (ОА)
072 (ФБСС)
Управлінські ризики та методи їх вимірювання 073 (М)  
Фізіологія праці та ергономіка 073 (МП)  

 

МАГІСТРИ
Назва Робочі програми
2025 року
Робочі програми
2024 року
Антикризовий менеджмент та санаційне управління D3 (МО) 073 (МОА)
Інноваційне та креативне проектування управлінської діяльності в умовах ризику   073 (МОА)
Інноваційні технології менеджменту персоналу   073 (МП)
Інтелектуальний потенціал   073 (МП)
Інформаційні системи і технології в управлінні D3 (МО) 073 (МП)
073 (МОА)
Корпоративна соціальна відповідальність D3 (МО) 073 (МОА)
Корпоративна соціальна відповідальність в фінансовій сфері   072 (ФБСС)
Корпоративне управління D3 (МО) 073 (МОА)
Лідерство та репутація   061 (РЗГ)
072 (ФБСС)
073 (МОА, МП)
075 (М)
076 (ПТБД)
292 (МЕ)
Менеджмент організацій D3 (МО) 073 (МОА)
Менеджмент продуктивності   073 (МП)
Методи стратегічного дослідження та моделювання в організації   073 (МОА)
Обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків   181 (ТЕБХП)
Пілотні HR-проекти   073 (МП)
Публічне адміністрування   073 (МОА)
Ризики менеджменту персоналу бізнес-організацій   073 (МП)
Соціально відповідальні трудові практики в бізнес-процесах харчової промисловості   073 (МП)
Стратегічне управління конкурентними перевагами D3 (МО)
073 (МОА)
073 (МОА)
Стратегічне управління людськими ресурсами   073 (МП)
Управління в умовах невизначеності   073 (МОА)
Управління змінами   073 (МОА)
Управління інноваційними проектами   131 (ПМ)
133 (ІХВ)
133 (ІФБВ)
133 (ІППВ)
141 (ЕСЕ)
142 (ХТТ)
144 (ТЕТ)
Управління проектами D3 (МО) 073 (МОА)
073 (МП)
Управління талантами та розвиток персоналу   073 (МП)
Чинники успішного працевлаштування   усі ОПП

 

ДОКТОР ФІЛОСОФІЇ
Назва Робочі програми
2024 року
Робочі програми
2023 року
Економіко-математичне моделювання в менеджменті 073 (М) 073 (М)
Концепції корпоративного соціально-відповідального бізнесу 073 (М) 073 (М)
Креативний розвиток персоналу підприємств   073 (М)
Моделі та технології адміністративного менеджменту 073 (М) 051 (Е)
073 (М)
075 (М)
Моделювання економічних процесів 051 (Е) 051 (Е)
Розвиток підприємств в умовах невизначеності   ВСІ ОНП
Соціально-економічна безпека суб'єктів господарювання   051 (Е)
073 (М)
075 (М)
Управління конкурентними перевагами підприємств 073 (М) 073 (М)

Науково-дослідна робота та інноваційна діяльність викладачів та здобувачів кафедри здійснюється за наступними напрямами:

  • Сучасний менеджмент у вирішенні проблем розвитку підприємств харчової промисловості;
  • Теоретико-прикладні підходи до формування соціальної відповідальності підприємств харчової промисловості.

Результати наукових досліджень співробітників кафедри економіки праці та менеджменту публікуються у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз Scopus та WebOfSciense, зокрема, «Journal of Entrepreneurship, Management, and Innovation», «Central European Business Review», «CEUR Workshop Proceedings», «JournalofCommunityPositivePractices», «Eastern-EuropeanJournalofEnterprise Technologies», «ScientificHorizons», «Inmateh – agriculturalengineering», а також відображені у фахових журналах та збірниках наукових праць, як «Східна Європа: економіка, бізнес та управління», «Вчені записки ТНУ ім. В.І. Вернадського», «Вчені записки Київськогонаціональногоекономічногоуніверситету іменіВадимаГетьмана», «Наукові записки Львівського університету бізнесу та права», «EconomicInnovations», «Інтелект ХХІ», «Наукові праці НУХТ», «Інтернаука», «Ефективна економіка», «Економічні інновації», «ModernEconomics», «Інфраструктура ринку», «Економіка і суспільство» тощо.

Викладачі кафедри регулярно беруть участь в авторитетних міжнародних та всеукраїнських конференціях із науковими доповідями.

Лише за 2022 рік кафедрою підготовлено три навчальні посібники, які рекомендовані до видання Вченою радою НУХТ:

- «Менеджмент персоналу»;
- «Організація і планування діяльності підприємств (харчова промисловість);
- «Комерційна логістика».

Професорка кафедри Скопенко Н.С. входить до колективу авторів навчального посібника «Товарна інноваційна політика підприємства», 2022.

Результати наукових пошуків знаходять своє втілення і у вигляді колективних монографій викладачів кафедри, зокрема «Сучасний менеджмент у вирішенні проблем розвитку підприємств харчової промисловості: моделі, стратегії, технології» (2022).

На кафедрі плідно працює два наукові гуртки, результатом роботи яких за 2022 рік стали підготовка наукових статей у періодичних виданнях зарубіжних країн (українською мовою) – 2, статей у фахових виданнях – 12; 63 тез доповідей на наукових конференціях, у тому числі 59 міжнародних:

- науковий гурток «Ефективний менеджер» (керівник: проф. д.е.н. І.О. Галиця);
- науковий гурток «HR-майстерня» (керівники: доц. Мазник Л. В. та Гринюк Ю. М.).

1931 рік

почалася підготовка інженерів-економістів - створено кафедру економіки харчової промисловості.

1970 рік

у Київському технологічному інституті харчової промисловості для підготовки фахівців з економіки, організації промисловості продовольчих товарів вперше створена кафедра організації та планування харчової промисловості. Завідувач кафедри - доктор екномічних наук, професор Рибачук Володимир Микитович.

1979 рік

на базі кафедри організації та планування харчової промисловості створено кафедру організації і управління м'ясо-молочної промисловості.

1998 рік

кафедру перейменовано на кафедру менеджменту.

2002 рік

кафедру перейменовано на кафедру менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності.

2003 рік

кафедра розділена на кафедру менеджменту і кафедру менеджменту зовнішньоекономічної діяльності.

2007 рік

здійснено перший набір студентів за спеціальністю «Управління персоналом та економіка праці» денної форми навчання (кафедрою маркетингу).

2011 рік

рішенням Вченої ради НУХТ виділено кафедру управління персоналом та економіки праці в окремий структурний підрозділ.

Рішенням Вченої ради НУХТ створено кафедру інноваційної діяльності.

2014 рік

відбулося об’єднання кафедри менеджменту ЗЕД та кафедри інноваційної діяльності і створення на їх основі кафедри фандрайзингу та логістики. У грудні 2014 року кафедру перейменовано на кафедру менеджменту ЗЕД та логістики.

2016 рік

відбулося об’єднання двох кафедр: менеджменту і менеджменту ЗЕД та логістики. Кафедра отримала назву менеджменту та адміністрування.

2018 рік

відбулося об’єднання двох кафедр: менеджменту та адміністрування і управління персоналом та економіки праці. Об’єднану кафедру економіки праці та менеджменту очолила доктор економічних наук, доцент Березянко Тамара Володимирівна.