Н У Х Т

Як наші біотехнологи мікроорганізми створювали…

04 жовтня 2023

Як наші біотехнологи мікроорганізми створювали…

Сьогодні важко уявити життя без мікроорганізмів. Їх активно використовують у промисловості, зокрема на фармацевтичних виробництвах, у харчовій галузі, біотехнології та екології. І, навіть, є день на їхню честь – у вересні відзначають Міжнародний день мікроорганізмів.

Викладачка дисциплін «Загальна мікробіологія і вірусологія. Модуль 1. Мікроорганізми як біологічні агенти» та «Генетика» Оксана Скроцька запропонувала здобувачам ІІ та ІІІ курсів бакалаврату доєднатись до відзначення цього дня. Звісно, вони не могли залишитись осторонь такої події і підготували різні композиції, які відображають мікробну клітину, чи її окремі компоненти, а також віруси.

Анастасія Сахневич (група БТ-2-1) вирішила зробити модель еукаріотичної клітини. Їх найважливіша особливість – наявність ядра, в якому містяться хромосоми – основний генетичний апарат клітини. У цитоплазмі еукаріотичної клітини містяться рибосоми, мітохондрії, комплекс Гольджі. Загалом без цих клітин життя на Землі важко уявити. Основу свого виробу здобувачка виготовила з паперу методом «папʼє-маше» та обклеїла її мʼякими серветками, в середину поклала пінопласт, а всі органели були зроблені з різнокольорового повітряного пластиліну. Із залишків повітряного пластиліну зліплені і декілька «бактерій».

Тетяна Топіха (група БТ-2-1) до Дня мікроорганізмів створила інфузорію-туфельку за допомогою техніки квілінгу. А Анастасія Тузенко (група БТ-3-1) вирішила зшити модель клітини інфузорії-туфельки із різних клаптиків тканини. Інфузорії – неймовірно цікаві мікроорганізми і вони є невід'ємною частиною нашого загадкового світу. Вони мають незвичайну форму, схожу на маленьку туфельку або черевичок, що робить їх відразу впізнаваними та цікавими. Це – дуже важливий мікроорганізм, який є індикатором чистоти водойми і здатний очищати простір навколо себе.

Бактерію та бактеріофаг зробила Тетяна Мельник (група БТ-2-1). Вона скористалася повітряним пластиліном аби максимально детально та ідентично відтворити форми всіх органел.

Марина Пахомова (група БТ-2-1) вишила цикл розвитку базидіального гриба. Її хобі – вишивання бісером стало у пригоді, адже за допомогою маленьких кольорових намистин можна якнайкраще показати цю схему, що демонструє статевий процес у базидіоміцетів.

А Лілія Попова (група БТ-2-1) вирішила пофантазувати та представити можливий вигляд вірусів у форматі 3D-виробу з повітряного пластиліну.  

Також повітряним пластиліном скористався і Максим Клименко (група БТ-2-1), який відтворив будову та структуру грамнегативної бактерії.

Сергій Старінський (група БТ-3-1) і Михайло Туркот (група БТ-3-2) свою модель рослинної клітини виготовили з картону і паперу, розмоченого у воді з клеєм, і пофарбували акриловими фарбами.

Об'ємну модель мітохондрії створила Анастасія Бовтрук (група БТ-3-1). Ця органела є енергетичною станцією еукаріотичної клітини, оскільки синтезує АТФ. Фігура зроблена із самозастигаючої глини, покрита шаром гуаші та оздоблена бісером із бусинами. Кульки бісеру показують розташування АТФ-сом на кристах, а бусини – рибосом і гранул.

Руслана Москаленко (група БТ-3-4) і Катерина Овчаренко (група БТ-3-1) стали найплодовитішими авторками – вони зробили модель еукаріотичної клітини, модель джгутикової бактерії й модель вірусу.

Усі без винятку здобувачі відзначили, що ця робота допомогла їм краще засвоїти пройдений матеріал.

Опублікований: 04-10-2023
Читайте також:
Козацькі забави у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ

Січ. Козаччина. Легендарне минуле нашого народу. Це про неї Микола Гоголь писав: «Так ось, вона Січ! Ось же, гніздо, звідки вилітають усі ці горді й дужі, як леви. Ось звідки розливаються воля й козацтво на всю Україну». Споконвіку Україна пишалася своїми козаками, які її любили, як неньку, величали і захищали в усі часи, коли загрожувала небезпек...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Козацькі забави у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ 12 жовтня 2018

Проблемні питання працевлаштування молоді обговорили фахівці НУХТ на конференції ініціативи Nestle Needs YOUth

Нещодавно представники університету – директорка Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету Олена Подобій і доцент кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Ігор Житнецький взяли участь у конференції з нагоди 10-ї річниці заснування ініціативи Nestle Needs YOUth. Nestle Needs YOUth – соціальна і...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Проблемні питання працевлаштування молоді обговорили фахівці НУХТ на конференції ініціативи Nestle Needs YOUth 06 листопада 2023

Вражаючий творчий потенціал продемонструвала викладач кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації

Старший викладач кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації Наталія Божок провела відкрите практичне заняття з англійської мови із використанням сучасних та інноваційних технологій для студентів 1 курсу напряму підготовки «Мененджмент». Заняття відповідало змістовному модулю і було присвячене цікавій та надзвичайно важливій темі «Th...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вражаючий творчий потенціал продемонструвала викладач кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації 27 листопада 2018

Виробнича практика другокурсників спеціальності «Туризм» проходить у провідних готелях Києва та України

Цьогоріч другий семестр навчання для студентів 2 курсу спеціальності «Туризм» розпочався із проходження практики у провідних підприємствах готельного бізнесу м. Києва та України, зокрема у готелях: «Хілтон», «Президент-готель»,  «11 Міррорс отель», «Фермонт», «Роял Олімпік», «Алфавіто», «Міротель», «Джинтама-готель», «Київ», «Ібіс», «Тиса», «Україн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виробнича практика другокурсників спеціальності «Туризм» проходить у провідних готелях Києва та України 15 лютого 2017