Н У Х Т

«Ресторатор-майбутнього» – конкурс для здобувачів освіти відокремлених структурних підрозділів НУХТ

13 грудня 2021

«Ресторатор-майбутнього» – конкурс для здобувачів освіти відокремлених структурних підрозділів НУХТ

Напередодні новорічних свят і сесійних днів на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції за підтримки деканату факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу вперше відбувся практично-технологічний конкурс «Ресторатор-майбутнього» для здобувачів освіти з відокремлених структурних підрозділів нашого університету, що навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітніми програмами «Ресторанні технології», «Виробництво харчової продукції», «Технології харчування».

Розпочався захід із вітальних і напутніх слів в.о. декана факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Віти Цирульнікової.

Конкурсні змагання для 18 учасників із 5 коледжів тривали з 6 по 9 грудня 2021 р.

Перевірку завдань та оцінювання рівня теоретичних знань (І етап конкурсу) і практичних навиків (ІІ і ІІІ етапи) здійснювало компетентне журі під головуванням шеф-кухаря ресторану середземноморської кухні «Kritikos», випускника факультету, неодноразового учасника рейтингу ТОП-120 UKRAINIAN CULINARY FACES, засновника напряму «Modern Gastro Nostalgia», що має досвід відкриття успішних закладів ресторанного господарства в Україні та Словаччині Андрія Клюса. До складу журі увійшли завідувачка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції (ТРАП), професорка Олександра Нєміріч; доцентка кафедри ТРАП, членкиня «Української ресторанної асоціації» Віра Зуйко, доцентка кафедри ТРАП, що навчалася у Школі працівників ресторанно-готельного бізнесу – ліцеї Жана Друана (м. Париж, Франція) Людмила Дейниченко, магістрантка освітньої програми «Технології в ресторанному господарстві» та діюча шеф-кухарка топового ресторану української кухні «100 років тому вперед» Євгена Клопотенка Алла Запорожан.

Із демонстрацією своїх теоретичних знань у І етапі конкурсу всі учасники справилися на «відмінно».

У ІІ етапі конкурсу (практично-теоретичному) учасники впродовж 60 хв., використовуючи свій теоретичний багаж знань із фаху, пропонували рішення курйозних ситуаційних задач, цікаві ідеї, щодо обслуговування гостей закладу ресторанного господарства з цукровим діабетом чи непереносимістю глютену, алергією; формування та просування бренду «української кухні»; особливостей формування штату для ефективної роботи закладів різної спеціалізації, тощо. На цій стадії конкурсанти змогли відчути себе шеф-кухарями, технологами, HR-manager та управлінцями закладів гостинності. Їх креативність і неординарність вирішення ситуаційних задач була високо оцінена журі.

Довгоочікуваним і завершальним етапом конкурсу став практичний (ІІІ етап). Спершу учасникам рандомно була визначена сировина – груша, заклад ресторанного господарства – кафе-пекарня та група страв – солодкі, які необхідно було приготувати й презентувати.

Тож протягом 8 грудня учасники мали приготувати солодку страву, родзинкою якої б була груша. Учасники працювали кожний індивідуально, записуючи при цьому відео і фотографуючи для майбутньої презентації. Відео і презентації переглядали журі та оцінювали технологічні процеси приготування страв, належний санітарний стан, оформлення та креативність ідеї, відповідність технічному завданню та концепції.

Креативні конкурсанти представили роботи не тільки, як висококласні кухарі, а й як фуд-дизайнери і стилісти, режисери монтажу та професійні фотографи, бо страви видалися неймовірними, що ускладнило вибір журі. Єдиною прикрістю для голови та членів журі була відсутність можливості продегустувати конкурсні страви, але учасники і викладачі коледжів, які їх супроводжували, запевнювали журі в чудових органолептичних показниках страв.

Журі оцінювало команди за критеріями: технічна майстерність приготування страв, складність технік, дотримання санітарно-гігієнічних вимог приготування страви, оригінальність подавання та підходу до реалізації завдання, відповідність стилю до обраного завдання та загальне враження від презентування.

Звісно, на цьому етапі вирішальне слово було за шеф-кухарями, членами журі. До оцінювання етапу організатори долучили су-шефа ресторану «VinoeCucino», закладу-переможця ресторанної премії «Соль», випускника факультету Максима Довгаля, що допомогло визначити окремі номінації.

Після перегляду та детального вивчення робіт учасників наступного дня урочисто були оголошені результати конкурсу.

