Н У Х Т

Здорове харчування – принцип життя

24 жовтня 2023

Здорове харчування – принцип життя

Сьогодні на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулась відкрита лекція «Зернові та бобові. Їх використання в аюрведі», яку прочитала професорка Наталія Фролова з дисципліни «Технології аюрведичної харчової продукції».

На початку заняття викладачка продемонструвала здобувачам освіти завдання для самостійного опрацювання додаткового матеріалу, літературу та питання для самоконтролю, розміщені на дистанційній платформі дисципліни. Далі перед поданням основного матеріалу лекції здобувачі для закріплення отриманих знань дали відповіді на запитання за темою попереднього лекційного заняття.

Професорка розпочала з нагадування про основні принципи здорового способу життя та харчування по аюрведі, які базуються на постулатах, що організм – це комплексна система, в якій кожний елемент впливає на інший, другий, що хвороби краще попередити, ніж лікувати. Отже, потрібно не забувати стежити за своїм харчуванням!

Усе, що ми їмо, говоримо, думаємо впливає на рівновагу. Три доші. Доша – є базовим поняттям в аюрведичній медицині. Саме приналежність до тієї чи іншої доші визначає схему харчування. Вважається, що кожна людина складається з п’яти елементів, однак пропорції цих елементів є індивідуальними. Хтось «отримав» більше вогню, тож його доша – Піта, хтось – води та землі, у такому випадку домінує Капха, хтось – ефіру та повітря, що означає першість доші Вата.

Надзвичайно необхідними для кожної доші в аюрведичному харчуванні є злаки та бобові. До повноцінних злаків, які складають основу харчування відносяться рис, пшениця, ячмінь, кукурудза, овес, жито, квіноа, амарант, тощо. У аюрведичних стравах їх використовують для корекції та урізноманітнення аюрведичних раціонів для людей різних конституцій.

Презентація лекторки була наповнена ілюстраціями, які дали змогу не тільки краще сприймати поданий матеріал, але будуть корисними здобувачам і під час виконання практичних і лабораторних занять, і у подальшій фаховій діяльності.

Присутні викладачі відзначили високий рівень викладацької майстерності лекторки, її вміння налагодити контакт із аудиторією, спонукати здобувачів до активної участі у занятті та мотивувати їх до вивчення дисципліни.

Опублікований: 24-10-2023
Читайте також:
Менеджери повинні бути ефективними!

На кафедрі економіки праці та менеджменту Навчально-наукового інституту економіки і управління нашого університету плідно працює науковий гурток «Ефективний менеджер» (науковий керівник – професор Ігор Галиця). На засіданнях гуртка розглядаються найактуальніші проблеми. Зокрема, була проведена інтелектуально-конкурентна гра на основі наукової роз...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Менеджери повинні бути ефективними! 21 лютого 2024

Інноваційні технології магістрантки кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції представлені на кулінарний конкурс

Викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка згідно зі стратегічним планом кафедри на 2022 рік впроваджують «зони елітарної освіти» з організацією для здобувачів-відмінників індивідуального підходу щодо виконання науково-дослідної роботи у рамках с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інноваційні технології магістрантки кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції представлені на кулінарний конкурс 15 грудня 2022

Пропозиції молодих учених щодо сучасного менеджменту підприємств

18 листопада 2021 р. на кафедрі економіки праці та менеджменту відбулася ХІІ Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих учених «Внесок молодих вчених у розбудову сучасного менеджменту підприємств». У конференції взяли участь понад 100 здобувачів вищої освіти з різних закладів вищої освіти. Відкрила наукове зібрання ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пропозиції молодих учених щодо сучасного менеджменту підприємств 22 листопада 2021

Особливий день факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

26 лютого 2020 року – особливий день для факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, який по-родинному тепло прощався зі 152 випускниками магістерських освітніх програм «Технології в ресторанному господарстві», «Технології аюрведичних харчових продуктів», «Готельна і ресторанна справа», «Туризмознавство» денної та заочної форм навчанн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Особливий день факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 28 лютого 2020