Н У Х Т

Від започаткування проєкту – до підписання меморандуму

24 червня 2024

Від започаткування проєкту – до підписання меморандуму

29 вересня 2021 року в НУХТ сталася унікальна подія. Представники нашого університету, наукових установ МОН України, НАМН України, МОЗ України, Мінекономіки, громадських організацій та харчових підприємств розробили і започаткували основні засади реалізації довгострокового науково-дослідницького та просвітницького проєкту з такою багатообіцяючою назвою: «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи».

І протягом 4 років основні положення проєкту реалізуються шляхом проведення міжнародних науково-практичних конференцій, засідань круглих столів, виконання спільних теоретичних та експериментальних досліджень, упродовж яких відбувається інтенсивний обмін досвідом, інноваційними рішеннями, обговорення перспектив розвитку майбутніх напрямів проєкту.

Про загальнодержавне значення проєкту свідчить перелік питань і наукових інтересів його учасників. Діапазон проблем, які розглядаються, надзвичайно широкий – від «Харчування дітей від запліднення до довголіття» (автори – д. м. н., професор, директор Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України Ілля Ємець і д. м. н., професорка, завідувачка відділення ДУ «ІПАГ НАМН України» Наталія Скрипченко,) до «Напрямів забезпечення здоровим харчуванням різних груп населення в Україні» (авторка – д. т. н., заступниця директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України Ірина Романчук,) та «Питань екобезпеки технологій виробництва здорових харчових продуктів з використанням натуральних харчових інгредієнтів» (автори – заступниця директора з загальних питань ДУ «Інститут медицини праці НАМН України» Ірина Сисоєнко та завідувачка кафедри комп'ютерних систем Університету прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф, Німеччина Ірина Сметанська).

Оцінюючи тематичні напрями роботи конференцій, дискусійні питання, що виникають під час обговорення доповідей, реакцію виробників харчової продукції, можна констатувати, що всі учасники проєкту (коло яких постійно розширюється) надають великого значення питанням збереження стану здоров’я населення України, забезпечення його доступним, якісним і безпечним харчуванням. Це розглядається одночасно як медична проблема та харчова, а оздоровче харчування стало основою співпраці медицини і харчових технологій.

У резолюціях конференції постійно акцентується увага на поглибленні співпраці наукових організацій медичного та харчового спрямування в науковій і практичній діяльності. На виконання цього положення підписано меморандум, гарантами якого виступають ректор університету, д. т. н., професор Олександр Шевченко та директор Інституту геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України, член-кореспондент НАМНУ, д. т. н., професор Борис Маньківський.

Меморандум окреслює загальні засади визначення напрямів і умов співробітництва між нашими установами у реалізації спільних заходів із виконання проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи», консолідує зусилля, пошук і втілення ефективних форм співпраці. 

Наукова діяльність Інституту геронтології традиційно має три основні напрями:

• біологія старіння – фундаментальні дослідження механізмів старіння та вивчення чинників, які цей процес сповільнюють або прискорюють;

• клінічна геронтологія та геріатрія – дослідження взаємозв’язку процесу старіння та вікової патології;

• соціальна геронтологія та герогігієна – аналіз демографічної ситуації, умов життя, характеру харчування, трудової діяльності, їхнього впливу на стан здоров’я та тривалість життя населення України. 

Перелік наукових напрямів діяльності Інституту геронтології свідчить про безумовну ефективність, доцільність і актуальність співпраці між нашими установами. Особливо вагомі результати можна прогнозувати, орієнтуючись на перший і третій наукові напрями Інституту, пов’язані з вивченням впливу характеру і структури харчування на стан здоров’я людей і механізми старіння.

Це питання є одним із ключових у проведенні теоретичних та експериментальних досліджень на кафедрі технології оздоровчих продуктів, здобувачі якої вивчають такі дисципліни, як «Технології харчових продуктів для дитячого та геродієтичного харчування», «Основи валеології. Оздоровчі аспекти харчування», «Біоактивні харчові компоненти і здоров’я» тощо. Тому цю кафедру визнано базовою при плануванні та реалізації спільних досліджень відповідно до умов меморандуму.

…При підписанні меморандуму раптом пішов дощ, і це давнє народне повір’я свідчить про успіх започаткованої справи.

Опублікований: 24-06-2024
Читайте також:
Інтерактивно про спеціальність «Готельно-ресторанна справа» для слухачів підготовчих курсів

30 березня 2019 року старший викладач кафедри готельно-ресторанної справи Олена Блощинська зробила профорієнтаційну презентацію для слухачів підготовчих курсів нашого університету, які вже влітку стануть учасниками вступної кампанії 2019. Відповідальна за профорієнтаційну роботу кафедри познайомила школярів, які, сподіваємося, будуть здобувати вищ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інтерактивно про спеціальність «Готельно-ресторанна справа» для слухачів підготовчих курсів 02 квітня 2019

З виробництвом пектиновмісних напівфабрикатів і продукції, збагаченої пектином, познайомилися третьокурсники

Студенти груп ТХ-3-4 і ТХ-3-5 під час ознайомчої практики завітали на виробництво компанії ТОВ «ПРОДСЕРВІС-ІР», яке спеціалізується на виробництві пектиновмісних напівфабрикатів і продукції, збагаченої пектином, переробленні плодово-ягідної та овочевої сировини, виробництві плодово-овочевих напівфабрикатів для кондитерської промисловості: повидла, ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З виробництвом пектиновмісних напівфабрикатів і продукції, збагаченої пектином, познайомилися третьокурсники 17 жовтня 2018

Досвідом і враженнями від виробничої практики поділилися здобувачі освіти

Колективи підрозділів навчально-наукового комплексу нашого університету завжди приділяють велику увагу професійній підготовці студентів, невід’ємною частиною якої є конференція, де вони підсумовують проходження практики. Днями майбутні менеджери, студенти групи ОРГ19 Смілянського технологічного фахового коледжу НУХТ після завершення виробничої прак...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досвідом і враженнями від виробничої практики поділилися здобувачі освіти 10 січня 2023

Успішне застосування проектних технологій у навчальному процесі приносить нашим викладачам перемоги на фахових конкурсах

У березні-червні 2018 року з метою активізації роботи щодо впровадження у навчальний процес проектної методики з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, поширення кращого педагогічного досвіду у Волинській області відбувся обласний конкурс на кращий навчальний проект з використанням ІКТ з фізики, математики, астрономії серед закладів ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Успішне застосування проектних технологій у навчальному процесі приносить нашим викладачам перемоги на фахових конкурсах 16 липня 2018