Н У Х Т

«Ресторатор-майбутнього» – конкурс для здобувачів освіти відокремлених структурних підрозділів НУХТ

13 грудня 2021

«Ресторатор-майбутнього» – конкурс для здобувачів освіти відокремлених структурних підрозділів НУХТ

Напередодні новорічних свят і сесійних днів на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції за підтримки деканату факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу вперше відбувся практично-технологічний конкурс «Ресторатор-майбутнього» для здобувачів освіти з відокремлених структурних підрозділів нашого університету, що навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітніми програмами «Ресторанні технології», «Виробництво харчової продукції», «Технології харчування».

Розпочався захід із вітальних і напутніх слів в.о. декана факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Віти Цирульнікової.

Конкурсні змагання для 18 учасників із 5 коледжів тривали з 6 по 9 грудня 2021 р.

Перевірку завдань та оцінювання рівня теоретичних знань (І етап конкурсу) і практичних навиків (ІІ і ІІІ етапи) здійснювало компетентне журі під головуванням шеф-кухаря ресторану середземноморської кухні «Kritikos», випускника факультету, неодноразового учасника рейтингу ТОП-120 UKRAINIAN CULINARY FACES, засновника напряму «Modern Gastro Nostalgia», що має досвід відкриття успішних закладів ресторанного господарства в Україні та Словаччині Андрія Клюса. До складу журі увійшли завідувачка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції (ТРАП), професорка Олександра Нєміріч; доцентка кафедри ТРАП, членкиня «Української ресторанної асоціації» Віра Зуйко, доцентка кафедри ТРАП, що навчалася у Школі працівників ресторанно-готельного бізнесу – ліцеї Жана Друана (м. Париж, Франція) Людмила Дейниченко, магістрантка освітньої програми «Технології в ресторанному господарстві» та діюча шеф-кухарка топового ресторану української кухні «100 років тому вперед» Євгена Клопотенка Алла Запорожан.

Із демонстрацією своїх теоретичних знань у І етапі конкурсу всі учасники справилися на «відмінно».

У ІІ етапі конкурсу (практично-теоретичному) учасники впродовж 60 хв., використовуючи свій теоретичний багаж знань із фаху, пропонували рішення курйозних ситуаційних задач, цікаві ідеї, щодо обслуговування гостей закладу ресторанного господарства з цукровим діабетом чи непереносимістю глютену, алергією; формування та просування бренду «української кухні»; особливостей формування штату для ефективної роботи закладів різної спеціалізації, тощо. На цій стадії конкурсанти змогли відчути себе шеф-кухарями, технологами, HR-manager та управлінцями закладів гостинності. Їх креативність і неординарність вирішення ситуаційних задач була високо оцінена журі.

Довгоочікуваним і завершальним етапом конкурсу став практичний (ІІІ етап). Спершу учасникам рандомно була визначена сировина – груша, заклад ресторанного господарства – кафе-пекарня та група страв – солодкі, які необхідно було приготувати й презентувати.

Тож протягом 8 грудня учасники мали приготувати солодку страву, родзинкою якої б була груша. Учасники працювали кожний індивідуально, записуючи при цьому відео і фотографуючи для майбутньої презентації. Відео і презентації переглядали журі та оцінювали технологічні процеси приготування страв, належний санітарний стан, оформлення та креативність ідеї, відповідність технічному завданню та концепції.

Креативні конкурсанти представили роботи не тільки, як висококласні кухарі, а й як фуд-дизайнери і стилісти, режисери монтажу та професійні фотографи, бо страви видалися неймовірними, що ускладнило вибір журі. Єдиною прикрістю для голови та членів журі була відсутність можливості продегустувати конкурсні страви, але учасники і викладачі коледжів, які їх супроводжували, запевнювали журі в чудових органолептичних показниках страв.

Журі оцінювало команди за критеріями: технічна майстерність приготування страв, складність технік, дотримання санітарно-гігієнічних вимог приготування страви, оригінальність подавання та підходу до реалізації завдання, відповідність стилю до обраного завдання та загальне враження від презентування.

Звісно, на цьому етапі вирішальне слово було за шеф-кухарями, членами журі. До оцінювання етапу організатори долучили су-шефа ресторану «VinoeCucino», закладу-переможця ресторанної премії «Соль», випускника факультету Максима Довгаля, що допомогло визначити окремі номінації.

Після перегляду та детального вивчення робіт учасників наступного дня урочисто були оголошені результати конкурсу.

Підсумки І практично-технологічного конкурсу «Ресторатор-майбутнього» на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу:

- індивідуальні номінації:

«Лідер 2-го етапу»:
Поліна Ляхович та Ольга Стружук (обидві з відокремленого структурного підрозділу «Волинський фаховий коледж»НУХТ);
«Оригінальна ідея 2-го етапу»:
Богдан Тодорюк (відокремлений структурний підрозділ «Київський фаховий коледж ресторанного господарства» НУХТ);
«Краща ідея для сучасного українського ресторану»:
Інна Короленко (відокремлений структурний підрозділ «Вінницький фаховий коледж» НУХТ);
«Технічна майстерність»:
Інна Короленко (відокремлений структурний підрозділ «Вінницький фаховий коледж» НУХТ);
«Цілісність ідеї»:
Дар'я Лантух (відокремлений структурний підрозділ «Сумський фаховий коледж»НУХТ);
«Вибір шефа»:
Ольга Стружук (відокремлений структурний підрозділ «Волинський фаховий коледж»НУХ).

