Н У Х Т

Заклади вищої освіти вперше зможуть отримати від держави базове фінансування на науку

15 january 2019

Заклади вищої освіти вперше зможуть отримати від держави базове фінансування на науку

На 2019 рік у державному бюджеті вперше передбачено кошти для базового фінансування науки в закладах вищої освіти – 100 млн. гривень. Про це пише в своїй статті для «Дзеркала тижня» заступник міністра освіти і науки України Максим Стріха.

До цього виші могли отримати лише короткострокове конкурсне фінансування під конкретні вузькі проекти.

Максим Стріха відзначає, що цей крок «стане 2019 року по-справжньому революційним для нашої наукової системи: наука в університетах уперше почне реально зрівнюватися за інституційною спроможністю з наукою в науково-дослідних установах. Оскільки національна наукова система є єдиним цілісним організмом, то виграють від цього всі: і університети, які утвердяться як важливі осередки досліджень, і академічні інститути, які отримають дієвих партнерів на науковому полі».

Кошти на базове фінансування науки виші зможуть отримати за результатами атестації. Її процедура та механізм надання коштів були розроблені МОН і затверджені Урядом. 

Так, у межах атестації оцінюватимуть не заклад у цілому, а окремі наукові напрями. Їх визначено сім:
- Аграрні науки та ветеринарія
- Воєнні науки та національна безпека
- Гуманітарні науки та мистецтво
- Суспільні науки
- Біологія та охорона здоров’я
- Математичні науки та природничі науки
- Технічні науки.

За підсумками оцінювання кожний науковий напрям вишу відноситимуть до однієї з трьох груп – А, Б, В – або визнаватимуть таким, що взагалі не пройшов атестацію. Саме ті напрями, що будуть атестовані за найвищим рівнем, отримають передбачені бюджетом кошти на базове фінансування науки. Вони йтимуть на проведення пріоритетних досліджень, оновлення обладнання, зарплату технічного персоналу тощо і дозволять університетам будувати довгострокову дослідницьку політику.

Наразі конкретна методика оцінювання наукової діяльності вишів перебуває на фінальному етапі затвердження.

Published on: 15-01-2019
Read also:
Випускниця аспірантури кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок і косметичних засобів відзвітувала про свої наукові здобутки

Випускниця освітньо-наукової програми підготовки докторів філософії за спеціальністю «Харчові технології» Ганна Вовк відзвітувала про свої наукові здобутки на міжкафедральному семінарі, що відбувся на кафедрі технології жирів, хімічних технологій харчових добавок і косметичних засобів. У семінарі також взяли участь запрошені професорки Наталія Фро...

READ YOURSELF

Випускниця аспірантури кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок і косметичних засобів відзвітувала про свої наукові здобутки 06 september 2023

Наукова ідея в реальних умовах

16 листопада кафедра технології оздоровчих продуктів організувала та провела ІХ Міжнародну науково-практичну конференцію «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: якість, безпека, ефективність». Інтерес до тематики конференції постійно зростає, відповідно до того, як на світовому ринку зростають обсяги виробництва та реалізації продуктів озд...

READ YOURSELF

Наукова ідея в реальних умовах 18 november 2022

Шириться коло партнерів НУХТ

14 листопада 2024 року стало стартом ще одного партнерства нашого університету. До когорти друзів і однодумців доєднався колектив Київської православної богословської академії, ректор якої, професор, протоієрей Олександр Трофимлюк відвідав наш заклад вищої освіти разом із іще одним нашим давнім другом і партнером, головою Київської міської організа...

READ YOURSELF

Шириться коло партнерів НУХТ 15 november 2024

Ступінь доктора філософії (PhD) здобула аспірантка кафедри технології молока і молочних продуктів

16 червня 2021 року на засіданні разової спеціалізованої вченої ради ДФ 26.058.008 аспірантка кафедри технології молока і молочних продуктів Лариса Чубенко презентувала свої дослідження за темою «Удосконалення технології напівфабрикатів з осадженням молочних білків активним комплексом рослин-дикоросів». Наукова керівниця – кандидатка технічних наук...

READ YOURSELF

Ступінь доктора філософії (PhD) здобула аспірантка кафедри технології молока і молочних продуктів 18 june 2021