Н У Х Т

Зміни – закон життя

10 травня 2022

Зміни – закон життя

Зараз Україні як ніколи потрібні справжні професіонали своєї справи, тому навчальний процес в нашому університеті не тільки продовжується, а й вдосконалюється.

Наразі на кафедрі біотехнології і мікробіології закінчилося громадське обговорення оновленого варіанту освітньо-професійної програми (ОПП) «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія». Долучитися до обговорення могли усі охочі: роботодавці, науковці, професіонали галузі.

Приємно, що освітньо-професійна програма зацікавила стейкхолдерів, які високо оцінили зміст програми та структурно-логічну схему підготовки фахівців-біотехнологів. Вони зазначили, що унікальність цієї програми полягає у її спрямованості на підготовку універсального інженера-біотехнолога, здатного працювати практично у всіх сферах  біотехнології. І це не дивно, адже кафедра біотехнології і мікробіології має понад 50-річний досвід підготовки таких фахівців, які працюють на провідних підприємствах біотехнологічної, фармацевтичної, харчової, хімічної галузі, у сфері природоохоронних технологій та відповідних наукових установах.

Але, як відомо, межі досконалості немає, тому на кафедрі вкотре відбулося засідання розширеної робочої групи з перегляду змін до ОПП, під час якого були оговорені та прийняті до уваги усі пропозиції викладачів факультету біотехнології та екологічного контролю, здобувачів і стейкхолдерів.

До обговорення змін активно долучилися деканка факультету Наталія Грегірчак, члени робочої групи – професорка Тетяна Пирог, доцентки Світлана Старовойтова та Світлана Тетеріна, а також завідувач кафедри Віктор Стабніков і доцентка Вікторія Красінько.

Зокрема, була врахована пропозиція к.т.н., доцентки кафедри екологічної безпеки та охорони праці Ольги Євтушенко щодо включення дисципліни  «Менеджмент безпеки праці на підприємстві» до обов’язкових компонентів для забезпечення відповідних програмних результатів навчання та компетентностей здобувачів.

Спираючись на аналіз, проведений гаранткою ОПП Світланою Старовойтовою, закладів вищої освіти України та інших країн світу, що здійснюють підготовку здобувачів-бакалаврів за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія» та суміжними були зроблені зміни в структурно-логічній схемі ОП, враховуючи пропозиції робочої групи, викладачів, здобувачів, стекхолдерів і досвід провідних ЗВО України, а також Umeå University (м. Умео, Швеція), Ludwig Maximilian University of Munich (м. Мюнхен, Німеччина), Universytet Warszawski (м. Варшава, Польща), Science & Technology University of Tartu (м.Тарту, Естонія), Politechnika Warszawska (м. Варшава, Польща), Universitat Autonoma de Barselona (м. Барселона, Іспанія), Tallinn University of Technology (м. Таллін, Естонія), Hochschule Mannheim University of Applied Sciences (м. Мангейм, Німеччина), University of Turku (м. Турку, Фінляндія), Massachusetts Institute of Technology (м. Массачусетс, США), Brock University (м. Сант-Катарінс, Канада), Georg-August-Universität Göttingen (м. Гьотинген, Німеччина).

Враховуючи пропозиції здобувачів 3 курсу, на кафедрі реалізований перехід від блочної системи вибору дисциплін вільного вибору до вибору за переліком дисциплін, що розширює можливості здобувачів щодо студентоцентрованого навчання

За пропозицією лектора, професора кафедри процесів і апаратів харчових виробництв Володимира Зав’ялова до дисципліни «Інжиніринг біопроцесів. Модуль 1. Процеси та апарати біотехнологічних виробництв» введена курсова робота. Такі зміни дозволять значно поглибити вивчення відповідних фахових компетентностей та програмних результатів навчання, як інженерної складової у підготовці фахівців-біотехнологів.

Впроваджено структурування обов’язкової дисципліни «Загальна мікробіологія та вірусологія» введенням двох модулів – модуля 1 «Мікроорганізми, як біологічні агенти» та модуля 2 «Фізіологія росту та метаболізм мікроорганізмів». Доценткою кафедри біотехнології і мікробіології Оксаною Скроцькою  запропоновано розділити по різних семестрах дисципліну «Загальна мікробіологія та вірусологія. Модуль 2» (5 семестр) і «Генетику» (6 семестр) для кращого та ефективнішого набуття відповідних компетентностей та досягнення здобувачами програмних результатів навчання.

Не зважаючи на запровадження досвіду багатьох провідних ЗВО України та світу, на кафедрі біотехнології і мікробіології НУХТ існують й унікальні освітні компоненти. Лише на нашій кафедрі, єдиній у нашому регіоні, здійснюється підготовка здобувачів за напрямком «Харчова біотехнологія», базуючись на досвіді фахівців НУХТ, що розширює професійні можливості та робить наших випускників більш конкурентоспроможними на ринку праці.

Звичайно, удосконаленню немає меж. Тому наші викладачі відкриті до співпраці як з нашими зовнішніми стейкхолдерами, випускниками, так і зі здобувачами та викладачами.

Разом ми – велика сила! Все буде Україна! 

Опублікований: 10-05-2022
Читайте також:
Наукова активність здобувачів-ейчарів на студентській конференції

3 квітня 2023 року відбулося засідання секції «Менеджмент персоналу», в якому взяли участь здобувачі освітнього ступеня «Бакалавр» і «Магістр» спеціальності 073 «Менеджмент» освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» у рамках проведення 89-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді –...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукова активність здобувачів-ейчарів на студентській конференції 04 квітня 2023

Визначені напрямки удосконалення освітньо-наукової програми «Харчові технології» освітнього ступеня «доктор філософії»

В університеті провели локальний моніторинг освітньо-наукової програми підготовки за освітнім ступенем «доктор філософії» за спеціальністю 181 «Харчові технології». Завдяки залученню до керівництва аспірантами, підготовки програм навчальних дисциплін і проведення занять провідних фахівців технологічних кафедр, в нашому університеті є можливості дл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Визначені напрямки удосконалення освітньо-наукової програми «Харчові технології» освітнього ступеня «доктор філософії» 03 лютого 2023

Інтерактивно про спеціальність «Готельно-ресторанна справа» для слухачів підготовчих курсів

30 березня 2019 року старший викладач кафедри готельно-ресторанної справи Олена Блощинська зробила профорієнтаційну презентацію для слухачів підготовчих курсів нашого університету, які вже влітку стануть учасниками вступної кампанії 2019. Відповідальна за профорієнтаційну роботу кафедри познайомила школярів, які, сподіваємося, будуть здобувати вищ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інтерактивно про спеціальність «Готельно-ресторанна справа» для слухачів підготовчих курсів 02 квітня 2019

Онлайн-лекція від стейкхолдерів кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів

За вже сталою традицією залучення стейкхолдерів до проведення лабораторних, практичних і лекційних занять на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів 26 лютого відбулася онлайн-лекція на тему «Харчові волокна. Функціональність без Е-індексу» в колаборації з компанією ТОВ «ПРО-ФАЙБЕР» (ексклюзивний представник компанії JELU-WERKJ. EhrlerGmbH&...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Онлайн-лекція від стейкхолдерів кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів 27 лютого 2025