Н У Х Т

Завідувач кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції успішно захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора технічних наук

21 june 2019

Завідувач кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції успішно захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора технічних наук

20 червня 2019 р. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.058.07 відбувся захист дисертаційної роботи «Наукове обґрунтування та розроблення технологій сушеної харчової продукції і харчових продуктів з її використанням» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук завідувачем кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олександрою Нєміріч. Науковий консультант – доктор технічних наук, професор Харківського державного університету харчування та торгівлі Микола Погожих.

Здобувач сформувала напрями залучення до технологічних потоків сушеної харчової продукції, що є з фізіологічної точки зору концентратом усіх необхідних для організму людини нутрієнтів, а за технологічним призначенням – напівфабрикатами високого ступеня готовності. Докторант досліджувала технології сушених харчових продуктів на свіжих капусті, кабачках, топінамбурі, моркві, відвареній на парі яловичині, пасті з крові великої рогатої худоби з сушеними плодами шипшини, а також модельних системах із сушеною харчовою продукцією, традиційних й інноваційних харчових продуктах. У процесі досліджень здобувачеві вдалося сформувати універсальний функціонально-технологічний потенціал сушеної харчової продукції, що є основою для розроблення, удосконалення технологій, моделювання та проєктування рецептурного складу харчових продуктів за групами та видами з її використанням або при взаємозамінності інгредієнтів. При цьому була розроблена технологія сушеної харчової продукції при використанні сушіння зі змішаним тепловідведенням (ЗТП-сушіння), встановлені закономірності формування регідратаційних властивостей сушеної харчової продукції залежно від режимів ЗТП-сушіння, доведено, що за раціональних режимів ЗТП-сушіння відбуваються мінімальні перетворення полісахаридів овочевої сушеної харчової продукції, максимальне збереження мікроструктури її тканин, вперше доведено, що ЗТП-сушіння сприяє формуванню частинок сушеної харчової продукції з розвиненими поровим простором і поверхнею їх взаємодії та розподілу водної фази з високою енергією зв’язку гідратаційних полі- та мономолекулярних шарів у структурі.

Офіційними опонентами виступили професор кафедри технології і організації ресторанного господарства Київського національного торговельно-економічного університету Тетяна Юдіна, завідувач кафедри технології ресторанного і оздоровчого харчування Одеської національної академії харчових технологій, професор Любов Тележенко, завідувач кафедри готельно-ресторанної та курортної справи Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», професор Тетяна Капліна. Крім того, відгуки на роботу надійшли від науковців 11 наукових установ і закладів вищої освіти України.

Змістовна й інформативна доповідь здобувача викликала низку запитань членів спецради, на які були дані впевнені й аргументовані відповіді. Так само докладно й аргументовано докторант відповіла на зауваження, висловлені у відгуках офіційних опонентів і науковців.

Тепло підтримав і високо оцінив науковий потенціал і людські якості здобувачки науковий консультант  Микола Погожих. Під час обговорення члени спецради відзначили актуальність і наукову новизну дисертаційного дослідження Олександри Нєміріч, його інвестиційну привабливість, що підтверджена актами на впровадження на підприємствах України. Звернули вони увагу і на інноваційність роботи, підкріплену значною кількістю патентів на винахід.  

Підтримати свого завідувача прийшли викладачі, співробітники й аспіранти кафедри технології ресторанної та аюрведичної продукції майже у повному складі. Також колегу підтримали колективи кафедр готельно-ресторанної справи, експертизи харчових продуктів, технології оздоровчих продуктів, процесів і апаратів харчових виробництв.

Ґрунтовне опрацювання теми, значний обсяг виконаних досліджень, якість й глибина дисертаційного дослідження, його актуальність, інноваційність й економічна вигідність принесли докторанту науковий ступінь доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.16 – технологія харчової продукції.

Вітаємо Олександру Нєміріч із успішним захистом дисертаційного дослідження, здобуттям наукового ступеня доктора наук і бажаємо наснаги й нових наукових проривів!

Published on: 21-06-2019
Read also:
Ще один випускник освітньо-наукової програми «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» готовий до захисту дисертації

На кафедрі електропостачання і енергоменеджменту відбувся науковий фаховий семінар, на якому розглянули дисертаційну роботу випускника освітньо-наукової програми «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» Ярослава Онищенка на здобуття освітнього ступеня «Доктор філософії». Здобувач представив дисертаційну роботу «Підвищення енергоефект...

READ YOURSELF

Ще один випускник освітньо-наукової програми «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» готовий до захисту дисертації 26 september 2023

Лекція аспірантки для менеджерів персоналу

6 травня 2024 року у рамках проходження педагогічної практики аспірантка Анастасія Рудова прочитала лекцію «Кадрові ризики та заходи їх попередження» з дисципліни «Менеджмент персоналу для здобувачів третього курсу групи МП3-8 освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» та груп МН3-7, МН3-6 освітньо-професійної програми «Менеджмент». Анас...

READ YOURSELF

Лекція аспірантки для менеджерів персоналу 07 may 2024

Усі особливості рекрутингового процесу PwC для студентів кафедри фінансів

Для забезпечення належної професійної підготовки студентів однією з цілей кафедри фінансів є організація зустрічей із представниками компаній-лідерів ринку фінансових послуг. Визнаним лідером аудиторських і консалтингових послуг в Україні є компанія PwC (PricewaterhouseCoopers), яка пропонує безліч можливостей для професійного та особистісного роз...

READ YOURSELF

Усі особливості рекрутингового процесу PwC для студентів кафедри фінансів 15 april 2019

Великодній майстер-клас для здобувачів освіти від успішної випускниці факультету ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка

Щороку з пробудженням природи українці готуються до великого та світлого свята Великодня. Процес підготовки традиційно розпочинається з пошуку смачненької рецептури великодньої випічки, підбору інгредієнтів та кропіткої праці з її виготовлення. 7 квітня 2023 р. за ініціативи деканки факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені пр...

READ YOURSELF

Великодній майстер-клас для здобувачів освіти від успішної випускниці факультету ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка 11 april 2023