Н У Х Т

Із особливостями виробництва твердих лікарських засобів на ПрАТ «Дарниця» познайомилися практиканти-біотехнологи

13 лютого 2018

Із особливостями виробництва твердих лікарських засобів на ПрАТ «Дарниця» познайомилися практиканти-біотехнологи

Ще після першого знайомства з ПрАТ «Дарниця» студенти-біотехнологи вирішили, що хочуть більше дізнатися не лише про технології виробництва лікарських засобів, а також про їх впровадження та вдосконалення. Для того, щоб краще засвоїти почуте і побачене вони розділилися на дві групи: перша – вже ділилася отриманою інформацією про цех ампульних лікарських засобів, а друга група – Ірина Татарчук, Анна Мартинюк і Ірина Мельник познайомились із деякими особливостями виробництва твердих лікарських засобів. Помітити ці особливості та зрозуміти їх призначення їм допоміг куратор практики, провідний інженер цеху твердих ЛЗ Ігор Миронович.

Мабуть, не існує українця, який не купував би Валідол© чи Цитрамон© Дарниця. Тому наші практикантки одностайно вирішили детально дізнатися, як відбувається «магія створення таблеток». У першу чергу вони вирушили ознайомитись із нормативною документацією та регламентами виробництва, які люб'язно надав відділ документації. Наступним етапом вже була власне практика –  знайомство з різноманітними дільницями технологічної лінії виготовлення твердих лікарських засобів.

Весь процес виробництва, як виявилось, напівавтоматизований, людина лише контролює та вносить зміни параметрів. Виробництво твердих лікарських препаратів займає два поверхи. На другому готують гранулят, тобто змішують порошкоподібні компоненти, а на першому – формують таблетки. Фасування взагалі відбувається в іншому корпусі. Між відділеннями налагоджена система підйомних кранів і тунелів, якими «подорожує» таблетна маса до того, як стати таблеткою чи капсулою.

Немов зачаровані, студентки дивилися на виготовлення грануляту, принцип якого полягає у безперервній циркуляції повітря через установку. Нарешті, на власні очі побачили, як відбувається забір повітря, всі стадії його очищення та охолодження/нагрівання, про який так багато чули від викладача кафедри біотехнології і мікробіології Євгена Омельчука на парах і під час захисту курсових.

До речі, на Дарниці  всього лише 4 гранулятори італійського виробника, але один із інженерів поділився інформацією про подальшу заміну іноземного обладнання на вітчизняне.

Періодично куратор практики від виробництва задавав свої запитання.  І, на його превеликий подив, наші студенти знали абсолютно всі відповіді! З рештою, фахівець констатував, що студенти факультету біотехнології та екологічного контролю НУХТ отримують найкращу підготовку!

Як студенти університету харчових технологій наші практикантки не змогли пройти повз їдальні для працівників, де пересвідчилися, що біотехнологи під час обідньої перерви мають широкий вибір смачних страв за помірні ціни. Тож, тепер дівчата вже з повною відповідальністю рекомендують «Дарницю» для подальшого працевлаштування!

Від імені всіх студентів 4-го курсу дівчата висловлюють щиру вдячність колективу кафедри біотехнології та мікробіології за знання; за те, що дійсно працюють на результат, а не заради диплому; за те, що в очах провідних фахівців виглядають гідно; за можливість реалізувати себе в такому неосяжному та ще такому незвіданому напрямку як біотехнологія.

Опублікований: 13-02-2018
Читайте також:
Ми переможемо, Батьку!

Кафедра гуманітарних дисциплін відзначила 209-ї річницю з Дня народження Тараса Шевченка – Батька Української Нації. Постать Тараса Шевченка особливо актуальна сьогодні, коли Україна знову бореться з російським імперіалізмом за свою Незалежність. Слова Кобзаря також воюють та надихають українців і в тилу, і на передовій. Так, під час тематичних бе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ми переможемо, Батьку! 10 березня 2023

Все про дипломатичні прийоми на гостьовій лекції нашої викладачки

Доцентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Людмила Мамченко прочитала гостьову лекцію «Дипломатичні прийоми, їх призначення та організація проведення. Значення прийомів у дипломатичній практиці» здобувачам освітньо-професійних програм «Харчові технології» та «Готельно-ресторанна справа» відокремленого структурного підрозділу «В...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Все про дипломатичні прийоми на гостьовій лекції нашої викладачки 12 квітня 2024

Семінар від президента Всеукраїнської асоціації пекарів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбувся семінар «Сучасний стан та тенденції розвитку хлібопекарської галузі» за участю президента Всеукраїнської асоціації пекарів Олександра Тараненка. Олександр Тараненко розповів про досягнення хлібопекарської галузі України за останні десятиліття та зміни, які відбулися внаслідок в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Семінар від президента Всеукраїнської асоціації пекарів 31 травня 2022

До обміну досвідом щодо адаптації дуальної форми здобуття освіти в Україні долучилася наш викладач

28-30 липня 2020 року доцент кафедри вищої математики ім. проф. Можара В.І Вікторія Романенко взяла участь у зустрічі представників закладів освіти та роботодавців, а також експертів з питання адаптації дуальної форми здобуття освіти в Україні, організованій  представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в партнерстві із Науково-методичним центром вищо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До обміну досвідом щодо адаптації дуальної форми здобуття освіти в Україні долучилася наш викладач 04 серпня 2020