Підсумки І практично-технологічного конкурсу «Ресторатор-майбутнього» на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу:

- індивідуальні номінації:

«Лідер 2-го етапу»:
Поліна Ляхович та Ольга Стружук (обидві з відокремленого структурного підрозділу «Волинський фаховий коледж»НУХТ);
«Оригінальна ідея 2-го етапу»:
Богдан Тодорюк (відокремлений структурний підрозділ «Київський фаховий коледж ресторанного господарства» НУХТ);
«Краща ідея для сучасного українського ресторану»:
Інна Короленко (відокремлений структурний підрозділ «Вінницький фаховий коледж» НУХТ);
«Технічна майстерність»:
Інна Короленко (відокремлений структурний підрозділ «Вінницький фаховий коледж» НУХТ);
«Цілісність ідеї»:
Дар'я Лантух (відокремлений структурний підрозділ «Сумський фаховий коледж»НУХТ);
«Вибір шефа»:
Ольга Стружук (відокремлений структурний підрозділ «Волинський фаховий коледж»НУХ).

- призові місця:

І місце – Ярослав Гальчук (відокремлений структурний підрозділ «Київський фаховий коледж ресторанного господарства» НУХТ) та Андрій Коляда (відокремлений структурний підрозділ «Сумський фаховий коледж»НУХТ);
ІІ місце – Алла Смолова(відокремлений структурний підрозділ «Сумський фаховий коледж»НУХТ) та Яна Павленко (відокремлений структурний підрозділ «Полтавський фаховий коледж» НУХТ);
ІІІ місце – Поліна Ляхович (відокремлений структурний підрозділ «Волинський фаховий коледж» НУХТ) та Єлизавета Панова (відокремлений структурний підрозділ «Полтавський фаховий коледж» НУХТ).

Учасники отримали цінні подарунки: футболки, шопери та значки з лейблом НУХТ, чашки, попсокети та прянички з лейблом факультету, грамоти та подяки, а також неймовірні книжки від голови журі Андрія Клюса.

За можливість нагородити переможців і лауреатів брендованою продукцією університету і факультету організатори висловлюють подяку студентській раді університету та її голові Ірині Ковшар, а також студентській раді факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу і заступниці декана по роботі зі студентами Олені Тищенко.

Окрему подяку оргкомітет висловлює викладачкам відокремлених структурних підрозділів університету за підготовку та підтримку своїх здобувачів, не зважаючи на їх передсесійну завантаженість: Оксані Цісар, Людмилі Черниш, Альоні Очеретній, Ользі Цуліній, Оксані Палаш, Галині Бугаєвій, Ірині Жарко. Без них і їх допомоги цей захід не відбувся б!

Крім того, за чудову ініціативу проведення такого заходу та кропітку його підготовку, подяка висловлена відповідальній за профорієнтаційну роботу на факультеті, доцентці Вірі Зуйко, за вдалу організацію і достойне проведення заходу – викладачам кафедри ТРАП, доцентці Людмилі Мамченко, старшому викладачу Володимиру Захарову та асистентці Владлені Михайленко.

Колектив кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції дякує конкурсантам за участь, вітає переможців, бажає легкої фінальної сесії, щасливих і неймовірних зимових свят, успішного Атестаційного екзамену та приєднується до слів в.о. декана факультету щодо очікувань побачити всіх їх у сім’ї факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, не лише як гостей, а й як здобувачів освіти!

Опублікований: 13-12-2021
Читайте також:
Нове цікаве завдання вирішують викладачі кафедри машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв

Викладачі кафедри машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв мають нове цікаве завдання – проведення занять для англомовних груп здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» із устаткування закладів готельно-ресторанного господарства. Тут постають несподівані питання: як донести інформацію про машини і апарати до студентів, які...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нове цікаве завдання вирішують викладачі кафедри машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв 15 вересня 2020

Доцент кафедри гуманітарних дисциплін успішно захистила докторську дисертацію

Доцент кафедри гуманітарних дисциплін Оксана Силка успішно захистила докторську дисертацію «Становлення і діяльність громадських організацій в українському селі наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. (на матеріалах Лівобережжя)» за спеціальністю 07.00.01 – історія України у спеціалізованій вченій раді Черкаського національного університету імені Богдан...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Доцент кафедри гуманітарних дисциплін успішно захистила докторську дисертацію 11 червня 2018

Затверджено обсяг держзамовлення для НУХТ на підготовку фахівців у 2020 році

Міністерством освіти і науки України погоджені максимальні обсяги та кваліфікаційний мінімум державного замовлення на прийом у 2020 році до Національного університету харчових технологій для відкритих конкурсних пропозицій, що створені для вступників на основі повної загальної середньої освіти. Окрім цього, затверджена кількість осіб, які зможе пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Затверджено обсяг держзамовлення для НУХТ на підготовку фахівців у 2020 році 28 липня 2020

Моніторинг, звітність і верифікація викидів парникових газів – фахівці НУХТ обговорюють перспективи закону

20 листопада на платформі Міжнародного форуму для сталого розвитку бізнесу відбулося спільне засідання Комітету підприємців з питань природокористування та охорони довкілля при Торгово-промисловій палаті України, громадської ради Мінекоенерго, експертів та аудиторів. Це була дуже динамічна та цікава дискусія щодо законопроекту «Про засади монітори...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Моніторинг, звітність і верифікація викидів парникових газів – фахівці НУХТ обговорюють перспективи закону 22 листопада 2019