Н У Х Т

Як майбутні експерти харчових продуктів мікробіологічну забрудненість об’єктів навколишнього середовища досліджували

20 june 2019

Як майбутні експерти харчових продуктів мікробіологічну забрудненість об’єктів навколишнього середовища досліджували

Наприкінці травня студенти групи ТІ-2-6 під керівництвом доцента кафедри біотехнології і мікробіології Світлани Тетеріної у рамках вивчення дисципліни «Мікробіологія для харчових технологій» розпочали дослідження мікробіологічної забрудненості об’єктів навколишнього середовища. Вони зробили посіви повітря лекційних аудиторій, холу, підвалу, туалету, водопровідної води та ґрунту, що власноруч відбирали за всіма офіційними вимогами відбору зразків біля студентської їдальні, а також посів мікрофлори людини. Далі юні дослідники терпляче чекали на результат. І ось, нарешті, зі впевненістю, що з’явилася у них в результаті ґрунтовного теоретичного опанування дисципліни й здобуття практичних навичок, майбутні експерти представляють результати.

Повітря не є середовищем мешкання мікроорганізмів, а є транзитним середовищем. Постійно в повітрі знаходяться коки, палички, дріжджі, гриби, актиноміцети, спороносні бацили і клостридії. Результати дослідження показали, що в їдальні, аудиторії та холі показники КМАФАнМ (кількість мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів) у межах норми. Найбільша кількість колоній грибів і бактерій, що й не дивно, була виявлена у підвалі. Тут вже показник КМАФАнМ дещо перевалив за норму.

Як зазначалося, для дослідження мікрофлори ґрунту студенти відібрали пробу на подвір’ї університету, біля студентської їдальні.

Ґрунт є сприятливим середовищем для мікроорганізмів, оскільки в ньому в достатній кількості наявні поживні речовини та є волога. Отже при посіві на середовище МПА спостерігали суцільний ріст мікроорганізмів, що лише підтвердило знання про мікробіологічну забрудненість ґрунтів.

Наступним етапом був аналіз посіву водопровідної  води. Тут дослідники не виявили умовно-патогенної мікрофлори, а показник КМАФАнМ не перевищував норми.

Найбільш захоплюючим та цікавим студенти визнали дослідження мікрофлори людини, адже вони і не здогадувались, яка велика кількість мікроорганізмів знаходиться на поверхні та в середині людського тіла.

Організм людини населяють понад 500 видів бактерій, близько 50 видів вірусів і понад 20 видів найпростіших. На руках можна виявити стафілококи, кишкову паличку, паличку правця і газової гангрени, мікобактерії та дифтерійні коринебактерії, спори різних грибів тощо. Тільки на шкірі людини може бути понад мільярд мікробів. У ротовій порожнині виявляють понад 100 видів мікроорганізмів.

Тож отримані результати просто приголомшили: з порожнини рота дослідники висіяли 81 колонію мікроорганізмів. Висновок напрошується сам-собою – гігієна рота не останнє на що слід звертати увагу! А ось шкіра пальців рук і волосся порадували більше – на них було виявлено лише 5-6 колоній.

Майбутні фахівці з експертизи харчових продуктів дуже раді, що завдяки заняттям з дисципліни «Мікробіологія для харчових технологій» змогли більше дізнатися про навколишній світ та себе самих, і з нетерпінням чекають на продовження своїх цікавих досліджень у наступному семестрі.

Published on: 20-06-2019
Read also:
Систему вищої освіти Німеччини вивчали фахівці Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого

Делегація викладачів Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого на чолі з директором Сергієм Блаженком повернулася з чотирьохденного стажування у столиці Німеччини Берліні. Своє стажування Олена Кулик, Олена Чепелюк, Юрій Вересоцький та Сергій Блаженко пройшли в одному із найбільших університетів прикладних наук Німеч...

READ YOURSELF

Систему вищої освіти Німеччини вивчали фахівці Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого 10 december 2019

Нагородження переможців Всеукраїнської студентської олімпіади «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

9 травня 2025 року в університеті у змішаному форматі відбулося нагородження переможців ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції». Захід відбувся за участі представників адміністрації НУХТ, співорганізатора олімпіади – компанії МХП, кафедри експертизи харчових продуктів, викладачів, член...

READ YOURSELF

Нагородження переможців Всеукраїнської студентської олімпіади «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» 12 may 2025

Підсумки року підвела вчена рада університету на останньому у 2018-му засіданні

27 грудня відбулося останнє у 2018 році засідання вченої ради університету. Питань у порядку денному було багато, але розпочали традиційно з урочистостей – привітали членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями, а також голова ради, ректор університету Анатолій Українець вручив Почесну грамоту Міністерства оборони України керівнику ...

READ YOURSELF

Підсумки року підвела вчена рада університету на останньому у 2018-му засіданні 27 december 2018

Серед баз практик четвертокурсників-біотехнологів не лише фармацевтичні, а й провідні харчові підприємства

Четвертокурсники продовжують закріплювати знання, здобуті на кафедрі біотехнології і мікробіології на технологічній та переддипломній практиці. Адже практика – це закріплення студентами навичок і знань, та є складовою частиною захисту диплому. Студенти-біотехнологи мають можливість проходити технологічну та переддипломну практику не лише на фармац...

READ YOURSELF

Серед баз практик четвертокурсників-біотехнологів не лише фармацевтичні, а й провідні харчові підприємства 05 february 2019