Н У Х Т

Здорове харчування – принцип життя

24 жовтня 2023

Здорове харчування – принцип життя

Сьогодні на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулась відкрита лекція «Зернові та бобові. Їх використання в аюрведі», яку прочитала професорка Наталія Фролова з дисципліни «Технології аюрведичної харчової продукції».

На початку заняття викладачка продемонструвала здобувачам освіти завдання для самостійного опрацювання додаткового матеріалу, літературу та питання для самоконтролю, розміщені на дистанційній платформі дисципліни. Далі перед поданням основного матеріалу лекції здобувачі для закріплення отриманих знань дали відповіді на запитання за темою попереднього лекційного заняття.

Професорка розпочала з нагадування про основні принципи здорового способу життя та харчування по аюрведі, які базуються на постулатах, що організм – це комплексна система, в якій кожний елемент впливає на інший, другий, що хвороби краще попередити, ніж лікувати. Отже, потрібно не забувати стежити за своїм харчуванням!

Усе, що ми їмо, говоримо, думаємо впливає на рівновагу. Три доші. Доша – є базовим поняттям в аюрведичній медицині. Саме приналежність до тієї чи іншої доші визначає схему харчування. Вважається, що кожна людина складається з п’яти елементів, однак пропорції цих елементів є індивідуальними. Хтось «отримав» більше вогню, тож його доша – Піта, хтось – води та землі, у такому випадку домінує Капха, хтось – ефіру та повітря, що означає першість доші Вата.

Надзвичайно необхідними для кожної доші в аюрведичному харчуванні є злаки та бобові. До повноцінних злаків, які складають основу харчування відносяться рис, пшениця, ячмінь, кукурудза, овес, жито, квіноа, амарант, тощо. У аюрведичних стравах їх використовують для корекції та урізноманітнення аюрведичних раціонів для людей різних конституцій.

Презентація лекторки була наповнена ілюстраціями, які дали змогу не тільки краще сприймати поданий матеріал, але будуть корисними здобувачам і під час виконання практичних і лабораторних занять, і у подальшій фаховій діяльності.

Присутні викладачі відзначили високий рівень викладацької майстерності лекторки, її вміння налагодити контакт із аудиторією, спонукати здобувачів до активної участі у занятті та мотивувати їх до вивчення дисципліни.

Опублікований: 24-10-2023
Читайте також:
Магістранти-біотехнологи підкорюють АТ «Фармак»

Шлях до дружної родини АТ «Фармак» здобувача ІІ курсу магістратури кафедри біотехнології і мікробіології Костянтина Цвєткова розпочався набагато раніше, ніж він отримав можливість проходити переддипломну практику на цьому підприємстві. Це сталося влітку 2021 року, майже відразу після завершення його навчання в університеті і отримання ступеня «Бака...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістранти-біотехнологи підкорюють АТ «Фармак» 11 жовтня 2022

Новий науковий рік із «Cella mirabilis»

Науково-дослідна робота студентів є тим особливим компонентом освітнього процесу на кафедрі біотехнології і мікробіології, який дозволяє не тільки підвищити якість підготовки фахівців-біотехнологів, здатних творчо мислити і самостійно вирішувати складні завдання, пов’язані з невизначеністю умов біотехнологічних систем, але також є одним із найважли...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новий науковий рік із «Cella mirabilis» 20 січня 2023

Сучасні рішення у теплоенергетиці: гостьова лекція експерта компанії «Данфос»

19 лютого 2025 року в рамках навчального процесу на кафедрі теплоенергетики та холодильної техніки відбулася гостьова лекція експерта-практика в галузі теплоенергетики, спеціаліста з розвитку проєктів компанії «Данфос ТОВ» Олександра Гута. Лектор представив тематичний матеріал, присвячений сучасним підходам до впровадження індивідуальних теплових ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасні рішення у теплоенергетиці: гостьова лекція експерта компанії «Данфос» 20 лютого 2025

Київський молодіжний центр рекомендує вступникам спеціальності, за якими готують у НУХТ

Вступ, вступник, пріоритет, прохідний бал – чи не найпопулярніші слова наразі. І це не дивно, адже 1 серпня розпочалася реєстрація електронних кабінетів, а 13-го стартує процес вступу до закладів вищої освіти. Дехто досі вагається, який університет обрати. Усі опції виглядають дуже привабливими, але як обрати ту єдину? Київський молодіжний центр ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Київський молодіжний центр рекомендує вступникам спеціальності, за якими готують у НУХТ 06 серпня 2020