Н У Х Т

Здорове харчування від дитинства до довголіття – фокус уваги науковців, медиків і виробничників

25 листопада 2022

Здорове харчування від дитинства до довголіття – фокус уваги науковців, медиків і виробничників

25 листопада 2022 року в університеті відбулася ІІ міжнародна міжгалузева науково-практична конференція «Здорове харчування від дитинства до довголіття: стан і перспективи», яка зібрала науковців-харчовиків, медиків, економістів, виробників.

Відкрив роботу наукового зібрання ректор Олександр Шевченко. Він тепло привітав учасників і гостей заходу та наголосив на важливості тематики конференції, адже здоров’я справедливо посідає особливе місце у системі людських цінностей, усвідомлюється як неоціненне благо, як умова існування і самореалізації, як складова щастя та добробуту. І саме доступне, збалансоване та безпечне харчування є основою здорового та гармонійного життя людини, профілактики захворювань, адаптації до навколишнього природного середовища. Досвід багатьох країн світу переконливо свідчить, що послідовна комплексна державна політика в харчовій галузі, спрямована на забезпечення громадян повноцінним та адекватним харчуванням, дає реальну можливість не тільки зберігати, але і «управляти» здоров'ям і мати позитивні результати в зниженні рівня захворюваності та поліпшення показників здоров'я населення. Ми уже давно дійшли висновку, що необхідно запровадження комплексного міжсекторального характеру діяльності, який повинен ґрунтуватися на таких сегментах, як сільське господарство, харчові технології, харчова промисловість, торгівля, охорона здоров’я. Тільки комплексний підхід, співробітництво та координація дій щодо організації харчування дадуть змогу реалізувати визначений державою курс на здорове, повноцінне, якісне та безпечне харчування. Ректор висловив сподівання, що пріоритетні питання, винесені на обговорення, сприятимуть розвитку виробництва якісних продуктів в Україні, поліпшенню здоров’я нації, подальшій взаємодії науки, освіти та виробництва.

У рамках пленарного дослідження заслухали низку цікавих і різнопланових доповідей на актуальні теми.

Про впровадження ідеології сучасного здорового харчування як одного з основних факторів формування та підвищення рівня здоров’я, зниження ризиків розвитку життєзагрозливих кардіо-метаболічних захворювань і збільшення тривалості життя кожної людини йшлося у виступі член-кореспондента НАМН України, д.м.н., завідувача кафедри діабетології НУОЗ імені П.Л. Шупика Бориса Маньківського.

У фокусі уваги доповіді д.м.н., професорки ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України Марії Гуліч було здорове харчування протягом життя, як фактор запобігання захворюваням: політика ВООЗ та вітчизняний досвід.

Науковим і практичним аспектам використання пшеничного цільнозернового борошна та продуктів перероблення круп’яних культур у виробництві хлібобулочних виробів присвятила свій виступ к.т.н., доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів нашого університету Лариса Михонік.

Про роль модифікації харчування у профілактиці та лікуванні неалкогольної жирової хвороби печінки як предиктора розвитку життєвозагрозливих захворювань серцево-судинної, ендокринної, гепатобіліарної систем, органів шлунково-кишкового тракту та інших присутні дізналися від  к.м.н., головного лікаря ТОВ «Інститут еластографії», президента Української асоціації фахівців УЗ-діагностики Олега Динника.

Д.т.н., завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів НУХТ Василь Пасічний розповів про фортифікацію м’ясних продуктів функціонального призначення.

На ролі торгових мереж у формуванні харчових звичок і у просуванні якісних продуктів здорового харчування акцентувала увагу д.т.н., професорка Державного торговельно-економічного університету Наталія Притульська.

Фахівці відділення кардіо-метаболічних захворювань клініки для дорослих НМЦ дитячої кардіології і кардіохірургії – к.м.н., завідувач відділення Євген Марушко і к.м.н., ендокринолог-дієтолог Ольга Озерянська розповіли про наслідки метаболічного синдрому у пацієнтів із порушенням харчової поведінки та раціон харчування при ЦД2 і метаболічному синдромі, як основу оптимальної моделі здорового і профілактичного харчування для населення.

Здорове харчування і нові виклики перед харчовою індустрією були головним акцентом доповіді д.т.н., професорки, завідувачки кафедри технології оздоровчих продуктів НУХТ Галини Сімахіної.

Про нові вимоги та можливості щодо забезпечення якості та безпечності молока, яке вводиться в обіг, говорила к.вет.н., головна експертка Швейцарсько-української  програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) Тетяна Гаркавенко.

Перспективи організації здорового харчування пацієнтів і харчову інфраструктуру у закладах охорони здоров'я висвітлила координаторка Громадської спілки «Академія харчування пацієнтів» Яна Лисак.

Досвідом удосконалення асортименту хлібобулочних виробів продукцією оздоровчо-профілактичного призначення поділилася заступниця директора Центральної виробничо-технологічної лабораторії ОПХП «Укрхлібпром» Лариса Деркач.

