Н У Х Т

Як наші біотехнологи мікроорганізми створювали…

04 жовтня 2023

Як наші біотехнологи мікроорганізми створювали…

Сьогодні важко уявити життя без мікроорганізмів. Їх активно використовують у промисловості, зокрема на фармацевтичних виробництвах, у харчовій галузі, біотехнології та екології. І, навіть, є день на їхню честь – у вересні відзначають Міжнародний день мікроорганізмів.

Викладачка дисциплін «Загальна мікробіологія і вірусологія. Модуль 1. Мікроорганізми як біологічні агенти» та «Генетика» Оксана Скроцька запропонувала здобувачам ІІ та ІІІ курсів бакалаврату доєднатись до відзначення цього дня. Звісно, вони не могли залишитись осторонь такої події і підготували різні композиції, які відображають мікробну клітину, чи її окремі компоненти, а також віруси.

Анастасія Сахневич (група БТ-2-1) вирішила зробити модель еукаріотичної клітини. Їх найважливіша особливість – наявність ядра, в якому містяться хромосоми – основний генетичний апарат клітини. У цитоплазмі еукаріотичної клітини містяться рибосоми, мітохондрії, комплекс Гольджі. Загалом без цих клітин життя на Землі важко уявити. Основу свого виробу здобувачка виготовила з паперу методом «папʼє-маше» та обклеїла її мʼякими серветками, в середину поклала пінопласт, а всі органели були зроблені з різнокольорового повітряного пластиліну. Із залишків повітряного пластиліну зліплені і декілька «бактерій».

Тетяна Топіха (група БТ-2-1) до Дня мікроорганізмів створила інфузорію-туфельку за допомогою техніки квілінгу. А Анастасія Тузенко (група БТ-3-1) вирішила зшити модель клітини інфузорії-туфельки із різних клаптиків тканини. Інфузорії – неймовірно цікаві мікроорганізми і вони є невід'ємною частиною нашого загадкового світу. Вони мають незвичайну форму, схожу на маленьку туфельку або черевичок, що робить їх відразу впізнаваними та цікавими. Це – дуже важливий мікроорганізм, який є індикатором чистоти водойми і здатний очищати простір навколо себе.

Бактерію та бактеріофаг зробила Тетяна Мельник (група БТ-2-1). Вона скористалася повітряним пластиліном аби максимально детально та ідентично відтворити форми всіх органел.

Марина Пахомова (група БТ-2-1) вишила цикл розвитку базидіального гриба. Її хобі – вишивання бісером стало у пригоді, адже за допомогою маленьких кольорових намистин можна якнайкраще показати цю схему, що демонструє статевий процес у базидіоміцетів.

А Лілія Попова (група БТ-2-1) вирішила пофантазувати та представити можливий вигляд вірусів у форматі 3D-виробу з повітряного пластиліну.  

Також повітряним пластиліном скористався і Максим Клименко (група БТ-2-1), який відтворив будову та структуру грамнегативної бактерії.

Сергій Старінський (група БТ-3-1) і Михайло Туркот (група БТ-3-2) свою модель рослинної клітини виготовили з картону і паперу, розмоченого у воді з клеєм, і пофарбували акриловими фарбами.

Об'ємну модель мітохондрії створила Анастасія Бовтрук (група БТ-3-1). Ця органела є енергетичною станцією еукаріотичної клітини, оскільки синтезує АТФ. Фігура зроблена із самозастигаючої глини, покрита шаром гуаші та оздоблена бісером із бусинами. Кульки бісеру показують розташування АТФ-сом на кристах, а бусини – рибосом і гранул.

Руслана Москаленко (група БТ-3-4) і Катерина Овчаренко (група БТ-3-1) стали найплодовитішими авторками – вони зробили модель еукаріотичної клітини, модель джгутикової бактерії й модель вірусу.

Усі без винятку здобувачі відзначили, що ця робота допомогла їм краще засвоїти пройдений матеріал.

Опублікований: 04-10-2023
Читайте також:
Наші науковці розширюють співпрацю з лабораторією інноваційних харчових технологій Інституту садівництва НААН України

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка за ініціативи завідувачки кафедри Олександри Нєміріч і професора Олега Кузьміна розширює співпрацю з лабораторією інноваційних харчових технологій Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші науковці розширюють співпрацю з лабораторією інноваційних харчових технологій Інституту садівництва НААН України 19 вересня 2023

Свій науковий досвід збагачують викладачі кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації

18 квітня старший викладач кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації Ольга Никитенко стала учасником грандіозної події для вчителів і викладачів англійської мови – «TEACHERtalks conference» у Києві, яка була організована та проведена видавництвом «National Geographic Learning» і компанією «Лінгвіст». У програмі конференції відбулис...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Свій науковий досвід збагачують викладачі кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації 20 квітня 2019

ПрАТ АК «Київводоканал» зацікавлене у студентах і випускниках НУХТ!

4 грудня за сприяння навчально-методичного відділу до університету завітали представники ПрАТ АК «Київводоканал», щоб поспілкуватися зі студентами й запропонувати їм проходження практики, стажування та працевлаштування у компанії. На зустріч із роботодавцями прийшли студенти різних курсів факультету біотехнології та екологічного контролю, Навчальн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

ПрАТ АК «Київводоканал» зацікавлене у студентах і випускниках НУХТ! 04 грудня 2019

Доцентка кафедри експертизи харчових продуктів розпочала стажування у Жешувському університеті (Польща)

За пропозиціями країн-партнерів України проводяться конкурси на різноманітні програми наукового стажування. Серед них Національним науковим центром у місті Краків (Польща) був проведений конкурс на річне наукове стажування для науково-педагогічних працівників України, які співпрацюють із польськими вищими освітніми закладами. За результатами конку...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Доцентка кафедри експертизи харчових продуктів розпочала стажування у Жешувському університеті (Польща) 03 червня 2022