Н У Х Т

Від започаткування проєкту – до підписання меморандуму

24 червня 2024

Від започаткування проєкту – до підписання меморандуму

29 вересня 2021 року в НУХТ сталася унікальна подія. Представники нашого університету, наукових установ МОН України, НАМН України, МОЗ України, Мінекономіки, громадських організацій та харчових підприємств розробили і започаткували основні засади реалізації довгострокового науково-дослідницького та просвітницького проєкту з такою багатообіцяючою назвою: «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи».

І протягом 4 років основні положення проєкту реалізуються шляхом проведення міжнародних науково-практичних конференцій, засідань круглих столів, виконання спільних теоретичних та експериментальних досліджень, упродовж яких відбувається інтенсивний обмін досвідом, інноваційними рішеннями, обговорення перспектив розвитку майбутніх напрямів проєкту.

Про загальнодержавне значення проєкту свідчить перелік питань і наукових інтересів його учасників. Діапазон проблем, які розглядаються, надзвичайно широкий – від «Харчування дітей від запліднення до довголіття» (автори – д. м. н., професор, директор Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України Ілля Ємець і д. м. н., професорка, завідувачка відділення ДУ «ІПАГ НАМН України» Наталія Скрипченко,) до «Напрямів забезпечення здоровим харчуванням різних груп населення в Україні» (авторка – д. т. н., заступниця директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України Ірина Романчук,) та «Питань екобезпеки технологій виробництва здорових харчових продуктів з використанням натуральних харчових інгредієнтів» (автори – заступниця директора з загальних питань ДУ «Інститут медицини праці НАМН України» Ірина Сисоєнко та завідувачка кафедри комп'ютерних систем Університету прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф, Німеччина Ірина Сметанська).

Оцінюючи тематичні напрями роботи конференцій, дискусійні питання, що виникають під час обговорення доповідей, реакцію виробників харчової продукції, можна констатувати, що всі учасники проєкту (коло яких постійно розширюється) надають великого значення питанням збереження стану здоров’я населення України, забезпечення його доступним, якісним і безпечним харчуванням. Це розглядається одночасно як медична проблема та харчова, а оздоровче харчування стало основою співпраці медицини і харчових технологій.

У резолюціях конференції постійно акцентується увага на поглибленні співпраці наукових організацій медичного та харчового спрямування в науковій і практичній діяльності. На виконання цього положення підписано меморандум, гарантами якого виступають ректор університету, д. т. н., професор Олександр Шевченко та директор Інституту геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України, член-кореспондент НАМНУ, д. т. н., професор Борис Маньківський.

Меморандум окреслює загальні засади визначення напрямів і умов співробітництва між нашими установами у реалізації спільних заходів із виконання проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи», консолідує зусилля, пошук і втілення ефективних форм співпраці. 

Наукова діяльність Інституту геронтології традиційно має три основні напрями:

• біологія старіння – фундаментальні дослідження механізмів старіння та вивчення чинників, які цей процес сповільнюють або прискорюють;

• клінічна геронтологія та геріатрія – дослідження взаємозв’язку процесу старіння та вікової патології;

• соціальна геронтологія та герогігієна – аналіз демографічної ситуації, умов життя, характеру харчування, трудової діяльності, їхнього впливу на стан здоров’я та тривалість життя населення України. 

Перелік наукових напрямів діяльності Інституту геронтології свідчить про безумовну ефективність, доцільність і актуальність співпраці між нашими установами. Особливо вагомі результати можна прогнозувати, орієнтуючись на перший і третій наукові напрями Інституту, пов’язані з вивченням впливу характеру і структури харчування на стан здоров’я людей і механізми старіння.

Це питання є одним із ключових у проведенні теоретичних та експериментальних досліджень на кафедрі технології оздоровчих продуктів, здобувачі якої вивчають такі дисципліни, як «Технології харчових продуктів для дитячого та геродієтичного харчування», «Основи валеології. Оздоровчі аспекти харчування», «Біоактивні харчові компоненти і здоров’я» тощо. Тому цю кафедру визнано базовою при плануванні та реалізації спільних досліджень відповідно до умов меморандуму.

…При підписанні меморандуму раптом пішов дощ, і це давнє народне повір’я свідчить про успіх започаткованої справи.

Опублікований: 24-06-2024
Читайте також:
Пізнавальна кураторська година

Студентське життя – це не лише лекційні, практичні та лабораторні зняття. Найкращий час і місце для екскурсій – осінь, сприятлива погода та наша столиця, багата на історію, що датується віками. Тож, здобувачі освіти групи БТ-1-2 факультету біотехнології та екологічного контролю разом із кураторкою, доцент кою кафедри фізики та професійної безпеки О...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пізнавальна кураторська година 04 жовтня 2024

Магістранти серед фіналістів акселераційної програми від InterHEI Food and Health Innovators Ukraine

У грудні 2023 року магістрантка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції спеціальності «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві» Марія Омельченко разом із командою закінчила проходження другого акселераційного етапу програми від InterHEI Food and Health Innovators Ukraine. За час учас...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістранти серед фіналістів акселераційної програми від InterHEI Food and Health Innovators Ukraine 25 грудня 2023

Співпраця зі стейкхолдерами для розвитку цифрових навичок менеджерів персоналу

27 лютого 2024 року відбулася лекція-вебінар для здобувачів освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр». Спікерка вебінару – менеджерка команди Support Hurma System компанії HURMA Анна Кудрявцева. Фахівчиня зробила експертний огляд змін функціоналу системи HURMA (HRIS/HRM-система) із конкретними пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Співпраця зі стейкхолдерами для розвитку цифрових навичок менеджерів персоналу 27 лютого 2024

Акредитована ще одна міждисциплінарна освітня програма університету

25 червня на своєму плановому засіданні Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти прийняло рішення про акредитацію другої міждисциплінарної освітньо-наукової програми магістерського рівня нашого університету – «Промислові та крафтові технології для HoReCa в туризмі». Програма реалізується в рамках спеціальностей 181 «Харчові техноло...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Акредитована ще одна міждисциплінарна освітня програма університету 28 червня 2024