Н У Х Т

Із особливостями виробництва твердих лікарських засобів на ПрАТ «Дарниця» познайомилися практиканти-біотехнологи

13 лютого 2018

Із особливостями виробництва твердих лікарських засобів на ПрАТ «Дарниця» познайомилися практиканти-біотехнологи

Ще після першого знайомства з ПрАТ «Дарниця» студенти-біотехнологи вирішили, що хочуть більше дізнатися не лише про технології виробництва лікарських засобів, а також про їх впровадження та вдосконалення. Для того, щоб краще засвоїти почуте і побачене вони розділилися на дві групи: перша – вже ділилася отриманою інформацією про цех ампульних лікарських засобів, а друга група – Ірина Татарчук, Анна Мартинюк і Ірина Мельник познайомились із деякими особливостями виробництва твердих лікарських засобів. Помітити ці особливості та зрозуміти їх призначення їм допоміг куратор практики, провідний інженер цеху твердих ЛЗ Ігор Миронович.

Мабуть, не існує українця, який не купував би Валідол© чи Цитрамон© Дарниця. Тому наші практикантки одностайно вирішили детально дізнатися, як відбувається «магія створення таблеток». У першу чергу вони вирушили ознайомитись із нормативною документацією та регламентами виробництва, які люб'язно надав відділ документації. Наступним етапом вже була власне практика –  знайомство з різноманітними дільницями технологічної лінії виготовлення твердих лікарських засобів.

Весь процес виробництва, як виявилось, напівавтоматизований, людина лише контролює та вносить зміни параметрів. Виробництво твердих лікарських препаратів займає два поверхи. На другому готують гранулят, тобто змішують порошкоподібні компоненти, а на першому – формують таблетки. Фасування взагалі відбувається в іншому корпусі. Між відділеннями налагоджена система підйомних кранів і тунелів, якими «подорожує» таблетна маса до того, як стати таблеткою чи капсулою.

Немов зачаровані, студентки дивилися на виготовлення грануляту, принцип якого полягає у безперервній циркуляції повітря через установку. Нарешті, на власні очі побачили, як відбувається забір повітря, всі стадії його очищення та охолодження/нагрівання, про який так багато чули від викладача кафедри біотехнології і мікробіології Євгена Омельчука на парах і під час захисту курсових.

До речі, на Дарниці  всього лише 4 гранулятори італійського виробника, але один із інженерів поділився інформацією про подальшу заміну іноземного обладнання на вітчизняне.

Періодично куратор практики від виробництва задавав свої запитання.  І, на його превеликий подив, наші студенти знали абсолютно всі відповіді! З рештою, фахівець констатував, що студенти факультету біотехнології та екологічного контролю НУХТ отримують найкращу підготовку!

Як студенти університету харчових технологій наші практикантки не змогли пройти повз їдальні для працівників, де пересвідчилися, що біотехнологи під час обідньої перерви мають широкий вибір смачних страв за помірні ціни. Тож, тепер дівчата вже з повною відповідальністю рекомендують «Дарницю» для подальшого працевлаштування!

Від імені всіх студентів 4-го курсу дівчата висловлюють щиру вдячність колективу кафедри біотехнології та мікробіології за знання; за те, що дійсно працюють на результат, а не заради диплому; за те, що в очах провідних фахівців виглядають гідно; за можливість реалізувати себе в такому неосяжному та ще такому незвіданому напрямку як біотехнологія.

Опублікований: 13-02-2018
Читайте також:
Звернення ректора Олександра Шевченка до Дня пам'яті Героїв Крут

Сьогодні – День пам’яті Героїв Крут. 105 років тому на залізничній платформі в Крутах до 520 українських вояків, студентів і гімназистів із 16 кулеметами та однією гарматою дали бій росіянам, що мали десятикратну перевагу в живій силі та озброєнні. Вони затримали нападника на чотири дні, що дало змогу укласти Берестейський мирний договір – документ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Звернення ректора Олександра Шевченка до Дня пам'яті Героїв Крут 29 січня 2023

Наші викладачі – слухачі Третьої Пан Кавказької літньої школи від університету Хохшуле Гайзенхайма (Німеччина)

3 жовтня розпочалася Третя Пан Кавказька літня школа (3rd Pan Caucasian Summer School Wine Business) за напрямом виноробного бізнесу, організована університетом Хохшуле Гайзенхайма (м. Гайзенхайм, Німеччина) за підтримки Федерального міністерства освіти та наукових досліджень Німеччини і Німецької служби академічних обмінів (DAAD). У цьому році зах...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші викладачі – слухачі Третьої Пан Кавказької літньої школи від університету Хохшуле Гайзенхайма (Німеччина) 03 жовтня 2022

Трохи казки для наших першокурсників

29 жовтня 2022 року Київський академічний театр ляльок розпочав 96-й театральний сезон і знову відкрив двері для глядачів. Нагодою побувати там на цікавій, пізнавальній екскурсії скористалися першокурсники спеціальності «Менеджмент» за ініціативи доцентки кафедри економіки праці та менеджменту Ірини Болотіної.   Київ просто неможливо уявити без йо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Трохи казки для наших першокурсників 01 листопада 2022

У обговоренні змін в косметичній промисловості взяли участь фахівчині кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів

Асоціація «Парфумерія та Косметика України» організувала вебінар тільки для своїх учасників. Тема вебінару – «Технічний регламент на косметичну продукцію». Наш університет на заході представляли фахівчині кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів – завідувачка кафедри, професорка Тамара Носенко та доцент...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У обговоренні змін в косметичній промисловості взяли участь фахівчині кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів 01 квітня 2021