Потенціалу та тенденціям розвитку дитячого харчування був присвячений виступ генеральної директорки Національної асоціації виробників дитячого харчування «Укрконсервмолоко» Тамари Нагайцевої.

Далі на зв’язку були фахівці ТОВ «Житомирбіопродукт» – про технології виробництва рослинних олій зі злаків, насіння, горіхів овочевих і трав’янистих культур для спеціальних медичних цілей із максимальним збереженням корисних властивостей природної сировини і кількісним контролем нутрієнтів у складі продукту розповів директор Микола Івасенко. Дієтологиня-нутріціолог, медична консультантка підприємства Людмила Осіння присвятила свою доповідь ролі дієтичного супроводження у лікуванні та профілактиці захворювань. Також лікарка розповіла про індивідуальні програми харчування з використанням рослинних олій, шротів і інших функціональних продуктів харчування для підсилення терапевтичної дії медикаментозного лікування та зниження його побічних дій.

Своїми напрацюваннями в корекції ліпідного спектру крові та профілактиці серцево-судинних захворювань та міркуваннями про роль здорового харчування поділилася к.м.н., кардіологиня-ліпітолог Житомирського обласного діагностичного центру Світлана Гаркуша.

Комерційна директорка виробництва ТОВ «Спориш» (ТМ «Смузі на гарбузі») Людмила Денисюк висвітлила тему виробництва напоїв на основі гарбуза з максимальним збереженням його унікальних корисних властивостей.

На комплексному підході в питаннях здорового харчування від народження і впродовж життя наголосив голова Київського науково-технічного товариства харчової промисловості України Юрій Задніпряний.

Роль снеків для перекусів у сучасному стилі життя – тема виступу Костянтина Гетти, власника ТМ «Доброїж» з м. Суми. Також підприємець розповів про виробництво максимально корисних снеків із мінімальним промисловим переробленням складових.

На жаль, через проблеми зі зв’язком кілька доповідачів не змогли приєднатися й представити свої напрацювання. Та оргкомітет запланував проведення кількох круглих столів за тематикою конференції, тож сподіваємося почути й обговорити їх доповіді у рамках цих заходів.

Модерував конференцію проректор з наукової роботи Сергій Токарчук. Підводячи підсумки сьогоднішньої насиченої й плідної роботи, він зокрема зазначив, що науковий захід, який відбувається уже вдруге, став платформою для взаємозбагачення науковими досягненнями й визначення ефективних шляхів практичного застосування своїх здобутків.

Проректор висловив подяку усім доповідачам і гостям, хто доєднався, незважаючи на складну ситуацію, й побажав учасникам конференції мирного неба, наснаги й найповнішої реалізації свого потенціалу, а також висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю й запросив долучатися до наступних заходів, щоб спільно вирішувати нагальні проблеми покращення здоров’я нації. Разом ми – сила! 

Опублікований: 25-11-2022
Читайте також:
Зустріч трудового колективу з народним депутатом відбулася у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ

26 червня 2019 року у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості нашого університету відбулася зустріч трудового колективу з народним депутатом України Володимиром Мельниченком. З нагоди завершення навчального року, за творчий підхід до організації навчально-виховного процесу, якісну підготовку фахівців для харчової промисловості він ві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зустріч трудового колективу з народним депутатом відбулася у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ 26 червня 2019

Підвищення кваліфікації працівників галузі триває!

У навчально-науковому комплексі Національного університету харчових технологій створений повний цикл навчання впродовж усього життя. У структурі успішно функціонують фахові коледжі, що забезпечують передвищу підготовку, навчально-наукові інститути і факультети, де здобувається повна вища освіта, а також інститути післядипломного навчання, де проход...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підвищення кваліфікації працівників галузі триває! 11 вересня 2020

Профорієнтаційна зустріч зі студентами Волинського коледжу НУХТ

13 листопада 2019 року у рамках підтримки зв’язків зі структурними підрозділами доцентом кафедри туристичного та готельного бізнесу НУХТ Віктором Тринчуком була проведена профорієнтаційна зустріч зі студентами Волинського коледжу НУХТ. Під час лекції були обговорены важливі питання, зокрема: особливості вступу до університету та навчання осіб із д...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтаційна зустріч зі студентами Волинського коледжу НУХТ 14 листопада 2019

«DIY_EDU_SPACE» увійшов у топ-100 кращих соціальних проектів України

Нещодавно відбулося урочисте вручення премій Social Project Awards – конкурсу, що популяризує соціальні проекти і соціальні інновації, створені талановитими громадськими діячами, які формують майбутнє країни. Організатори конкурсного відбору на здобуття премії – громадська організація «Нове Майбутнє» та журнал «PROactive»; генеральний партнер прем...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«DIY_EDU_SPACE» увійшов у топ-100 кращих соціальних проектів України 17 грудня 2018