Н У Х Т

Вітаємо видатну колегу з черговим досягненням на науковій ниві!

23 червня 2022

Вітаємо видатну колегу з черговим досягненням на науковій ниві!

З метою відзначення вчених, які опублікували найкращі наукові праці, здійснили винаходи і відкриття, що мають важливе значення для розвитку науки і економіки нашої країни, Національна академія наук України присуджує премії імені видатних учених України.

Премія імені Данила Кириловича Заболотного – премія НАНУ за видатні заслуги в галузі мікробіології, вірусології, епідеміології.

Пишаємося, що наша колега, доцентка кафедри біотехнології і мікробіології Людмила Буценко отримала таку високу нагороду.

Премія НАН України ім. Д.К.Заболотного призначена за серію праць Авдєєвої Л.В., Драговоза І.В., Буценко Л.М. «Екзометаболом, біологічна активність мікроорганізмів ризосфери та біологічний контроль фітопатогенних бактерій».

Цикл робіт, поданий на здобуття премії НАН України ім. Д.К.Заболотного, присвячений комплексним дослідженням функціональної активності геному і біологічних особливостей нешкодочинних ризосферних мікроорганізмів, а саме бактерій родів Bacillusі Pseudomonаs, а також деяких мікроміцетів. Ці мікроорганізми синтезують широкий спектр біологічно активних екзометаболітів, яким притаманна різнонаправлена біологічна активність, що проявляється по відношенню до рослин і біому ґрунту: фітостимулювальна, протекторна, антибіотична, елісіторна, тощо. Пошук, виділення, біологічна активність і механізм дії таких фізіологічно активних екзометаболітів мікробіому ґрунту становить основу для біотехнології створення мікробних і метаболічних препаратів для рослинництва з різновекторною біологічною активністю.

Представлені в циклі роботи поглиблюють і розширюють фундаментальні знання щодо молекулярно-генетичних і біохімічних основ мікробно-рослинних взаємовідносин (ендосимбіоз, асоціація, мутуалізм) за дії факторів довкілля біотичної й абіотичної природи.

Щиро вітаємо нашу викладачку з отриманням Премії НАН України ім. Д.К.Заболотного та бажаємо не зупинятися на досягнутому, а підкорювати все нові горизонти!

Опублікований: 23-06-2022
Читайте також:
Знайомство з українським фармгігантом

Здобувачі другого курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» відвідали АТ «Фармак» – успішну міжнародну фармацевтичну компанію з виробництва лікарських засобів, яка завдяки якості та інноваціям є лідером фармацевтичного ринку України вже багато років поспіль. Фармацевтичне виробництво налічує понад 2800 робітників, а на самому підприєм...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Знайомство з українським фармгігантом 24 травня 2023

Фахівці кафедри теплоенергетики і холодильної техніки презентували НУХТ майбутнім вступникам із м. Біла Церква

20 березня 2018 року співробітники кафедри теплоенергетики і холодильної техніки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого НУХТ відвідали місто Біла Церква та провели профорієнтаційні бесіди з учнями 11-го класу Білоцерківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №17 та зі студентами 4-го курсу спеціальності 142 «Е...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівці кафедри теплоенергетики і холодильної техніки презентували НУХТ майбутнім вступникам із м. Біла Церква 21 березня 2018

Наукові дослідження магістрантів на обладнанні, подарованому стейкхолдером

У наукових лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології магістрантка, здобувачка групи ФБ-1-2М Мар’яна Красько (керівниця – доцентка Вікторія Красінько) працює над виконанням магістерської роботи «Активність дріжджових кілер-токсинів проти патогенних мікроорганізмів». Кілер-токсини – це білки або глікопротеїни з низькою молекулярною масою, щ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наукові дослідження магістрантів на обладнанні, подарованому стейкхолдером 07 квітня 2023

Усе про крафтовий хліб від технологинь компанії «Лесаффр»

Викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів взяли участь у вебінарі від компанії «Лесаффр», який провели технологині Олександра Пашковська та Алла Набока. Крафтовий хліб користується значним попитом, проте його виробництво передбачає багато ручної праці, застосування особливих технологічних прийомів приготування тіста, обр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Усе про крафтовий хліб від технологинь компанії «Лесаффр» 17 листопада 2021