Н У Х Т

Як майбутні експерти харчових продуктів мікробіологічну забрудненість об’єктів навколишнього середовища досліджували

20 june 2019

Як майбутні експерти харчових продуктів мікробіологічну забрудненість об’єктів навколишнього середовища досліджували

Наприкінці травня студенти групи ТІ-2-6 під керівництвом доцента кафедри біотехнології і мікробіології Світлани Тетеріної у рамках вивчення дисципліни «Мікробіологія для харчових технологій» розпочали дослідження мікробіологічної забрудненості об’єктів навколишнього середовища. Вони зробили посіви повітря лекційних аудиторій, холу, підвалу, туалету, водопровідної води та ґрунту, що власноруч відбирали за всіма офіційними вимогами відбору зразків біля студентської їдальні, а також посів мікрофлори людини. Далі юні дослідники терпляче чекали на результат. І ось, нарешті, зі впевненістю, що з’явилася у них в результаті ґрунтовного теоретичного опанування дисципліни й здобуття практичних навичок, майбутні експерти представляють результати.

Повітря не є середовищем мешкання мікроорганізмів, а є транзитним середовищем. Постійно в повітрі знаходяться коки, палички, дріжджі, гриби, актиноміцети, спороносні бацили і клостридії. Результати дослідження показали, що в їдальні, аудиторії та холі показники КМАФАнМ (кількість мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів) у межах норми. Найбільша кількість колоній грибів і бактерій, що й не дивно, була виявлена у підвалі. Тут вже показник КМАФАнМ дещо перевалив за норму.

Як зазначалося, для дослідження мікрофлори ґрунту студенти відібрали пробу на подвір’ї університету, біля студентської їдальні.

Ґрунт є сприятливим середовищем для мікроорганізмів, оскільки в ньому в достатній кількості наявні поживні речовини та є волога. Отже при посіві на середовище МПА спостерігали суцільний ріст мікроорганізмів, що лише підтвердило знання про мікробіологічну забрудненість ґрунтів.

Наступним етапом був аналіз посіву водопровідної  води. Тут дослідники не виявили умовно-патогенної мікрофлори, а показник КМАФАнМ не перевищував норми.

Найбільш захоплюючим та цікавим студенти визнали дослідження мікрофлори людини, адже вони і не здогадувались, яка велика кількість мікроорганізмів знаходиться на поверхні та в середині людського тіла.

Організм людини населяють понад 500 видів бактерій, близько 50 видів вірусів і понад 20 видів найпростіших. На руках можна виявити стафілококи, кишкову паличку, паличку правця і газової гангрени, мікобактерії та дифтерійні коринебактерії, спори різних грибів тощо. Тільки на шкірі людини може бути понад мільярд мікробів. У ротовій порожнині виявляють понад 100 видів мікроорганізмів.

Тож отримані результати просто приголомшили: з порожнини рота дослідники висіяли 81 колонію мікроорганізмів. Висновок напрошується сам-собою – гігієна рота не останнє на що слід звертати увагу! А ось шкіра пальців рук і волосся порадували більше – на них було виявлено лише 5-6 колоній.

Майбутні фахівці з експертизи харчових продуктів дуже раді, що завдяки заняттям з дисципліни «Мікробіологія для харчових технологій» змогли більше дізнатися про навколишній світ та себе самих, і з нетерпінням чекають на продовження своїх цікавих досліджень у наступному семестрі.

Published on: 20-06-2019
Read also:
Практичні нюанси поширення результатів досліджень на науковому семінарі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Наукова інформація є основою розвитку науки та освіти. Доступ до актуальних досліджень і знань є критично важливим для підвищення професійного рівня науковців, удосконалення методик дослідження і викладання. Визнаним центром обміну науковою інформацією завжди були бібліотеки, які в сучасних умовах надають як традиційний, так і цифровий доступ до зн...

READ YOURSELF

Практичні нюанси поширення результатів досліджень на науковому семінарі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 03 april 2024

Студенти кафедри маркетингу розвивають скілли на веб-платформі EUProstir

Студенти кафедри маркетингу підвищили софт- і хард-скіллс на веб-платформі EUProstir. Здобувачі спеціальностей «Маркетинг», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» і «Журналістика» (освітня програма «Реклама та зв’язки з громадськістю») успішно пройшли онлайн-курси «Основи копірайтингу» та «Як писати просто». Авторка курсів – тренерка Про...

READ YOURSELF

Студенти кафедри маркетингу розвивають скілли на веб-платформі EUProstir 17 january 2022

Березневе засідання вченої ради університету

30 березня у залі засідань відбулося планове засідання вченої ради університету. Члени ради дуже раді були нарешті зустрітися у звичному, очному форматі. Колег тепло привітав ректор Олександр Шевченко. Він наголосив, що попри усі складнощі воєнного стану університет продовжує стабільно працювати й виконувати свою головну місію – готувати висококвал...

READ YOURSELF

Березневе засідання вченої ради університету 30 march 2023

Наші викладачі підтверджують свій рівень володіння іноземною мовою

Колектив кафедри іноземних мов професійного спрямування поповнюється фахівцями, які підтверджують свій рівень володіння іноземною мовою міжнародними сертифікатами. Наразі доцентка кафедри Ольга Нежива підтвердила рівень володіння англійською мовою успішним складанням іспиту B2 First (FCE) на рівні В2 та отримала міжнародний сертифікат Cambridge En...

READ YOURSELF

Наші викладачі підтверджують свій рівень володіння іноземною мовою 03 august 2022