Н У Х Т

Завідувач кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції успішно захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора технічних наук

21 червня 2019

Завідувач кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції успішно захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора технічних наук

20 червня 2019 р. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.058.07 відбувся захист дисертаційної роботи «Наукове обґрунтування та розроблення технологій сушеної харчової продукції і харчових продуктів з її використанням» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук завідувачем кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олександрою Нєміріч. Науковий консультант – доктор технічних наук, професор Харківського державного університету харчування та торгівлі Микола Погожих.

Здобувач сформувала напрями залучення до технологічних потоків сушеної харчової продукції, що є з фізіологічної точки зору концентратом усіх необхідних для організму людини нутрієнтів, а за технологічним призначенням – напівфабрикатами високого ступеня готовності. Докторант досліджувала технології сушених харчових продуктів на свіжих капусті, кабачках, топінамбурі, моркві, відвареній на парі яловичині, пасті з крові великої рогатої худоби з сушеними плодами шипшини, а також модельних системах із сушеною харчовою продукцією, традиційних й інноваційних харчових продуктах. У процесі досліджень здобувачеві вдалося сформувати універсальний функціонально-технологічний потенціал сушеної харчової продукції, що є основою для розроблення, удосконалення технологій, моделювання та проєктування рецептурного складу харчових продуктів за групами та видами з її використанням або при взаємозамінності інгредієнтів. При цьому була розроблена технологія сушеної харчової продукції при використанні сушіння зі змішаним тепловідведенням (ЗТП-сушіння), встановлені закономірності формування регідратаційних властивостей сушеної харчової продукції залежно від режимів ЗТП-сушіння, доведено, що за раціональних режимів ЗТП-сушіння відбуваються мінімальні перетворення полісахаридів овочевої сушеної харчової продукції, максимальне збереження мікроструктури її тканин, вперше доведено, що ЗТП-сушіння сприяє формуванню частинок сушеної харчової продукції з розвиненими поровим простором і поверхнею їх взаємодії та розподілу водної фази з високою енергією зв’язку гідратаційних полі- та мономолекулярних шарів у структурі.

Офіційними опонентами виступили професор кафедри технології і організації ресторанного господарства Київського національного торговельно-економічного університету Тетяна Юдіна, завідувач кафедри технології ресторанного і оздоровчого харчування Одеської національної академії харчових технологій, професор Любов Тележенко, завідувач кафедри готельно-ресторанної та курортної справи Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», професор Тетяна Капліна. Крім того, відгуки на роботу надійшли від науковців 11 наукових установ і закладів вищої освіти України.

Змістовна й інформативна доповідь здобувача викликала низку запитань членів спецради, на які були дані впевнені й аргументовані відповіді. Так само докладно й аргументовано докторант відповіла на зауваження, висловлені у відгуках офіційних опонентів і науковців.

Тепло підтримав і високо оцінив науковий потенціал і людські якості здобувачки науковий консультант  Микола Погожих. Під час обговорення члени спецради відзначили актуальність і наукову новизну дисертаційного дослідження Олександри Нєміріч, його інвестиційну привабливість, що підтверджена актами на впровадження на підприємствах України. Звернули вони увагу і на інноваційність роботи, підкріплену значною кількістю патентів на винахід.  

Підтримати свого завідувача прийшли викладачі, співробітники й аспіранти кафедри технології ресторанної та аюрведичної продукції майже у повному складі. Також колегу підтримали колективи кафедр готельно-ресторанної справи, експертизи харчових продуктів, технології оздоровчих продуктів, процесів і апаратів харчових виробництв.

Ґрунтовне опрацювання теми, значний обсяг виконаних досліджень, якість й глибина дисертаційного дослідження, його актуальність, інноваційність й економічна вигідність принесли докторанту науковий ступінь доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.16 – технологія харчової продукції.

Вітаємо Олександру Нєміріч із успішним захистом дисертаційного дослідження, здобуттям наукового ступеня доктора наук і бажаємо наснаги й нових наукових проривів!

Опублікований: 21-06-2019
Читайте також:
Історія ресторанного успіху від роботодавців – здобувачам вищої освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Відбувся ще один гостьовий лекторій для здобувачів вищої освіти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» від роботодавців – кофаундерок мережі ресторанів «Fiji Group Restaurants». У прямому ефірі із студентами були спікерки – Олена Жигун-Журба і Альона Басецька з темою «Від офіціанта до співвласника. Коротко про історію успіху ресторанів Fiji...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Історія ресторанного успіху від роботодавців – здобувачам вищої освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 01 листопада 2021

Ще два аспіранти кафедри технології хлібопекарських та кондитерських виробів успішно захистили дисертації

На засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.058.06 відбулися захисти дисертаційних робіт аспірантів кафедри технології хлібопекарських та кондитерських виробів Есьми Халікової і Юлії Звягінцевої-Семенець. Дисертаційна робота Есьми Халікової «Забезпечення тривалості зберігання хлібобулочних виробів з пшеничного борошна застосуванням комплексних п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ще два аспіранти кафедри технології хлібопекарських та кондитерських виробів успішно захистили дисертації 01 лютого 2019

Удосконалення педагогічної майстерності викладачами кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації

25 березня викладач кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації Людмила Шапран взяла участь у роботі науково-методичного семінару для вчителів англійської мови в рамках заходу Oxford Days in Kyiv. Семінар був організований видавництвом Oxford University Press і присвячений темам підготовки до письмової частини ЗНО та мистецтву створен...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Удосконалення педагогічної майстерності викладачами кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації 26 березня 2019

Професійні інсайти на гостьовій лекції

8 лютого 2023 року за ініціативи кафедри туристичного та готельного бізнесу у партнерстві з кафедрою технології м'яса і м'ясних продуктів відбулася гостьова лекція к.е.н., директорки туроператора «Орнамент України», співзасновниці і координаторки  проекту «Дійсна наука», учасниці багатьох міжнародних виставок Олени Казьміної. Лекція читалася для з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Професійні інсайти на гостьовій лекції 09 лютого 2023