Н У Х Т

Заклади вищої освіти вперше зможуть отримати від держави базове фінансування на науку

15 січня 2019

Заклади вищої освіти вперше зможуть отримати від держави базове фінансування на науку

На 2019 рік у державному бюджеті вперше передбачено кошти для базового фінансування науки в закладах вищої освіти – 100 млн. гривень. Про це пише в своїй статті для «Дзеркала тижня» заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха.

До цього виші могли отримати лише короткострокове конкурсне фінансування під конкретні вузькі проекти.

Максим Стріха відзначає, що цей крок «стане 2019 року по-справжньому революційним для нашої наукової системи: наука в університетах уперше почне реально зрівнюватися за інституційною спроможністю з наукою в науково-дослідних установах. Оскільки національна наукова система є єдиним цілісним організмом, то виграють від цього всі: і університети, які утвердяться як важливі осередки досліджень, і академічні інститути, які отримають дієвих партнерів на науковому полі».

Кошти на базове фінансування науки виші зможуть отримати за результатами атестації. Її процедура та механізм надання коштів були розроблені МОН і затверджені Урядом. 

Так, у межах атестації оцінюватимуть не заклад у цілому, а окремі наукові напрями. Їх визначено сім:
- Аграрні науки та ветеринарія
- Воєнні науки та національна безпека
- Гуманітарні науки та мистецтво
- Суспільні науки
- Біологія та охорона здоров’я
- Математичні науки та природничі науки
- Технічні науки.

За підсумками оцінювання кожний науковий напрям вишу відноситимуть до однієї з трьох груп – А, Б, В – або визнаватимуть таким, що взагалі не пройшов атестацію. Саме ті напрями, що будуть атестовані за найвищим рівнем, отримають передбачені бюджетом кошти на базове фінансування науки. Вони йтимуть на проведення пріоритетних досліджень, оновлення обладнання, зарплату технічного персоналу тощо і дозволять університетам будувати довгострокову дослідницьку політику.

Наразі конкретна методика оцінювання наукової діяльності вишів перебуває на фінальному етапі затвердження.

Опублікований: 15-01-2019
Читайте також:
Забезпечено високий рівень практичної підготовки здобувачів першого курсу

За підтримки керівництва ПрАТ «МХП» у рамках вивчення дисципліни «Вступ до харчових технологій: практичні і теоретичні аспекти. Модуль 5» для здобувачів спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія» протягом лютого-березня 2024 року було організовано проведення лабораторних робіт у Кулінарно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Забезпечено високий рівень практичної підготовки здобувачів першого курсу 18 березня 2024

Конкурс фахової майстерності підтвердив високий рівень підготовки наших студентів

У Кропивницькому інженерному коледжі ЦНТУ завершився V Всеукраїнський конкурс фахової майстерності з професії «Токар», який проводився під егідою Міністерства освіти і науки України. Серед 19 учасників цьогорічного Всеукраїнського конкурсу були представлені 11 команд закладів вищої освіти Херсона, Дніпра, Тернополя, Полтави, Кропивницького, Черкас...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Конкурс фахової майстерності підтвердив високий рівень підготовки наших студентів 24 квітня 2019

Неймовірний майстер-клас на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів!

Сучасна освіта – це синергія знань, дій і результатів. Сьогодні формування професіонала неможливе без інтеграції теоретичних основ із практичним досвідом, де кожна здобута концепція трансформується у прикладні навички. Саме в таких умовах народжується справжня експертиза, що визначає конкурентоспроможність і професійну мобільність здобувачів вищої ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Неймовірний майстер-клас на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів! 27 березня 2025

Книжкова поличка студента

Викладачі кафедри технологічного обладнання та комп'ютерних технологій проектування Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого Валерій Мирончук, Дмитро Люлька, Оксана Єщенко і Олександра Свідерська випустили навчальний посібник «Монтаж та технічний сервіс обладнання». У виданні наведена низка практичних робіт для розв'я...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Книжкова поличка студента 09 січня 2018