- призові місця:

І місце – Ярослав Гальчук (відокремлений структурний підрозділ «Київський фаховий коледж ресторанного господарства» НУХТ) та Андрій Коляда (відокремлений структурний підрозділ «Сумський фаховий коледж»НУХТ);
ІІ місце – Алла Смолова(відокремлений структурний підрозділ «Сумський фаховий коледж»НУХТ) та Яна Павленко (відокремлений структурний підрозділ «Полтавський фаховий коледж» НУХТ);
ІІІ місце – Поліна Ляхович (відокремлений структурний підрозділ «Волинський фаховий коледж» НУХТ) та Єлизавета Панова (відокремлений структурний підрозділ «Полтавський фаховий коледж» НУХТ).

Учасники отримали цінні подарунки: футболки, шопери та значки з лейблом НУХТ, чашки, попсокети та прянички з лейблом факультету, грамоти та подяки, а також неймовірні книжки від голови журі Андрія Клюса.

За можливість нагородити переможців і лауреатів брендованою продукцією університету і факультету організатори висловлюють подяку студентській раді університету та її голові Ірині Ковшар, а також студентській раді факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу і заступниці декана по роботі зі студентами Олені Тищенко.

Окрему подяку оргкомітет висловлює викладачкам відокремлених структурних підрозділів університету за підготовку та підтримку своїх здобувачів, не зважаючи на їх передсесійну завантаженість: Оксані Цісар, Людмилі Черниш, Альоні Очеретній, Ользі Цуліній, Оксані Палаш, Галині Бугаєвій, Ірині Жарко. Без них і їх допомоги цей захід не відбувся б!

Крім того, за чудову ініціативу проведення такого заходу та кропітку його підготовку, подяка висловлена відповідальній за профорієнтаційну роботу на факультеті, доцентці Вірі Зуйко, за вдалу організацію і достойне проведення заходу – викладачам кафедри ТРАП, доцентці Людмилі Мамченко, старшому викладачу Володимиру Захарову та асистентці Владлені Михайленко.

Колектив кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції дякує конкурсантам за участь, вітає переможців, бажає легкої фінальної сесії, щасливих і неймовірних зимових свят, успішного Атестаційного екзамену та приєднується до слів в.о. декана факультету щодо очікувань побачити всіх їх у сім’ї факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, не лише як гостей, а й як здобувачів освіти!

Опублікований: 13-12-2021
Читайте також:
Ключові тренди, що формують майбутнє економіки країни – у фокусі уваги викладачів

Викладачі кафедри економічної теорії взяли участь у конференції «UAFIN.TECH 2024: Future with AI», організованій Українською асоціацією фінтех та інноваційних компаній. Захід став ключовою платформою для обговорення новітніх рішень у сфері цифрової трансформації бізнесу, фінансових технологій та ролі штучного інтелекту в сучасній економіці.  Прогр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ключові тренди, що формують майбутнє економіки країни – у фокусі уваги викладачів 20 грудня 2024

Розвиткові творчих здібностей майбутніх технологів сприяє науковий гурток кафедри фізики

На кафедрі фізики до наукової роботи залучаються здобувачі вищої освіти різних спеціальностей та курсів. У семестрі, що завершився, тут активно працював науковий гурток «Фізика в сучасних харчових технологіях». Наукова діяльність гуртка спрямована на розвиток творчих здібностей майбутніх технологів із метою набуття ними фахових компетенцій, а тако...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розвиткові творчих здібностей майбутніх технологів сприяє науковий гурток кафедри фізики 28 грудня 2019

Насичений тиждень перед Днем відкритих дверей НУХТ кафедри туристичного та готельного бізнесу

Тиждень перед Днем відкритих дверей НУХТ видався дуже активним у плані проведення профорієнтаційних заходів викладачами кафедри туристичного та готельного бізнесу. 26 листопада доцент кафедри Олена Харченко відвідала Опорний навчальний заклад Щасливського навчально-виховного комплексу «Ліцей-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дитячий садок». Нас...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Насичений тиждень перед Днем відкритих дверей НУХТ кафедри туристичного та готельного бізнесу 28 листопада 2019

Викладачі університету відзначають високу вмотивованість студентів, що навчаються за дуальною формою

Родзинкою для кафедри іноземних мов професійного спрямування серед студентів-магістрів стала група МЯ 1-1МД, яка розпочала навчання за дуальною формою. Цей пілотний проект вміщує в собі важливу комплексну формулу: навчання – робота – досвід – стипендія/заробітна плата – конкуренція – кар’єрний зріст – самостійність…І це, навіть, не всі переваги ціє...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі університету відзначають високу вмотивованість студентів, що навчаються за дуальною формою 28 лютого 2018