Н У Х Т

Заклади вищої освіти вперше зможуть отримати від держави базове фінансування на науку

15 січня 2019

Заклади вищої освіти вперше зможуть отримати від держави базове фінансування на науку

На 2019 рік у державному бюджеті вперше передбачено кошти для базового фінансування науки в закладах вищої освіти – 100 млн. гривень. Про це пише в своїй статті для «Дзеркала тижня» заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха.

До цього виші могли отримати лише короткострокове конкурсне фінансування під конкретні вузькі проекти.

Максим Стріха відзначає, що цей крок «стане 2019 року по-справжньому революційним для нашої наукової системи: наука в університетах уперше почне реально зрівнюватися за інституційною спроможністю з наукою в науково-дослідних установах. Оскільки національна наукова система є єдиним цілісним організмом, то виграють від цього всі: і університети, які утвердяться як важливі осередки досліджень, і академічні інститути, які отримають дієвих партнерів на науковому полі».

Кошти на базове фінансування науки виші зможуть отримати за результатами атестації. Її процедура та механізм надання коштів були розроблені МОН і затверджені Урядом. 

Так, у межах атестації оцінюватимуть не заклад у цілому, а окремі наукові напрями. Їх визначено сім:
- Аграрні науки та ветеринарія
- Воєнні науки та національна безпека
- Гуманітарні науки та мистецтво
- Суспільні науки
- Біологія та охорона здоров’я
- Математичні науки та природничі науки
- Технічні науки.

За підсумками оцінювання кожний науковий напрям вишу відноситимуть до однієї з трьох груп – А, Б, В – або визнаватимуть таким, що взагалі не пройшов атестацію. Саме ті напрями, що будуть атестовані за найвищим рівнем, отримають передбачені бюджетом кошти на базове фінансування науки. Вони йтимуть на проведення пріоритетних досліджень, оновлення обладнання, зарплату технічного персоналу тощо і дозволять університетам будувати довгострокову дослідницьку політику.

Наразі конкретна методика оцінювання наукової діяльності вишів перебуває на фінальному етапі затвердження.

Опублікований: 15-01-2019
Читайте також:
На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершились захисти кваліфікаційних робіт бакалаврів

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершились захисти кваліфікаційних робіт бакалаврів, де у засіданні ДЕК брали участь співробітники кафедри, професори Віталій Прибильський і Валентина Кошова, доцент Роман Мукоїд. Екзаменаційну комісію очолив завідувач кафедри Анатолій Куц, секретар екзаменаційної комісії – Людмила Бондаре...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершились захисти кваліфікаційних робіт бакалаврів 19 червня 2018

Наші студенти – переможці Міжнародного інтерактивного конкурсу «Колосок осінній – 2016»

Вже стало традицією, що студенти Смілянського коледжу  харчових технологій нашого університету є активними учасниками різнорівневих конкурсів і змагань. Ось і в цьому році студенти І-ІІ курсів здобули призові місця на Міжнародному природничому інтерактивному конкурсі «Колосок осінній – 2016». Призером став Максим Чубаха (група КВП-16) і отримав З...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші студенти – переможці Міжнародного інтерактивного конкурсу «Колосок осінній – 2016» 14 лютого 2017

Біотехнологи – у боротьбі з проблемою світового масштабу

Не зважаючи на те, що новорічні свята вже не за горами, і студентів та викладачів переповнює святковий настрій, магістранти кафедри біотехнології і мікробіології Назар Видасов і Сергій Вискірко, не покладаючи рук, продовжують дослідження в сфері онкологічних захворювань на базі Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р....

ЧИТАТИ ДАЛІ

Біотехнологи – у боротьбі з проблемою світового масштабу 13 грудня 2019

Актуальні питання обговорювалися на плановому засіданні кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

14 травня відбулося чергове планове засідання кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів з допомогою платформи zoom. Під керівництвом завідувача кафедри Василя Пасічного обговорювалися і вирішувалися нагальні питання підготовки до успішного завершення навчального року. Зокрема, колектив обговорив: поточний контроль дистанційної форми навчання з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Актуальні питання обговорювалися на плановому засіданні кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 15 травня 2020