Н У Х Т

Як майбутні експерти харчових продуктів мікробіологічну забрудненість об’єктів навколишнього середовища досліджували

20 червня 2019

Як майбутні експерти харчових продуктів мікробіологічну забрудненість об’єктів навколишнього середовища досліджували

Наприкінці травня студенти групи ТІ-2-6 під керівництвом доцента кафедри біотехнології і мікробіології Світлани Тетеріної у рамках вивчення дисципліни «Мікробіологія для харчових технологій» розпочали дослідження мікробіологічної забрудненості об’єктів навколишнього середовища. Вони зробили посіви повітря лекційних аудиторій, холу, підвалу, туалету, водопровідної води та ґрунту, що власноруч відбирали за всіма офіційними вимогами відбору зразків біля студентської їдальні, а також посів мікрофлори людини. Далі юні дослідники терпляче чекали на результат. І ось, нарешті, зі впевненістю, що з’явилася у них в результаті ґрунтовного теоретичного опанування дисципліни й здобуття практичних навичок, майбутні експерти представляють результати.

Повітря не є середовищем мешкання мікроорганізмів, а є транзитним середовищем. Постійно в повітрі знаходяться коки, палички, дріжджі, гриби, актиноміцети, спороносні бацили і клостридії. Результати дослідження показали, що в їдальні, аудиторії та холі показники КМАФАнМ (кількість мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів) у межах норми. Найбільша кількість колоній грибів і бактерій, що й не дивно, була виявлена у підвалі. Тут вже показник КМАФАнМ дещо перевалив за норму.

Як зазначалося, для дослідження мікрофлори ґрунту студенти відібрали пробу на подвір’ї університету, біля студентської їдальні.

Ґрунт є сприятливим середовищем для мікроорганізмів, оскільки в ньому в достатній кількості наявні поживні речовини та є волога. Отже при посіві на середовище МПА спостерігали суцільний ріст мікроорганізмів, що лише підтвердило знання про мікробіологічну забрудненість ґрунтів.

Наступним етапом був аналіз посіву водопровідної  води. Тут дослідники не виявили умовно-патогенної мікрофлори, а показник КМАФАнМ не перевищував норми.

Найбільш захоплюючим та цікавим студенти визнали дослідження мікрофлори людини, адже вони і не здогадувались, яка велика кількість мікроорганізмів знаходиться на поверхні та в середині людського тіла.

Організм людини населяють понад 500 видів бактерій, близько 50 видів вірусів і понад 20 видів найпростіших. На руках можна виявити стафілококи, кишкову паличку, паличку правця і газової гангрени, мікобактерії та дифтерійні коринебактерії, спори різних грибів тощо. Тільки на шкірі людини може бути понад мільярд мікробів. У ротовій порожнині виявляють понад 100 видів мікроорганізмів.

Тож отримані результати просто приголомшили: з порожнини рота дослідники висіяли 81 колонію мікроорганізмів. Висновок напрошується сам-собою – гігієна рота не останнє на що слід звертати увагу! А ось шкіра пальців рук і волосся порадували більше – на них було виявлено лише 5-6 колоній.

Майбутні фахівці з експертизи харчових продуктів дуже раді, що завдяки заняттям з дисципліни «Мікробіологія для харчових технологій» змогли більше дізнатися про навколишній світ та себе самих, і з нетерпінням чекають на продовження своїх цікавих досліджень у наступному семестрі.

Опублікований: 20-06-2019
Читайте також:
Вітаємо переможців інтелектуального марафону

Цікавою традицією на кафедрі міжнародної економіки стало проведення інтелектуального марафону для здобувачів освітньої програми «Міжнародна економіка». П’ятиденний марафон був організований завідувачкою кафедри, докторкою економічних наук, професоркою Світланою Гуткевич. Умови марафону – протягом доби з 12:00 до 12:00 створювати асоціативний ряд ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітаємо переможців інтелектуального марафону 25 листопада 2022

Другий семестр в університеті розпочнеться з дистанційного навчання

Дистанційна форма навчання набуває все більшої популярності. Не стоїть осторонь від новацій і наш університет. Два останні роки навчання студентів стаціонару впродовж шести перших тижнів весняного семестру відбувалося за дистанційною формою. А з вересня 2017 року за дистанційною формою навчаються і студенти-заочники. Ґрунтовний аналіз, здійснений ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Другий семестр в університеті розпочнеться з дистанційного навчання 10 січня 2018

Про ресторанний бізнес у період пандемії від відомого українського ресторатора Дмитра Борисова

Відбулася нова онлайн-зустріч студентів кафедри готельно-ресторанної справи з відомим українським ресторатором Дмитром Борисовим у прямому ефірі на YouTube-каналі платформи соціального навчання від UNIT.City. Засновник і бренд-шеф компанії «Сім’я ресторанів Дмитра Борисова», що об’єднує понад 50 закладів у 13 містах України і Польщі, спілкувався з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про ресторанний бізнес у період пандемії від відомого українського ресторатора Дмитра Борисова 05 травня 2020

Ідеї для креативного святкового декору від студентів спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Як святково оформити стіл у закладі ресторанного господарства знають студенти 1 курсу спеціальності «Готельно-ресторанна справа», групи ГС-1-6. Конкурс на краще тематичне оформлення столу у закладі ресторанного господарства проводиться у рамках лабораторних занять з дисципліни «Ресторанна справа». Свої дизайнерські ідеї першокурсники презентували ж...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ідеї для креативного святкового декору від студентів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 24 квітня 2018